Wijzigingsbesluit 2012 Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

Vastgesteld op 11 december 2012

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (Staatscourant nr. 17685, d.d. 30 september 2011) wordt gewijzigd als volgt:

A

a. Artikel 5, tweede lid, komt te luiden:

De directie Bedrijfsvoering en Informatie bestaat uit de units Informatie- en Facilitair Management, Informatie- en Coördinatiecentrum, Financiën en Control, Human Resource Management en de Projectenpool.

b. Artikel 9, vierde en zesde lid, komen te luiden:

  • 4. De portefeuillehouders zijn voor hun aandachtsgebieden bevoegd tot het vaststellen van beoordelingen van unitmanagers en tot het nemen van de daaruit voortvloeiende beschikkingen.

  • 6. De portefeuillehouder Toezicht en Handhaving is bevoegd om beschikkingen te nemen tot het ter openbare kennis brengen van een aanwijzing en een last onder dwangsom.

c. Artikel 14, eerste lid, komt te luiden:

Als medewerkers die belast zijn met het toezicht op de naleving van de bepalingen in de Wmg, de Zvw en de AWBZ als bedoeld in artikel 72, lid 1, onder b Wmg, zijn aangewezen alle medewerkers van de NZa, met uitzondering van de directeur Strategie en Juridische Zaken, de unitmanager Juridische Zaken en de secretaresses van de NZa.

B

In bijlage 1, paragraaf 2, zesde alinea, wordt de zin ‘De directie Bedrijfsvoering kent de units Informatie- en Facilitair Management, Informatievoorziening, Financiën en Control, Human Resource Management en de Projectenpool’ vervangen door:

‘De directie Bedrijfsvoering en Informatie kent de units Informatie- en Facilitair Management, Informatie- en Coördinatiecentrum, Financiën en Control, Human Resource Management en de Projectenpool’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Utrecht, 11 december 2012

De Nederlandse Zorgautoriteit T.W. Langejan voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 30 oktober 2012 besloten tot een aantal aanpassingen in het Mandaatbesluit.

Artikel 5 is aangepast in verband met de naamswijziging van een unit.

De mandaatwijzigingen die in artikel 9 zijn aangebracht hebben betrekking op het publicatiebeleid van de NZa. Beschikkingen tot het ter openbare kennis brengen van een aanwijzing en een last onder dwangsom zijn voorbehouden aan de portefeuillehouder Toezicht en Handhaving.

Door wijziging van artikel 14 van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa kunnen medewerkers van de unit Juridische Zaken (met uitzondering van de unitmanager) worden belast met het toezicht op de naleving van de bepalingen uit de Wmg. De Raad van bestuur heeft hierbij overwogen dat de functiescheiding (chinese walls) er niet aan in de weg staat dat ook medewerkers van de unit Juridische Zaken belast kunnen worden met een toezichtonderzoek, als die betreffende medewerkers van Juridische Zaken vervolgens niet ook betrokken worden bij de voorbereiding van het boetebesluit. De voorgestelde wijziging van het mandaatbesluit maakt het mogelijk om ook medewerkers van de unit Juridische Zaken in te zetten bij een boeteonderzoek.

In het licht van de functiescheiding zullen in het toezichtrapport de namen van de betrokken toezichthouders worden genoemd, zodat daar in de fase van de boeteoplegging geen onduidelijkheid over kan bestaan.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort, zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven