Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 27 september 2023 tot wijziging van de Regeling basisregistratie personen in verband met de invoering van het Logisch Ontwerp BRP, versie 4.5.0

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 3, eerste lid, van het Besluit basisregistratie personen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisregistratie personen wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 2 en 3 wordt ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 4.4.0’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 4.5.0’.

B

Bijlage 1 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage A bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop het Besluit experimenten bijhouding basisregistratie personen in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van bijlage A die zal worden geplaatst op https://www.rvig.nl.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

BIJLAGE A, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL B

BIJLAGE 1. LOGISCH ONTWERP BRP, versie 4.5.0

Bijlage bij artikel 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

TOELICHTING

ALGEMEEN

1. Inleiding

De onderhavige wijziging van de Regeling basisregistratie personen (hierna: Regeling BRP) heeft betrekking op de vaststelling van het Logisch Ontwerp BRP (hierna: LO BRP), versie 4.5.0.

2. Inhoud

In deze paragraaf wordt ingegaan op de wijzigingen in het LO BRP ten opzichte van de vorige versie (LO BRP, versie 4.4.0). De systeembeschrijving vormt de beschrijving van de voorzieningen waarmee de BRP wordt uitgevoerd. Door middel van de systeembeschrijving worden de gedetailleerde regels gesteld die noodzakelijk zijn om de voorzieningen en daarmee het gehele stelsel van de BRP te laten werken. Op grond van de Wet basisregistratie personen (hierna: Wet BRP) en het Besluit basisregistratie personen (hierna: Besluit BRP) wordt deze systeembeschrijving bij ministeriële regeling vastgesteld. De systeembeschrijving wordt gevormd door de als zodanig gemarkeerde hoofdstukken en bijlagen, of onderdelen daarvan, van het LO BRP, dat als bijlage bij de Regeling BRP is gevoegd.

2.1 Bevragen bij de bron: implementatie API BRP Bewoning

Deze wijziging is een vervolg op de wijziging van het LO BRP voor de start van fase 1 van de Pilot Haal Centraal, per 1 januari 2023 en de wijziging van het LO BRP van 15 juli 2023 voor het toevoegen van de API BRP reisdocumenten aan de Pilot.1

Zoals aangegeven in de brief van de Staatssecretaris van BZK van 26 september 2022 is dataminimalisatie een van de prioriteiten voor de doorontwikkeling van de BRP in de Ontwikkelagenda BRP (punt 3, Bevragen bij de bron).2 In de toelichting op de Ontwikkelagenda is aangegeven dat hiervoor de pilot Haal Centraal wordt uitgevoerd.3 Bij Haal Centraal wordt gewerkt met API’s,4 waarmee gemeenten, overheidsorganen en derden de centrale BRP-voorziening direct kunnen bevragen. Het gebruik van API’s beoogt het opvragen van gegevens uit de BRP te vergemakkelijken en de privacybescherming te verbeteren.

Het LO is per 1 januari en 15 juli 2023 gewijzigd voor de eerste fase van de pilot Haal Centraal: het via API’s rechtstreeks bevragen van de BRP.5 Alleen deelnemers van de pilot Haal Centraal kunnen de BRP API’s gebruiken. De onderhavige wijziging van het LO BRP voegt een nieuw API toe aan deze eerste fase van Haal Centraal. Het gaat om de BRP API ‘bewoning’. Met deze API wordt het mogelijk om op te vragen welke personen een bepaald adres bewonen of bewoonden op een bepaald moment of binnen een bepaalde periode.

2.2 Melding aan medebewoner

Het Besluit experimenten bijhouding basisregistratie personen verplicht de Minister van BZK om aan ingezetenen elektronisch inzage te geven in – dat is: tonen in MijnOverheid – hoeveel mensen als woonachtig staan ingeschreven op zijn of haar woonadres. Het LO BRP wordt gewijzigd om dit mogelijk te maken.

3. Privacyaspecten en regeldrukgevolgen

Geen van de wijzigingen in het LO BRP heeft negatieve gevolgen voor de privacy van burgers, noch hebben de wijzigingen enig gevolg voor de regeldruk.

4. Consultatie en advies

Van internetconsulatie is afgezien, gelet op de technische aard van de wijzigingen en de doelgroep (overheidsorganisaties die betrokken zijn bij de bijhouding van de BRP of daarvan gebruikmaken) waarvoor deze in overwegende mate relevantie hebben. Deze doelgroep is op andere wijze geïnformeerd, en wel via het Gebruikersoverleg BRP.6

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

ARTIKEL I

Onderdelen A en B

De onderdelen A en B zien op de vaststelling van het LO BRP, versie 4.5.0. Onderdeel A betreft wijziging van de artikelen 2 en 3 van de Regeling BRP. Onderdeel B betreft de wijziging van bijlage 1 bij de Regeling BRP. In het algemene deel van deze toelichting (paragraaf 2) zijn deze wijzigingen toegelicht.

ARTIKEL II

Dit artikel bepaalt dat onderhavige regeling gelijktijdig in werking treedt met het Besluit experimenten bijhouding basisregistratie personen. Dat besluit hangt nauw samen met het LO BRP, versie 4.5.0. In het algemene deel van deze toelichting (paragraaf 2) is deze wijziging toegelicht.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
2

Kamerstukken II 2022/23, 27 859, nr. 163.

X Noot
3

Bijlage bij Kamerstukken II 2022/23, 27 859, nr. 163.

X Noot
4

Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren.

X Noot
5

Zie voor een toelichting op fase 2 van de pilot Haal Centraal Stcrt. 2023, 19636.

X Noot
6

Het overleg, bedoeld in artikel 1.15, eerste lid, van de Wet BRP, van de Minister van BZK met representatieve vertegenwoordigingen van de gemeenten, van de aangewezen bestuursorganen en van de overheidsorganen en derden aan wie op grond van artikel 3.2, 3.3 of 3.13 van de Wet BRP gegevens uit de BRP worden verstrekt.

Naar boven