Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 april 2024, tot wijziging van de Regeling basisregistratie personen in verband met de invoering van het Logisch Ontwerp BRP, versie 2024.Q2

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, en 38 van het Besluit basisregistratie personen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisregistratie personen wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 2 en 3 wordt ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 2024.Q1’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 2024.Q2’.

B

Bijlage 1 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage A bij deze regeling.

C

Bijlage 10 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage B bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop het Besluit experiment dataminimalisatie basisregistratie personen in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen A en B, die zullen worden geplaatst op https://www.rvig.nl.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

BIJLAGE A, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL B

BIJLAGE 1. LOGISCH ONTWERP BRP, VERSIE 2024.Q2

Bijlage bij artikel 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

BIJLAGE B, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL C

BIJLAGE 10. HET AUTORISATIEAANVRAAGFORMULIER

Bijlage bij artikel 20

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

TOELICHTING

Algemeen

1. Inleiding

De onderhavige wijziging van de Regeling basisregistratie personen (hierna: Regeling BRP) heeft betrekking op de vaststelling van het Logisch Ontwerp BRP (hierna: LO BRP), versie 2024.Q2, en van een nieuwe versie van het autorisatieaanvraagformulier.

2. Inhoud

In deze paragraaf wordt ingegaan op de wijzigingen in het LO BRP ten opzichte van de vorige versie (LO BRP, versie 2024.Q1). Het LO BRP bevat de systeembeschrijving van de BRP. De systeembeschrijving vormt de beschrijving van de voorzieningen waarmee de BRP wordt uitgevoerd. Door middel van de systeembeschrijving worden de gedetailleerde regels gesteld die noodzakelijk zijn om de voorzieningen en daarmee het gehele stelsel van de BRP te laten werken. Op grond van de Wet basisregistratie personen en het Besluit basisregistratie personen wordt deze systeembeschrijving bij ministeriële regeling vastgesteld. De systeembeschrijving wordt gevormd door de als zodanig gemarkeerde hoofdstukken en bijlagen, of onderdelen daarvan, van het LO BRP, dat als bijlage bij de Regeling BRP is gevoegd.

2.1. Aanpassing vaste koppeling BRP-BAG

Met de wijziging van het LO BRP, versie 2024.Q1, is er per 1 januari 2024 een vaste koppeling tussen het actuele woon- of briefadres in de BRP en een hoofdadres in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).1 2 De gegevens in de BAG zijn hierbij leidend. De adresgegevens op de persoonslijst in de BRP moeten dezelfde waarden hebben als de gegevens van het gekoppelde hoofdadres in de BAG. De BAG kent naast het hoofdadres ook de mogelijkheid van een nevenadres (of meerdere nevenadressen). Een nevenadres is een aanvullend adres voor een verblijfsobject. Het gaat om situaties waarin een verblijfsobject meerdere toegangen heeft, zoals naast de hoofdingang ook een leveranciersingang.

Het gebruik van een nevenadres was op grond van het LO BRP versie 2024.Q1 niet toegestaan. In de praktijk is gebleken dat het niet kunnen opvoeren van een nevenadres als briefadres in de BRP ongewenste situaties kan opleveren. Het gaat om gevallen waarin een gemeente of organisatie briefadresgever is. Het kan dan wenselijk zijn dat de post voor de ingeschrevene niet binnenkomt op het hoofdadres, maar op een nevenadres van de briefadresgever.

In het LO BRP 2024.Q2 wordt gelet op voorgaande beschreven dat ook een nevenadres in de BAG als briefadres kan worden geregistreerd in de BRP als de briefadresgever een gemeente of een organisatie is.

2.2 Oplossen verschillen kolomnamen landelijke tabellen

In het LO 2024.Q2 worden een aantal inconsistenties tussen de kolomnamen van de landelijke tabellen en de benaming van rubrieken gecorrigeerd.

2.3 Bevragen bij de bron: implementatie BRP API’s fase II (informatievragen)

Deze wijziging is een vervolg op de wijziging van het LO BRP voor de start van fase 1 van het project Haal Centraal, per 1 januari 20233, de wijziging van het LO BRP van 15 juli 20234 en oktober 20235 voor het toevoegen van de BRP reisdocumenten API en de BRP bewoning API aan het project.

Zoals aangegeven in de brief van de Staatssecretaris van BZK van 26 september 2022 is dataminimalisatie een van de prioriteiten voor de doorontwikkeling van de BRP in de Ontwikkelagenda BRP (punt 3, Bevragen bij de bron).6 In de toelichting op de Ontwikkelagenda is aangegeven dat hiervoor het project Haal Centraal wordt uitgevoerd.7 Bij Haal Centraal wordt gewerkt met API’s,8 waarmee gemeenten, overheidsorganen en derden de centrale BRP-voorziening direct kunnen bevragen. Het gebruik van API’s beoogt het opvragen van gegevens uit de BRP te vergemakkelijken en de privacybescherming te verbeteren.

In fase 2 van het project Haal Centraal wordt het ook mogelijk om zogenoemde ‘informatievragen’ te stellen aan de centrale voorzieningen van de BRP (dataminimalisatie). Gegevens in de BRP worden in de centrale voorzieningen van de BRP bewerkt tot antwoorden (informatie) op specifieke vragen. Bijvoorbeeld door de aanschrijfnaam te verstrekken: ‘mevrouw Jansen – de Vries’, in plaats van een set gegevens die nodig is om die aanschrijfnaam af te leiden, de leeftijd in plaats van de geboortedatum of informatie over gezag in plaats van een set gegevens die nodig is om het gezag af te leiden. Met de onderhavige wijziging van het LO BRP wordt de BRP Personen API aangepast, zodat de antwoorden op informatievragen kunnen worden verstrekt aan overheidsorganen en derden.

De grondslag voor fase 2 van Haal Centraal is het Besluit experiment dataminimalisatie basisregistratie personen.9 Alleen deelnemers aan het experimentbesluit die zijn geautoriseerd voor informatievragen kunnen deze informatie ontvangen.

2.4 Gezagsmodule

Voor het bewerken van gegevens in de BRP tot informatie over gezag wordt de ‘gezagsmodule’ gebruikt. Deze gezagsmodule wordt bevraagd door de BRP Personen API. Met de onderhavige wijziging van het LO BRP wordt deze gezagsmodule beschreven. Daarmee wordt de gezagsmodule onderdeel van de centrale voorzieningen van de BRP.

2.5 Autorisatieaanvraagformulier

Het formulier waarmee een overheidsorgaan of derde een verzoek aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: BZK) kan doen tot het nemen van een autorisatiebesluit (het autorisatieaanvraagformulier) is aangepast vanwege de wijziging van het LO BRP. In de nieuwe versie van het formulier10 is de mogelijkheid opgenomen om de verstrekking van tijdelijke verblijfadressen en contactgegevens van niet-ingezetenen aan te vragen. Daarnaast is uit het autorisatieaanvraagformulier (verouderde) informatie verwijderd die niet nodig was voor de beoordeling van de aanvraag. Het nieuwe formulier wordt gepubliceerd op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (hierna: RvIG).

3. Privacyaspecten, regeldrukgevolgen en uitvoeringslasten

De gevolgen voor de privacy van burgers zijn beschreven in het Experimentbesluit dataminimalisatie.11 De wijzigingen in het LO BRP hebben geen gevolgen voor de regeldruk.

4. Consultatie en advies

Het ontwerp van deze regeling is voor consultatie voorgelegd aan het Gebruikersoverleg BRP.12 Voor de leden van het Gebruikersoverleg gaf de ontwerpregeling geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

Over de ontwerpregeling is tevens advies gevraagd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). Het ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

De onderdelen A en B zien op de vaststelling van het LO BRP, versie 2024.Q2. Onderdeel A betreft wijziging van de artikelen 2 en 3 van de Regeling BRP. Onderdeel B betreft de wijziging van bijlage 1 bij de Regeling BRP. Onderdeel C betreft de vaststelling van een nieuwe versie van het autorisatieaanvraagformulier in bijlage 10 bij de Regeling BRP. In het algemene deel van deze toelichting (paragraaf 2) zijn deze wijzigingen toegelicht.

Artikel II

Dit artikel bepaalt dat onderhavige regeling gelijktijdig in werking treedt met het Besluit experiment dataminimalisatie basisregistratie personen. Dat besluit hangt nauw samen met het LO BRP, versie 2024.Q2 In het algemene deel van deze toelichting (paragraaf 2) is deze wijziging toegelicht.

Bijlagen A en B

Op grond van artikel 7, tweede lid, van de Bekendmakingswet vindt de bekendmaking van het LO BRP, versie 2024.Q2, en het autorisatieaanvraagformulier plaats op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
2

De BAG bevat gegevens van alle adressen en gebouwen van Nederland. Alle adressen en gebouwen hebben een BAG-identificatienummer. Dit BAG-identificatienummer wordt bijgehouden in de BRP.

X Noot
6

Kamerstukken II 2022/23, 27 859, nr. 163.

X Noot
7

Bijlage bij Kamerstukken II 2022/23, 27 859, nr. 163.

X Noot
8

Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren.

X Noot
9

Stb. 2024/PM.

X Noot
10

Zie artikel I, onderdeel C, en bijlage B.

X Noot
11

Stb. 2024/PM.

X Noot
12

Het overleg, bedoeld in artikel 1.15, eerste lid, van de Wet BRP, van de Minister van BZK met representatieve vertegenwoordigingen van de gemeenten, van de aangewezen bestuursorganen en van de overheidsorganen en derden aan wie op grond van artikel 3.2, 3.3 of 3.13 van de Wet BRP gegevens uit de BRP worden verstrekt.

Naar boven