Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 22 november 2023, tot wijziging van de Regeling basisregistratie personen in verband met de indexering van de vergoeding voor een verstrekking uit het centraal archief van overledenen en de invoering van versie 2024.Q1 van het Logisch Ontwerp BRP, en tot wijziging van de Regeling burgerservicenummer en de Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES in verband met de invoering van respectievelijk versie 2024.Q1 van het Logisch Ontwerp BSN en versie 2024.Q1 van het Logisch Ontwerp BES

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, en 49 van het Besluit basisregistratie personen, de artikelen 2 en 3 van het Besluit burgerservicenummer, de artikelen 3, tweede lid, 3a, derde lid, 10, tweede lid, en 11, derde lid, van de Wet basisadministraties persoonsgegevens BES en artikel 31, eerste lid, van het Besluit basisadministraties persoonsgegevens BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisregistratie personen wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 2 en 3 wordt ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 4.5.0’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 2024.Q1’.

B

In het opschrift van hoofdstuk 2a wordt ‘de basisregistratie personen’ telkens vervangen door ‘de basisregistratie’.

C

Artikel 33, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘€ 4,90’ vervangen door ‘€ 5,20’ en ‘€ 9,80’ vervangen door ‘€ 10,40’.

2. In onderdeel b wordt ‘€ 4,50’ vervangen door ‘€ 4,75’.

D

Bijlage 1 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage A bij deze regeling.

ARTIKEL II

De Regeling burgerservicenummer wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3 wordt ‘Logisch Ontwerp BSN, versie 1.6.1’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BSN, versie 2024.Q1’.

B

De bijlage wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage B bij deze regeling.

ARTIKEL III

De Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 3, tweede lid, en artikel 6, tweede lid, wordt ‘Logisch Ontwerp BES, versie 1.5’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BES, versie 2024.Q1’.

B

De bijlage wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage C bij deze regeling.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen A, B en C die zullen worden geplaatst op https://www.rvig.nl.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

BIJLAGE A, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL B

BIJLAGE 1. LOGISCH ONTWERP BRP, VERSIE 2024.Q1

Bijlage bij artikel 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

BIJLAGE B, BEHORENDE BIJ ARTIKEL II, ONDERDEEL B

BIJLAGE. LOGISCH ONTWERP BSN, VERSIE 2024.Q1

Bijlage bij artikel 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

BIJLAGE C, BEHORENDE BIJ ARTIKEL III, ONDERDEEL C

BIJLAGE. LOGISCH ONTWERP BES, VERSIE 2024.Q1

Bijlage bij de artikelen 3, tweede lid, en 6, tweede lid

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl en tevens ter inzage gelegd bij de afdelingen burgerzaken van het openbaar lichaam Bonaire, Kaya Neerlandia 40, Kralendijk, het openbaar lichaam Sint Eustatius, 13 Kennip Road, Princess Garden, Oranjestad en het openbaar lichaam Saba, Power Street 1, The Bottom.

TOELICHTING

Algemeen

1. Inleiding

Deze regeling strekt tot het aanpassen van de Regeling basisregistratie personen (Regeling BRP), de Regeling Burgerservicenummer (Regeling BSN) en de Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES (Regeling bap BES).

De Regeling BRP is gewijzigd in verband met de vaststelling van een nieuwe versie van het Logisch Ontwerp BRP (LO BRP) in verband met het invoeren van een verplichte ‘BAG1-koppeling’. De Regeling BRP is tevens gewijzigd op het punt van de vergoedingen die moeten worden betaald voor verstrekkingen van gegevens uit het centraal archief van overledenen. De Regeling BSN is gewijzigd in verband met een tekstuele verbetering in het Logisch Ontwerp BSN (LO BSN). Ook de Regeling bap BES is gewijzigd in verband met een tekstuele verbetering, en wel in het Logisch Ontwerp BES (LO BES).2

Bij gelegenheid van de vaststelling van de nieuwe versies van de LO’s is tevens een nieuw format voor de nummering van het LO BRP, het LO BSN en het LO BES ingevoerd. Het is voor gebruikers van de BRP prettig als zij het tijdstip van de vaststelling van het LO kunnen afleiden uit het versienummer. Daartoe wordt vanaf 1 januari 2024 het format ‘jaartal.kwartaal’ gebruikt. De LO’s BRP, BSN en BES worden vanaf januari 2024 aangeduid met versienummer 2024.Q1.

2. Inhoud

2.1 Regeling BRP
2.1.1 Beschrijving koppeling BAG-BRP in het LO BRP

Met de wijziging van het LO BRP, versie 2024.Q1, is er per 1 januari 2024 een vaste koppeling tussen het actuele woon- of briefadres in de BRP en een hoofdadres in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).3 De gegevens in de BAG zijn hierbij leidend. De adresgegevens op de persoonslijst in de BRP moeten dezelfde waarden hebben als de gegevens van het gekoppelde hoofdadres in de BAG.

Het doel hiervan is om de kwaliteit van de adresregistratie in de BRP te verbeteren. Door de vaste koppeling tussen de BAG en de BRP zullen er in minder gevallen onjuiste adressen worden verstrekt aan afnemers van de BRP. Dit voorkomt fouten en vermindert de uitvoeringslasten van afnemers.

Door de vaste koppeling met de BAG mogen de velden Locatie en Aanduiding bij huisnummer niet meer voorkomen en de Straatnaam mag geen puntwaarde meer bevatten. De wijziging geldt voor alle actuele adressen én voor de adressen, die in 2024 historisch worden. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat:

  • alle actuele adressen aan deze nieuwe eisen voldoen;

  • adressen die na 1 januari 2024 historisch worden en die niet voldoen aan de nieuwe eisen, worden gecorrigeerd.

De controle op de nieuwe eisen is ingebouwd in de Bestandscontrolemodule (BCM) en wordt via de Kwaliteitsmonitor (KWM) teruggekoppeld aan de gemeenten. Hierdoor weten de gemeenten welke adressen niet voldoen.

2.1.2 Indexering tarieven

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is op grond van artikel 4.7, tweede lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP) verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens in het centraal archief van overledenen. Het centraal archief van overledenen bestaat uit de persoonskaarten, bedoeld in artikel 69, tweede lid, van het tot 1 oktober 1994 van kracht zijnde Besluit bevolkingsboekhouding. Het gaat daarbij om personen die zijn overledenen voor de komst van de digitale BRP (GBA) in 1994. Het feitelijk beheer van het centraal archief wordt namens de Minister van BZK op grond van de overeenkomst van 24 maart 1995 uitgevoerd door het bestuur van de Stichting Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Burgers die bijvoorbeeld stamboomonderzoek doen, kunnen de persoonskaarten opvragen bij het CBG.

Op grond van artikel 4.8 van de Wet BRP en artikel 49 van het Besluit basisregistratie personen (Besluit BRP) stelt de Minister van BZK regels omtrent heffingen in verband met de verstrekking van gegevens uit het centraal archief van overledenen. De bedragen van de vergoedingen voor een niet-systematische verstrekking van gegevens uit het centraal archief van overledenen zijn opgenomen in artikel 33 van de Regeling BRP. Met de onderhavige wijziging van artikel 33 van de Regeling BRP worden de betreffende bedragen geïndexeerd per 1 januari 2024, opdat deze in lijn blijven met de werkelijke kosten van de geleverde diensten van het CBG.

De jaarlijkse indexering van de vergoedingen per 1 januari vindt plaats aan de hand van de voor het komende jaar ingeschatte kostenontwikkeling, waarbij wordt uitgegaan van de mutatie van het consumentenprijsindexcijfer (CPI), zoals vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek over de maand juni van het lopende jaar (in casu 2023) in vergelijking met de maand juni van het voorgaande jaar (in casu 2022). De aldus berekende factor wordt toegepast op de niet afgeronde bedragen van de geïndexeerde vergoedingen, zoals die eerder zijn berekend. Daarmee wordt een opeenstapeling van afrondingen voorkomen.

De tot het moment van inwerkingtreding van deze regeling in de Regeling BRP opgenomen vergoeding voor een verstrekking uit het centraal archief van overledenen, bedroeg € 4,90 per persoon op wie het verzoek betrekking had, met dien verstande dat ten minste € 9,80 in rekening werd gebracht (artikel 33, tweede lid, onderdeel a) en € 4,50 per persoon op wie het verzoek betrekking had, indien het verzoek betrekking had op meer dan honderd personen (artikel 33, tweede lid, onderdeel b). De factor waarmee het CPI voor de maand juni van het jaar 2023 is gestegen ten opzichte van de maand juni van het jaar 2022, is vastgesteld op 1,056951. Deze factor wordt toegepast op de bovengenoemde bedragen, met dien verstande dat ten minste een bedrag van € 10,40 (2 x € 5,20) in rekening wordt gebracht voor een verstrekking uit het centraal archief van overledenen. De keuze voor een minimumvergoeding, die tweemaal de vergoeding per persoon bedraagt, is ingegeven vanuit de vaste administratieve kosten die verstrekking uit een fysiek archief met zich brengt. De nieuwe vergoedingen, die voor het jaar 2024, en de wijze van berekening van de vergoedingen zijn weergegeven in onderstaande tabel.

 

2023 (niet afgerond)

2024 (niet afgerond; na CPI-factor 1,056951)

2024 (afgerond op 5 eurocent)

Per persoon

4,904475

5,183790

5,20

Bij meer dan 100 personen

4,480630

4,735806

4,75

2.1.3 Overig

Tot slot wordt in het opschrift van hoofdstuk 2a ‘de basisregistratie personen’ telkens vervangen door ‘de basisregistratie’. In de Wet BRP, het Besluit BRP en de Regeling BRP wordt de basisregistratie personen gelet op artikel 1.1, onderdeel b, van de Wet BRP telkens aangeduid als de basisregistratie. Met deze kleine aanpassing wordt deze kleine omissie hersteld.

2.2 Regeling BSN

In het LO BSN versie 2024.Q1 is de aanduiding ‘GBA’ vervangen door ‘BRP’. Daarmee is sprake van een tekstuele verbetering.

2.3 Regeling bap BES

In het LO BES, versie 2024.Q1, zijn enkele tekstuele verbeteringen doorgevoerd. Zo is de verwijzing naar de oude Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR) vervangen door een verwijzing naar de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).

Daarnaast zijn de volgende tekstuele wijzingen aangebracht:

  • de aanduiding ‘GBA’ is vervangen door ‘BRP’;

  • de aanduiding ‘PIVA-GBA Koppeling’ is vervangen door de aanduiding ‘PIVA-BRP Koppeling’.

3. Privacyaspecten, regeldrukgevolgen en uitvoeringslasten

Geen van de wijzigingen in de Regeling BRP of de Regeling bap BES heeft negatieve gevolgen voor de privacy van burgers, noch hebben de wijzigingen enig gevolg voor de regeldruk.

Gemeenten (colleges van B&W) worden gecompenseerd voor de wijzigingen van het LO BRP die nopen tot aanpassingen van de BRP-voorzieningen van gemeenten. Per LO-wijziging gaat het om een overboeking van € 630.000 aan het gemeentefonds.

Ten aanzien van de vaste BRP-BAG koppeling die met het LO BRP, versie 2024.Q1, wordt ingevoerd (zie paragraaf 2.1.1), worden geen tot zeer beperkte extra uitvoeringslasten voor gemeenten voorzien. Gemeenten zijn al geruime tijd verplicht om de adressen in de BRP aan de hand van de BAG vast te leggen en adressen die niet overeenkomen, te corrigeren. Dit valt onder de reguliere bijhoudingstaak van gemeenten. Deze werkzaamheden dienen voor 1 januari 2024 afgerond te zijn. Mochten er na 1 januari 2024 desalniettemin nog adressen voorkomen in de BRP die niet overeenkomen met de BAG, dan ontvangt de gemeente daarvan een terugkoppeling. Het aantal terugkoppelingen zal gelet op voorgaande beperkt zijn.

4. Consultatie en advies

Het ontwerp van deze regeling is voor consultatie voorgelegd aan het Gebruikersoverleg BRP.4 Voor de leden van het Gebruikersoverleg gaf de ontwerpregeling geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

De wijziging van de tarieven is afgestemd met het CBG.

Over de ontwerpregeling is tevens advies gevraagd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). Het ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Onderdelen A en D

De onderdelen A en D zien op de vaststelling van het LO BRP, versie 2024.Q1. Onderdeel A betreft wijziging van de artikelen 2 en 3 van de Regeling BRP. Onderdeel D betreft de wijziging van bijlage 1 bij de Regeling BRP. In paragraaf 2.1.1 zijn deze wijzigingen toegelicht.

Onderdelen B en C

Onderdeel C ziet op indexering van vergoedingen die moeten worden betaald voor verstrekkingen van gegevens uit het centraal archief van overledenen. Deze indexering is toegelicht in paragraaf 2.1.2. Met onderdeel B wordt een kleine omissie in het opschrift van hoofdstuk 2a hersteld. Deze wijziging is in paragraaf 2.1.3 kort toegelicht.

Artikel II

Onderdelen A en B

De onderdelen A en B zien op de vaststelling van het LO BSN, versie 2024.Q1. Onderdeel A betreft wijziging van artikel 3 van de Regeling BSN. Onderdeel B betreft de wijziging van de bijlage bij die regeling. In paragraaf 2.2 zijn de wijzigingen toegelicht.

Artikel III

Onderdelen A en B

De onderdelen A en B zien op de vaststelling van het LO BES, versie 2024.Q1. Onderdeel A betreft wijziging van de artikelen 3, tweede lid, en artikel 6, tweede lid, van de Regeling BES. Onderdeel B betreft de wijziging van de bijlage bij die regeling. In paragraaf 2.3 zijn de wijzigingen kort toegelicht.

Artikel IV

In overeenstemming met het stelsel van vaste verandermomenten treedt deze regeling in werking met ingang van 1 januari 2024.

Bijlagen A, B en C

Op grond van artikel 7, tweede lid, van de Bekendmakingswet vindt de bekendmaking van het LO BRP, versie 2024.Q1, het LO BSN, versie 2024.Q1 en het LO BES, versie 2024.Q1, plaats op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
1

Basisadministratie Adressen en Gebouwen.

X Noot
2

De Logisch Ontwerpen BRP, BSN en BES bevatten de systeembeschrijvingen van onderscheidenlijk de BRP, de voorzieningen van het BSN-stelsel en de basisadministraties persoonsgegevens BES. De systeembeschrijving vormt de beschrijving van de voorzieningen waarmee de BRP, het BSN-stelsel en de bap BES worden uitgevoerd. Door middel van de systeembeschrijving worden de gedetailleerde regels gesteld die noodzakelijk zijn om de voorzieningen en daarmee de stelsels te laten werken. Deze systeembeschrijvingen dienen op het niveau van een ministeriële regeling te worden vastgesteld. De systeembeschrijving wordt gevormd door de als zodanig gemarkeerde hoofdstukken en bijlagen, of onderdelen daarvan, van het LO BRP, BSN en BES, die als bijlage bij de Regeling BRP, BSN en bap BES zijn gevoegd.

X Noot
3

De BAG bevat gegevens van alle adressen en gebouwen van Nederland. Alle adressen en gebouwen hebben een BAG-identificatienummer. Dit BAG-identificatienummer wordt bijgehouden in de BRP.

X Noot
4

Het overleg, bedoeld in artikel 1.15, eerste lid, van de Wet BRP, van de Minister van BZK met representatieve vertegenwoordigingen van de gemeenten, van de aangewezen bestuursorganen en van de overheidsorganen en derden aan wie op grond van artikel 3.2, 3.3 of 3.13 van de Wet BRP gegevens uit de BRP worden verstrekt.

Naar boven