6 Stemmingen

Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Een regeling in de sociale zekerheid van de rechtsgevolgen van het niet aantonen van de leefsituatie na het aanbod van een huisbezoek ( 31929 ).

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter. Het wetsvoorstel beoogt een uitkerende instantie meer handvatten te bieden om de leef- of woonsituatie van een uitkeringsgerechtigde te verifiëren. Als een uitkeringsgerechtigde weigert de instantie achter de voordeur te laten kijken, kan dat gevolgen hebben voor het recht op een uitkering. Mijn fractie acht een dergelijke dwang om huisbezoek toe te staan een vergaand middel, dat bij een verkeerd gebruik strijd kan opleveren met het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Wij kunnen uiteindelijk instemmen met het voorstel, omdat het tevens voorziet in de noodzakelijke waarborgen met betrekking tot de vereiste noodzaak van het huisbezoek, de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit en de mogelijkheid om het gebruik van dit middel te laten toetsen in bezwaar en beroep omdat een motiveringsplicht bestaat. De staatssecretaris heeft zojuist aangegeven dat hij dit zal regelen met een AMvB. Hij heeft daarnaast gezegd via welke artikelen dit wettelijk verankerd kan worden. Hij heeft ons daarmee gerustgesteld dat dit op een zorgvuldige wijze tot stand zal komen. Wij zullen de evaluatie kritisch toetsen aan deze voorwaarden en uiteraard aan de effectiviteit van deze extra stok achter de deur.

De heer Ruers (SP):

Mijnheer de voorzitter. Hoewel de toezegging van zojuist om via AMvB te komen tot verplichte openbare protocollen omtrent de uitvoering van huisbezoeken een belangrijke toezegging aan de Kamer is, blijft de SP-fractie overwegende bezwaren houden omtrent proportionaliteit. Daarenboven zijn we onvoldoende overtuigd van noodzaak en evenredigheid. Daarom zullen wij tegen het wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de SGP, GroenLinks en D66 voor het wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van 50PLUS, de OSF, de PvdD, de SP en de ChristenUnie ertegen, zodat het is aanvaard.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven