Besluit aanwijzing toezichthouders DNB voor Caribisch Nederland

Besluit van De Nederlandsche Bank N.V. van 22 augustus 2012 tot aanwijzing van personen die zijn belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wet financiële markten BES, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES en de Pensioenwet BES (Besluit aanwijzing toezichthouders DNB voor Caribisch Nederland)

De Nederlandsche Bank N.V.;

Gelet op de artikelen 7:4 tot en met 7:11 van de Wet financiële markten BES (Stb. 2011, 612);

Gelet op artikel 5.4, eerste en derde lid, artikel 5.5, eerste en derde lid, en artikel 5.7 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (Stb. 2011, 613);

Gelet op artikel 19a van de Pensioenwet BES (Stb. 2010, 597);

BESLUIT:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. DNB:

De Nederlandsche Bank N.V.;

b. de Wfm BES:

de Wet financiële markten BES (Stb. 2011, 612);

c. de Wwft BES:

de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (Stb. 2011, 613);

d. de Pw BES:

de Pensioenwet BES (Stb. 2010, 597).

Artikel 2

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wfm BES, de Wwft BES en de Pw BES zijn belast de medewerkers van DNB met de functie van bedrijfsanalist, toezichthouder of toezichthouder-specialist, alsmede de divisiedirecteuren en de afdelingshoofden van de relevante organisatie-onderdelen van DNB, die zijn belast met het uitoefenen van toezicht op financiële instellingen op de voet van de Wfm BES, de Wwft BES onderscheidenlijk de Pw BES.

Artikel 3

Het Besluit aanwijzing toezichthouders van de Bank voor de openbare lichamen BES (Stcrt. 2011, 6485) wordt ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2012.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing toezichthouders DNB voor Caribisch Nederland.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 22 augustus 2012

De Nederlandsche Bank N.V., A.J. Kellermann, directeur

J. Sijbrand, directeur

TOELICHTING

Dit besluit strekt ertoe de medewerkers van DNB aan te wijzen die zijn belast met het toezicht op de naleving van de financiële toezichtwetgeving voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden, ook Caribisch Nederland of CN genoemd). Dit betreft het toezicht op de naleving van een drietal toezichtwetten, te weten de Wet financiële markten BES (de Wfm BES; Stb. 2011, 612), de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (de Wwft BES; Stb. 2011, 613 1) en de Pensioenwet BES (de Pw BES; Stb. 2010, 597 2). Met dit aanwijzingsbesluit wordt uitvoering gegeven aan artikel 7:4 van de Wfm BES, aan artikel 5.4, eerste en derde lid, van de Wwft BES, onderscheidenlijk aan artikel 19a van de Pw BES.

De met dit besluit aangewezen medewerkers van DNB hebben de status van toezichthouder en beschikken daarmee over een aantal inlichtingen- en onderzoeksbevoegdheden die essentieel zijn voor het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de toezichtwetgeving voor Caribisch Nederland, voor zover DNB met het uitoefenen van dat toezicht is belast. Het gaat dan om de bevoegdheid elke plaats te betreden (met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner), de bevoegdheid van een ieder inlichtingen te vorderen, de bevoegdheid inzage te vorderen van zakelijke gegevens en bescheiden, en de bevoegdheid inzage te vorderen van een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 2 van de Wet op de identificatieplicht BES.

Voor de Wfm BES en de Wwft BES zijn deze bevoegdheden van toezichthouders neergelegd in de artikelen 7:7 tot en met 7:10 van de Wfm BES (zie ook de verwijzing naar die bepalingen in artikel 5.5, eerste lid, van de Wwft BES). Voor wat betreft het toezicht op de naleving van de Pw BES vloeien deze bevoegdheden voort uit titel 5.2 van de in het land Nederland geldende Algemene wet bestuursrecht, die in artikel 19a, derde lid, van de Pw BES grotendeels van overeenkomstige toepassing is verklaard.

Gelet op artikel 7:6 van de Wfm BES onderscheidenlijk artikel 5:13 van de Awb maakt een bij dit besluit aangewezen toezichthouder slechts gebruik van zijn bevoegdheden, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig is. Op grond van artikel 7:5 van de Wfm BES onderscheidenlijk artikel 5:12 van de Awb hebben de aangewezen medewerkers van DNB voorts een legitimatieplicht, waartoe zij een legitimatiebewijs bij zich dragen.

Op grond van artikel 7:11 van de Wfm BES, artikel 5.7 van de Wwft BES en artikel 5:20 van de Algemene wet bestuursrecht (voor wat betreft het toezicht op pensioenfondsen als bedoeld in de Pw BES) is een ieder verplicht aan een bij dit besluit aangewezen toezichthouder binnen de door hem of haar gestelde redelijke termijn alle medewerking te verlenen die deze medewerker redelijkerwijs kan vorderen bij de uitoefening van zijn of haar bevoegdheden. Voor overtreding van deze zogenoemde medewerkingsplicht kan door DNB handhavend worden opgetreden, onder meer door het opleggen van een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete.

Voor wat betreft de Sanctiewet 1977 wordt nog opgemerkt dat titel 5.2 van de Awb van toepassing is op medewerkers van DNB die zijn belast met het toezicht op de naleving van deze wet door financiële instellingen die werkzaam zijn in of vanuit Caribisch Nederland. Dit volgt uit artikel 14, tweede lid, van de Sanctiewet 1977.

In artikel 3 van dit besluit is geregeld dat de voorganger van deze aanwijzing – het Besluit aanwijzing toezichthouders van de Bank voor de openbare lichamen BES (Stcrt. 2011, 6485) – wordt ingetrokken. In artikel 4 is in beperkte mate voorzien in de inwerkingtreding van deze aanwijzing met terugwerkende kracht, namelijk tot en met 1 juli 2012. Artikel 5 ten slotte bevat de citeertitel van dit besluit, die verder geen toelichting behoeft.

De Nederlandsche Bank N.V., A.J. Kellermann, directeur

J. Sijbrand, directeur


X Noot
1

De Wfm BES en de Wwft BES zijn grotendeels in werking getreden met ingang van 1 juli 2012. Dit is geregeld in het Besluit van 22 mei 2012 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet financiële markten BES, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES, het Besluit financiële markten BES en het Besluit ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (Stb. 2012, 240).

X Noot
2

De Pw BES is met ingang van 10 oktober 2012 in werking getreden; zie hiertoe Stb. 2010, 387.

Naar boven