Aan de orde zijn de stemmingen over vier moties, ingediend in het nota-overleg over de Partiële herziening van het Structuurschema militaire terreinen, te weten:

- de motie-Van den Doel/De Koning over wijziging van de PKB met betrekking tot de compagniesoefenterreinen en het oefenterrein voor de luchtmobiele brigade (23707, nr. 6);

- de motie-Van den Doel/Middel over de uitplaatsing van het oefenterrein voor de luchtmobiele brigade naar Oost-Groningen (23707, nr. 7);

- de motie-Van Ardenne-van der Hoeven over het oefenterrein Havelte (23707, nr. 8);

- de motie-Stellingwerf/Van den Berg over de kosten van een eventuele uitplaatsing van het LOT Eder- en Ginkelse heide (23707, nr. 9).

(Zie nota-overleg van 16 oktober 1995.)

De voorzitter:

De motie-Van den Doel/De Koning (23707, nr. 6) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van mening, dat nu reeds duidelijkheid moet worden geboden m.b.t. het gebruik van oefenterreinen als COT;

verzoekt de regering de tekst van de Planologische Kernbeslissing partiële herziening Structuurschema Militaire Terreinen (kamerstuk 23707, nr. 3) als volgt te wijzigen:

punt *4.2.2 eerste en tweede alinea worden vervangen door:

Op de volgende locaties wordt een compagniesoefenterrein (COT) gevestigd: Marnewaard en Oirschot (fig. 1).

De Eder- en Ginkelse heide tijdelijk te bestemmen als oefenterrein voor de luchtmobiele brigade (OLB) (fig. 2).,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Van den Doel en De Koning. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 11 (23707).

Aangezien de motie al is rondgedeeld, neem ik aan dat er aanstonds over kan worden gestemd.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Sipkes (GroenLinks):

Voorzitter! De fractie van GroenLinks zal tegen de motie-Van den Doel/Middel op stuk nr. 7 (23707) stemmen, niet omdat wij het niet eens zijn met de overwegingen, namelijk het feit dat de Eder- en Ginkelse heide überhaupt niet mogen worden bestemd als oefenterreinen voor de luchtmobiele brigade, maar met name omdat deze motie weliswaar oproept om na te gaan of er mogelijkheden zijn in Noordoost-Groningen, maar tegelijkertijd alle andere alternatieven definitief uitsluit. Dat gaat ons te ver.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van den Doel/De Koning (23707, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, de SP, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Doel/Middel (23707, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Ardenne-van der Hoeven (23707, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, het GPV, GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf/Van den Berg (23707, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, D66, de PvdA, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven