Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 21 december 2021, nr. WJZ/ 21313999, tot wijziging van een regeling tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 houdende verlenging van de openstelling van de subsidiemodule Borgstelling MKB-landbouwkredieten en tijdelijke borgstelling MKB-visserij- en aquacultuurkredieten vanwege de uitbraak van het coronavirus

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 4, 16 en 17, vierde lid, van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel IV, tweede lid, van de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 april 2020, houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met de tijdelijke uitbreiding van titel 2.5. Borgstelling MKB-landbouwkredieten tot MKB-visserij- en aquacultuurkredieten vanwege de uitbraak van het coronavirus (Stcrt. 2020, 21471) wordt ‘1 januari 2022’ vervangen door ‘1 juli 2022’.

ARTIKEL II

De tabel van artikel 1, tweede lid, van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de vierde rij betreffende titel 2.5, Borgstelling MKB-landbouwkredieten en tijdelijke borgstelling MKB-visserij- en aquacultuurkredieten wordt in de derde kolom ‘duurzame landbouw als bedoeld in artikel 2.5.6, eerste lid, onderdeel c’ vervangen door ‘naar biologische landbouw of omschakeling naar duurzame landbouwbedrijfsvoering als bedoeld in artikel 2.5.6, tweede lid, onderdeel b, subonderdeel 4°.

2. In de vijfde rij betreffende titel 2.5, Borgstelling MKB-landbouwkredieten en tijdelijke borgstelling MKB-visserij- en aquacultuurkredieten, wordt in de vijfde kolom ‘01-01-2022 tot en met 31-12-2022’ vervangen door ‘01-01-2022 tot en met 30-06-2022’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met dien verstande dat artikel II in werking treedt met ingang van 1 januari 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 21 december 2021

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Algemeen

Door de aanhoudende economische gevolgen van de voortdurende COVID-19-pandemie blijft het van belang dat MKB-landbouwbedrijven die daardoor in liquiditeitsproblemen komen, en MKB-visserij- en aquacultuurbedrijven die met dezelfde problemen kampen, gebruik kunnen blijven maken van de tijdelijke uitbreidingen van de subsidiemodule Borgstelling MKB-landbouwkredieten (titel 2.5 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies). Die uitbreidingen, aangeduid als BL-C, zijn ingevoerd met de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 18 maart 2020, tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met tijdelijke uitbreiding van de Borgstelling MKB-landbouwkredieten vanwege de uitbraak van het coronavirus (Stcrt. 2020, 17287) en de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 april 2020, houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met de tijdelijke uitbreiding van titel 2.5. Borgstelling MKB-landbouwkredieten tot MKB-visserij- en aquacultuurkredieten vanwege de uitbraak van het coronavirus (Stcrt. 2020, 21471). De tweede uitbreiding van de BL-C ten behoeve van de visserij- en aquacultuursector geldt tot 1 januari 2022. Om te voorkomen dat de uitbreiding voor de visserij en aquacultuursector als onderdeel van de BL-C per 1 januari 2022 vervalt, is besloten om dit onderdeel te verlengen tot 1 juli 2022. De verlenging van de BL-C is aangekondigd in de brief van 14 december 2021 aan de Tweede Kamer over het steunpakket in het eerste kwartaal van 2022 (Kamerstukken I, 2021-22, 35 420, nr. BL). De onderhavige regeling voorziet hierin (artikel I).

Met de openstelling van de BL-C zal aangesloten worden bij de openstellingsperiode van de borgstellingsregeling voor coronakredieten van de Minister van Economische Zaken en Klimaat, titel 3.11 Borgstelling MKB-kredieten van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies. Daartoe wordt de openstellingsperiode voor de BL-C zoals opgenomen in de op 6 december 2021 gepubliceerde Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 gewijzigd (Artikel II, onder 2). Voorts wordt in verband met de wijziging van de subsidiemodule Borgstelling MKB-landbouwkredieten ten behoeve van het Omschakelprogramma Duurzame Landbouw (Stcrt. 2021, 49381) de verwijzing gecorrigeerd naar het betreffende subsidieplafond (Artikel II, onder 1).

2. Staatssteun

De subsidie, bedoeld in artikel 2.5.2, van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies houdt staatssteun in. De staatssteun wordt gerechtvaardigd door de algemene groepsvrijstellingsverordening, in het bijzonder de artikelen 1, derde lid, aanhef en onderdelen a en b, en 21 van die verordening.

3. Regeldruk

De regeling brengt geen gevolgen voor de regeldruk met zich nu een al bestaande regeling zonder inhoudelijke aanpassingen wordt verlengd. De ondernemers of financiers hoeven hierdoor geen andere handelingen te verrichten ten opzichte van de bestaande situatie.

4. Inwerkingtreding

Artikel I van deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin de regeling wordt geplaatst. Hiermee wordt de vervaldatum van de bepalingen die zien op de BL-C ten behoeve van de visserij- en aquacultuursector tijdig aangepast. Artikel II van deze regeling, waarmee de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 wordt gewijzigd, treedt tegelijk met deze regeling op 1 januari 2022 in werking. Met bekendmaking minder dan twee maanden voordien wordt afgeweken van het beleid inzake vaste verandermomenten, zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Deze afwijking is gerechtvaardigd omdat de doelgroepen van de BL-C ten zeerste gebaat zijn bij een snelle inwerkingtreding. Een en ander spreekt voor zich gelet op de aard van de problematiek waar ondernemers als gevolg van de uitbraak van het coronavirus mee worden geconfronteerd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven