Wijzigingsbesluit Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (d.d. 27 september 2011, Stcrt. 2011, 17685, gewijzigd op 11 december 2012, Stcrt. 2012, 26402, 7 oktober 2014, Stcrt. 2014, 30785 en 19 maart 2015, Stcrt. 2015, 8671) wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In de onderdelen c en d vervallen de lidwoorden voor de definitiebepalingen en in de onderdelen a tot en met g vervallen de lidwoorden voor de omschrijvingen van de definitiebepalingen.

2. In onderdeel h wordt ‘medewerkers’, vervangen door ‘medewerker’ en wordt ‘personeel’ vervangen door: persoon.

3. Onder vervanging van de punt door een puntkomma in onderdeel h, wordt een nieuw onderdeel toegevoegd luidende:

i. DBC’s:

Diagnose Behandeling Combinaties.

B

In artikel 3, tweede lid, wordt de zinsnede ‘Tweedelijns Somatische Zorg en Geestelijke Gezondheidszorg’, vervangen door: Tweedelijns Somatische Zorg, Geestelijke Gezondheidszorg en Intake en Ontwikkeling DBC’s.

C

In artikel 5 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het opschrift en in het eerste en tweede lid, wordt ‘Bedrijfsvoering en Informatie’, telkens vervangen door: Bedrijfsvoering.

2. In het eerste lid wordt de zinsnede ‘met het beheer van de informatielijn’, vervangen door: met het technisch beheer van applicaties en systemen.

3. In het tweede lid wordt ‘Informatie en Coördinatiecentrum’ vervangen door: IT.

D

Onder vernummering van de artikelen 6 tot en met 18, tot 7 tot en met 19, wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6. Directie Informatie Service Centrum

  • 1. De Directie Informatie Service Centrum is belast met het verzamelen, beheren en doorleveren van data, het afhandelen van vragen en het leveren van services en informatie ten behoeve van externe en interne stakeholders en technische realisatie en beheer van prestaties en tarieven.

  • 2. De Directie Informatie Service Centrum bestaat uit de units Service Centrum Prestaties en Tarieven, Informatie en Contact Centrum, en Zorginformatiecentrum.

E

In artikel 7, tweede lid (nieuw), wordt ‘Economisch en Medisch Bureau, Communicatie en Juridische Zaken’, vervangen door: Economisch en Medisch Bureau, Strategie en Bestuursondersteuning, Communicatie en Juridische Zaken.

F

In artikel 9, eerste lid (nieuw), wordt de zinsnede ‘op grond van de artikelen 10, 11 en 12’, vervangen door: op grond van de artikelen 11, 12 en 13.

G

In artikel 11, zevende lid (nieuw) wordt na ‘bevorderen en ontslaan’, toegevoegd: van personeel.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na plaatsing in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 mei 2015, met uitzondering van onderdeel E dat met ingang van 1 juni 2015 in werking treedt.

Utrecht, 27 mei 2015

De Nederlandse Zorgautoriteit M.A. Ruys voorzitter Raad van Bestuur a.i.

TOELICHTING

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 13 mei 2015 besloten tot aanpassing van de artikelen 1, 3, 5, 7 (nieuw), 9 (nieuw) en 11 (nieuw) van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (hierna: Mandaatbesluit). Daarnaast is er onder vernummering van de artikelen 6 tot en met 18 tot 7 tot en met 19 een nieuw artikel 6 toegevoegd.

Algemene toelichting

Het doel van de integratie van DBC-Onderhoud in de NZa is te komen tot één deskundige en daadkrachtige organisatie die de DBC-systematiek efficiënt en effectief organiseert en de continuïteit en kwaliteit van de (door)ontwikkeling en het beheer van de DBC-systematiek borgt. Door de integratie van beide organisaties ontstaat er één servicegericht loket dat inspeelt op vraagstukken en wijzigingsverzoeken van verschillende veldpartijen en consumenten.

Artikelsgewijze toelichting

A, onder 1 en 2, F en G

De aanpassingen in de artikelen 1, 9 (nieuw) en 11 (nieuw) betreffen technische aanpassingen.

A, onder 3, B, C en D

Deze aanpassingen houden verband met de integratie van DBC-Onderhoud in de NZa. Aan de Directie Cure is om die reden een nieuwe unit Intake en Ontwikkeling DBC’s toegevoegd en de unit Informatie en Coördinatiecentrum bij de huidige Directie Bedrijfsvoering en Informatie is vervangen door de unit IT. De informatie en coordinatiefunctie valt nu onder de nieuwe Directie Informatie Service Centrum. Deze Directie is belast met de werkzaamheden die voorheen grotendeels door DBC-Onderhoud werden verricht.

E

De unit Strategie en Bestuursondersteuning (S&B) bestaat uit beleidsmedewerkers en strategisch juridisch medewerkers die de Raad van Bestuur structureel ondersteunen op inhoudelijk en organisatorisch vlak. Door de bij de ondersteuning betrokken medewerkers in één unit onder te brengen, is het mogelijk nog sneller te schakelen en onderling taken van elkaar over te nemen. Hierdoor wordt de ondersteuning efficiënter.

Ook worden de verantwoordelijkheden helder tussen de verschillende organisatieonderdelen (zowel binnen de directie S&J als NZa-breed) en ontstaat er een snel en eenduidig besluitvormingsproces.

De unit S&B wordt verantwoordelijk voor de (NZa-overkoepelende) beleidsmatige en strategische advisering van de Raad van Bestuur, strategie en positioneringsvraagstukken, de politiek/bestuurlijke antennefunctie t.b.v. de Raad van Bestuur, het relatiebeheer van de NZa, het borgen van consistentie en uniformiteit in het handelen van de NZa, informeren van de Raad van Bestuur over de stand van zaken van lopende projecten, financiële en personele aangelegenheden, de voorbereiding en uitwerking van bestuursvergaderingen en overige bestuurlijke aangelegenheden, beheer van Raad van Bestuur budgetten, verzameling en analyse van gegevens voor de managementoverzichten, stuurinformatie en rapportages voor de Raad van Bestuur.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit NZa (en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort), zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven