Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 juli 2023, tot wijziging van de Regeling basisregistratie personen in verband met de invoering van het Logisch Ontwerp BRP, versie 4.4.0

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 3, eerste lid, van het Besluit basisregistratie personen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisregistratie personen wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 2 en 3 wordt ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 4.3.0’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 4.4.0’.

B

Bijlage 1 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage A bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop artikel I, onderdeel F, onder 2, van het Besluit van 10 juli 2023 tot wijziging van het Besluit basisregistratie personen in verband met onder andere de aanwijzing van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ten behoeve van de inschrijving als niet-ingezetene van studenten uit met name het Caribisch deel van het Koninkrijk, alsmede van het Besluit burgerservicenummer in verband met een aanpassing in de beheervoorziening burgerservicenummer (Stb. 2023, 256), in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van bijlage A die zal worden geplaatst op https://www.rvig.nl.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

BIJLAGE A, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL B

BIJLAGE 1. LOGISCH ONTWERP BRP, VERSIE 4.4.0

BIJLAGE BIJ ARTIKEL 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

TOELICHTING

ALGEMEEN

1. Inleiding

De onderhavige wijziging van de Regeling basisregistratie personen (hierna: Regeling BRP) heeft betrekking op de vaststelling van het Logisch Ontwerp BRP (hierna: LO BRP), versie 4.4.0.

2. Inhoud

In deze paragraaf wordt ingegaan op de wijzigingen in het LO BRP ten opzichte van de vorige versie (LO BRP, versie 4.3.0). De systeembeschrijving vormt de beschrijving van de voorzieningen waarmee de BRP wordt uitgevoerd. Door middel van de systeembeschrijving worden de gedetailleerde regels gesteld die noodzakelijk zijn om de voorzieningen en daarmee het gehele stelsel van de BRP te laten werken. Op grond van de Wet basisregistratie personen (hierna: Wet BRP) en het Besluit basisregistratie personen (hierna: Besluit BRP) wordt deze systeembeschrijving bij ministeriële regeling vastgesteld. De systeembeschrijving wordt gevormd door de als zodanig gemarkeerde hoofdstukken en bijlagen, of onderdelen daarvan, van het LO, dat als bijlage bij de Regeling BRP is gevoegd.

2.1 Uitbreiding registratie EU-kiesrechtgegevens

Het LO BRP wordt met name gewijzigd om de uitbreiding van de registratie van EU-kiesrechtgegevens technisch mogelijk te maken. In de BRP worden op grond van de Wet BRP1 al gegevens met betrekking tot het kiesrecht geregistreerd. Uit het Besluit BRP vloeit voort dat het daarbij onder andere gaat om de aantekening of iemand kiesgerechtigd is voor de EP-verkiezingen.2 Daaraan wordt het gegeven over het laatste adres en woonplaats in de lidstaat van herkomst toegevoegd. Voorafgaand aan elke verkiezing van het Europees parlement wisselen EU-lidstaten gegevens uit over kiesgerechtigde burgers om te voorkomen dat deze burgers twee oproepkaarten ontvangen voor de verkiezingen (in de lidstaat van verblijf en in de lidstaat van herkomst). Nederland kan momenteel niet volledig voldoen aan de gestelde eisen in de EU-richtlijn en Kieswet over gegevensuitwisseling met andere EU-lidstaten, omdat de te verstrekken gegevens, het laatste adres en woonplaats in lidstaat van herkomst, niet in de BRP geregistreerd worden. Gemeenten beschikken wel over deze gegevens. Door deze op te nemen in de BRP, kan Nederland voldoen aan de noodzakelijke gegevensuitwisseling met de andere EU-lidstaten. Via een wijziging van het Besluit BRP wordt de genoemde registratie mogelijk. Deze wijziging van het LO ziet op de implementatie daarvan in de BRP-systemen en zorgt ervoor dat de registratie van deze nieuwe categorie gegevens niet alleen juridisch, maar ook technisch mogelijk is. Bij deze gelegenheid wordt ook een andere aanpassing in het LO BRP doorgevoerd.

2.2 Bevragen bij de bron: implementatie API BRP Reisdocumenten

Deze wijziging is een vervolg op de wijziging van het LO voor de start van fase 1 van de Pilot Haal Centraal, per 1 januari 2023.3

Zoals aangegeven in de brief van de Staatssecretaris van BZK van 26 september 2022 is dataminimalisatie een van de prioriteiten voor de doorontwikkeling van de BRP in de Ontwikkelagenda BRP (punt 3, Bevragen bij de bron).4 In de toelichting op de Ontwikkelagenda is aangegeven dat hiervoor de pilot Haal Centraal wordt uitgevoerd.5 Bij Haal Centraal wordt gewerkt met API’s,6 waarmee gemeenten, overheidsorganen en derden de centrale BRP-voorziening direct kunnen bevragen. Het gebruik van API’s beoogt het opvragen van gegevens uit de BRP te vergemakkelijken en de privacybescherming te verbeteren.

Het LO is per 1 januari 2023 gewijzigd voor de eerste fase van de pilot Haal Centraal: het via API’s rechtstreeks bevragen van de BRP. De tweede fase van Haal Centraal ziet op het vanuit de centrale BRP-voorziening direct kunnen verstrekken van antwoorden op zogenaamde ‘informatievragen’. Voorbeelden van informatievragen zijn: ‘wat is de leeftijd van persoon x’ in plaats van de geboortedatum of ‘wat is de aanschrijfnaam van persoon y’ in plaats van de voornamen, achternaam, geslacht en achternaam van de partner. Het beantwoorden van deze informatievragen zorgt ervoor dat er minder gegevens verstrekt worden aan gebruikers (dataminimalisatie). Ter voorbereiding op deze tweede fase, wordt thans in de eerste fase een omgeving ingericht waarbij de gebruiker een informatievraag stelt (wat is de leeftijd?), maar die vraag eerst nog wordt ‘vertaald’ naar een gegevensvraag (wat is de geboortedatum?). Vanuit de centrale BRP-voorziening worden dus in de eerste fase nog steeds alleen BRP-gegevens (bijv. geboortedatum) verstrekt. De gegevens worden vervolgens door de gebruiker zelf ‘terugvertaald’ naar de gevraagde informatie (leeftijd). De bewerking van de gegevens vindt aldus gedurende de eerste fase plaats bij en onder verantwoordelijkheid van de gebruiker. Zo kan ervaring worden opgedaan met de beoogde – voor de BRP nieuwe – techniek van API’s, ter voorbereiding op de tweede fase. Uitgangspunt in deze eerste fase is dat alleen BRP-gegevens conform het Logisch Ontwerp worden verstrekt en dat gebruikers deze gegevens (LO-data) zelf bewerken: moderne formattering, representatie en informatie. De eerste fase biedt de deelnemende gemeenten en gebruikers hiermee al een aantal voordelen van Haal Centraal, zoals een interface op basis van moderne techniek.

De onderhavige wijziging van het LO voegt een nieuw API toe aan deze eerste fase van Haal Centraal. Het gaat om de API BRP-reisdocumenten. Met deze API wordt het mogelijk om reisdocumentgegevens in de BRP te raadplegen door te zoeken op reisdocumentnummer of BSN.

3. Privacyaspecten en regeldrukgevolgen

Geen van de wijzigingen in het LO heeft negatieve gevolgen voor de privacy van burgers, noch hebben de wijzigingen enig gevolg voor de regeldruk.

4. Consultatie en advies

Van internetconsulatie is afgezien, gelet op de technische aard van de wijzigingen en de doelgroep (overheidsorganisaties die betrokken zijn bij de bijhouding van de BRP of daarvan gebruikmaken) waarvoor deze in overwegende mate relevantie hebben. Deze doelgroep is op andere wijze geïnformeerd, en wel via het Gebruikersoverleg BRP.7

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

ARTIKEL I

Onderdelen A en B

De onderdelen A en B zien op de vaststelling van het LO BRP, versie 4.4.0. Onderdeel A betreft wijziging van de artikelen 2 en 3 van de Regeling BRP. Onderdeel B betreft de wijziging van bijlage 1 bij de Regeling BRP. In het algemene deel van deze toelichting (paragraaf 2) zijn deze wijzigingen toegelicht.

ARTIKEL II

Dit artikel bepaalt dat onderhavige regeling gelijktijdig in werking treedt met artikel I, onderdeel F, onder 2, van het Besluit van 10 juli 2023 tot wijziging van het Besluit basisregistratie personen in verband met onder andere de aanwijzing van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ten behoeve van de inschrijving als niet-ingezetene van studenten uit met name het Caribisch deel van het Koninkrijk, alsmede van het Besluit burgerservicenummer in verband met een aanpassing in de beheervoorziening burgerservicenummer (Stb. 2023, 256). Dat onderdeel van het genoemde Besluit, over de uitbreiding van de registratie van EU-kiesrechtgegevens, hangt nauw samen met het LO BRP, versie 4.4.0. In het algemene deel van deze toelichting (paragraaf 2) is deze wijziging toegelicht.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
1

Artikel 2.7, eerste lid, onderdeel a, onder 11°, Wet BRP.

X Noot
2

Artikel 23 Besluit BRP.

X Noot
4

Kamerstukken II, 2022-2023, 27 859, nr. 163.

X Noot
5

Bijlage bij Kamerstukken II, 2022-2023, 27 859, nr. 163.

X Noot
6

Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren.

X Noot
7

Het overleg, bedoeld in artikel 1.15, eerste lid, van de Wet BRP, van de Minister van BZK met representatieve vertegenwoordigingen van de gemeenten, van de aangewezen bestuursorganen en van de overheidsorganen en derden aan wie op grond van artikel 3.2, 3.3 of 3.13 van de Wet BRP gegevens uit de BRP worden verstrekt.

Naar boven