Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (bestuursorganisatie van en medezeggenschap in hogescholen) (23944).

(Zie vergadering van 16 mei 1995.)

De voorzitter:

In de vergadering van 16 mei 1995 heeft de regering het amendement-Van Gelder (stuk nr. 8) overgenomen.

De onderdelen A en Aa van artikel I worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gelder tot invoeging van een nieuw onderdeel Ab (stuk nr. 10, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de SGP, de RPF, het GPV, de VVD, het CDA, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 10 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

De onderdelen B t/m G worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-J.M. de Vries tot invoeging van een nieuw onderdeel Ga (stuk nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de RPF, de SGP, het GPV, D66, de PvdA, de SP, het CDA, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel H, de artikelen 10.17 t/m 10.19 en de onderdelen a en b van artikel 10.20 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Lansink/Rabbae tot invoeging van een nieuw onderdeel b1 (stuk nr. 7, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de Unie 55+, D66, GroenLinks en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen.

Ik stel vast, dat volgens deze methode van stemmen de stemmen staken.

De heer Lansink (CDA):

Voorzitter! Ik vraag om hoofdelijke stemming over dit amendement.

De voorzitter:

Dat zal ook wel moeten.

De heer Wallage (PvdA):

Voorzitter! Al was het maar ter onzer educatie, mij staat bij dat het vragen van een hoofdelijke stemming nadat de stemming heeft plaatsgevonden, niet kan.

De voorzitter:

U zit ernaast. Hier gaat wat u bedoelt niet op, omdat de stemmen staken bij handopsteken. Dat betekent dat nu moet worden nagegaan of alle leden aanwezig zijn. Als dat het geval is, is het amendement verworpen. Als de leden niet allemaal aanwezig zijn, maar de stemmen wederom staken, moet er in de volgende vergadering opnieuw worden gestemd.

De heer Wallage (PvdA):

Ik zei het al, voorzitter: ter educatie...

Vóór stemmen de leden: Mulder-van Dam, Nijpels-Hezemans, Oedayraj Singh Varma, Poppe, Rabbae, Reitsma, Van 't Riet, Roethof, Van Rooy, Rosenmöller, Scheltema-de Nie, Schimmel, Sipkes, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Terpstra, Ter Veer, Verhagen, Verkerk, Versnel-Schmitz, Van Vliet, M.B. Vos, Van Waning, Wolffensperger, Wolters, Ybema, Aiking-van Wageningen, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Augusteijn-Esser, Bakker, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Boers-Wijnberg, Boogaard, Van den Bos, Van Boxtel, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Dankers, Deetman, Dittrich, Doelman-Pel, Esselink, Fermina, Gabor, Giskes, De Graaf, Heerma, Van der Heijden, Hendriks, Hillen, Hirsch Ballin, Hoekema, Van der Hoeven, De Hoop Scheffer, De Jong, Jorritsma-van Oosten, Koekkoek, De Koning, Lansink, Leerkes, Leers, Van der Linden, Marijnissen en Mateman.

Tegen stemmen de leden: Van Middelkoop, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Van Oven, Van der Ploeg, Rehwinkel, Remkes, Van Rey, Rijpstra, Rouvoet, Schutte, Schuurman, Stellingwerf, Sterk, Van der Stoel, Swildens-Rozendaal, Te Veldhuis, Verbugt, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, Vreeman, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Wallage, Weisglas, Witteveen-Hevinga, Woltjer, Van Zijl, Zijlstra, Zonneveld, Van Zuijlen, Adelmund, Apostolou, Van den Berg, Blauw, Bolkestein, M.M. van der Burg, Cherribi, De Cloe, Cornielje, Crone, Van Dijke, Dijksma, Dijksman, Van den Doel, Duivesteijn, Van Erp, Van Gelder, Van Gijzel, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Van Heemst, Hessing, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, Huys, Janmaat, Kalsbeek-Jasperse, H.G.J. Kamp, M.M.H. Kamp, Keur, Klein Molekamp, De Korte, Korthals, Liemburg, Lilipaly en Middel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het amendement-Lansink/Rabbae (stuk nr. 7, I) met 66 tegen 68 stemmen is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 7 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

De onderdelen c en d worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel d1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder (stuk nr. 10, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel e wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 10.20 t/m 10.39 worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel H wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m VII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven