2021D36941 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd over de volgende stukken:

  • De brief inzake de staat van de rechtshandhaving 2019 (Kamerstuk 29 279, nr. 600);

  • De brief inzake de justitieketen Caribisch Nederland (Kamerstuk 24 587, nr. 783);

  • De periodieke rapportage rechtshandhaving: hoofdlijnen JVO (Kamerstuk 35 300 IV, nr. 72);

  • De brief inzake het rapport van de Raad voor de rechtshandhaving over de handhaving van natuur- en milieuwetgeving in Caribisch Nederland (Kamerstuk 30 825, nr. 220);

  • De brief inzake de uitvoering van de motie-Den Boer/Diertens over toepassing van de Wet Bibob op de BES-eilanden (Kamerstuk 35 152, nr. 8)(Kamerstuk 35 152, nr. 10);

  • De periodieke rapportage rechtshandhaving: hoofdlijnen Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) (Kamerstuk 35 570-IV, nr. 33);

  • De beleidsreactie op het rapport van de Raad voor de Rechtshandhaving: «opvolging aanbevelingen KPC'N» (Kamerstuk 29 628, nr. 1010);

  • De brief inzake de rapportage van de Inspectie Justitie en Veiligheid over ««Risicobeheersing op de BES-eilanden»« (Kamerstuk 31 568, nr. 218);

  • De brief inzake de JenV-beleidsagenda voor Caribisch Nederland 2021–2025 (Kamerstuk 29 279, nr. 659);

  • De reactie op het rapport «Opvolging aanbevelingen reclassering en resocialisatie in Caribisch Nederland» (Kamerstuk 29 270, nr. 147);

  • De periodieke rapportage rechtshandhaving: hoofdlijnen JVO juli 2021 (Kamerstuk 35 570 IV, nr. 53).

De fungerend voorzitter van de commissie, Van Meenen

De adjunct-griffier van de commissie, Koerselman

Inhoudsopgave

blz.

       

I.

Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

2

 

1.

Vragen en opmerkingen vanuit de D66-fractie

2

 

2.

Vragen en opmerkingen vanuit de CDA-fractie

3

II.

Reactie van de bewindspersonen

 

I. Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

1. Vragen en opmerkingen vanuit de D66-fractie

Justitieketen Caribisch Nederland

De leden van de D66-fractie lezen dat er een verkenning zou plaatsvinden naar de wijze waarop pilots uitgevoerd kunnen worden binnen het traject van het tijdelijk huisverbod. Wat is de voortgang op deze pilots, zo vragen deze leden.

Uitvoering van de motie van de leden Den Boer en Diertens over toepassing van de Wet Bibob op de BES-eilanden

De leden van de D66-fractie lezen dat voor enkele eilanden de besprekingen ter voorbereiding op de uitvoering van de pilot reeds in gang waren gezet, maar dat er vertraging is opgetreden door COVID-19. De pilot kan van start gaan, zodra enkele juridische vraagstukken omtrent de (on)mogelijkheden voor gegevensverwerking en informatiedeling zijn beantwoord. Wat is de voortgang ten aanzien van de Bibob-pilot, zo vragen deze leden. En wanneer kunnen zij de resultaten tegemoetzien?

De leden van de D66-fractie lezen dat er een verkenning plaatsvindt naar het oprichten van een Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) in Caribisch Nederland. Deze leden ondersteunen deze verkenning. Zij benadrukken het belang van een goede samenwerking in de strijd tegen criminaliteit en ondermijning. Zij moedigen dit traject aan en kijken uit naar het eindrapport van de kwartiermaker.

JenV beleidsagenda Caribisch Nederland 2021–2025

De leden van de D66-fractie lezen dat vanwege de keuze om geen detentiecapaciteit op te bouwen op Sint Eustatius, gedetineerden van Saba en Sint Eustatius overgebracht worden naar Bonaire. Zij lezen dat extra mogelijkheden worden gecreëerd om contact met hun familie te intensiveren in de laatste fase van detentie. Deze leden benadrukken het belang van een goede re-integratie, zeker gezien de relatief hoge recidive onder jongeren. Wat zijn de kosten van deze extra mogelijkheden en hoe wegen deze op tegen de kosten van het plaatsen van detentiecapaciteit in de eigen gemeenschap, zo vragen deze leden.

De leden van de D66-fractie lezen dat de beleidsagenda volgens de Minister in lijn is met het rapport «Veiligheid en rechtsorde in het Caribisch gebied» van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Dit rapport besteedt ook veel aandacht aan de bescherming van mensenrechten. De AIV constateert dat onder andere vanwege vluchtelingenstromen de mensenrechten in de regio onder druk staan. Kan de Minister nader toelichten op welke wijze het beschermen van mensenrechten vorm krijgt in de beleidsagenda van JenV voor Caribisch Nederland en welke instrumenten hij daarvoor in gaat zetten, zo vragen deze leden. Voorts vragen zij de Minister om in het kader van migratie niet enkel in te gaan op grensbewaking, maar ook op een menswaardige opvang van vluchtelingen.

Rapport Raad voor de rechtshandhaving over Handhaving natuur- en milieuwetgeving in Caribisch Nederland

De leden van de D66-fractie lezen dat de uitvoeringsagenda’s per eiland naar verwachting eind dit jaar zullen worden opgeleverd. Wat is de voortgang ten aanzien van de uitvoeringsagenda’s? Wordt deze deadline gehaald? Ook lezen deze leden dat in de uitvoeringsagenda’s in het kader van het beleidsplan voor natuur en milieu expliciet zal worden gekeken naar de (bestuurlijke) handhaving. Wordt hierbij ook rekening gehouden met het verschil tussen de incidentele dekking voor het beleidsplan voor natuur en milieu en de behoefte aan structurele dekking voor de handhaving? Op welke wijze wordt voldoende structurele capaciteit vrijgemaakt voor de handhaving van de nieuwe beleidsplannen, zo vragen deze leden.

De leden van de D66-fractie lezen dat is gewerkt aan een inrichtingen- en activiteitenbesluit voor bedrijven, welke per 2022 in werking zou moeten treden. Is dit nog steeds de planning, zo vragen deze leden.

De leden van de D66-fractie lezen dat de Minister voornemens was om de Kamer voor het zomerreces van 2021 op de hoogte te houden over de vorderingen. Wanneer kan de Kamer deze rapportage tegemoetzien, zo vragen deze leden.

De leden van de D66-fractie lezen dat de Raad voor de rechtshandhaving adviseert om lokale natuurbeschermingsorganisaties te betrekken bij het opstellen van de natuurbeleidsplannen en handhavingsdoelstellingen. Op welke wijze worden deze organisaties betrokken, zo vragen deze leden.

2. Vragen en opmerkingen vanuit de CDA-fractie

De leden van de CDA-fractie constateren dat in de JenV-beleidsagenda 2021–2025 voor Caribisch Nederland onder meer de aanpak van ondermijnende criminaliteit een (nieuwe) speerpunt zal worden. De aanpak wordt de komende vijf jaar geïntensiveerd, zo lezen deze leden. Betekent dit ook dat er middelen komen en/of worden vrijgemaakt om deze aanpak te ondersteunen? In hoeverre komen de recentelijk toegezegde nieuwe, structurele ondermijningsgelden (ook) ten goede aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit op de BES-eilanden, zo vragen deze leden.

De leden van de CDA-fractie vragen of het Openbaar Ministerie (OM) BES zijn integrale plan, zoals verwoord in de JenV-beleidsagenda, al heeft opgesteld. Ook vragen deze leden hoe het OM BES het kansspeldossier gaat aanpakken de komende periode. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de kansspelsector op de BES-eilanden gevoelig is voor witwassen, zo merken deze leden op.

De leden van de CDA-fractie vragen de Minister of hij kan aangeven wat voor tijdpad hij ziet wanneer het gaat om de notariële dienstverlening op Sint Eustatius en Saba, welke onder BES-wetgeving verricht moet gaan worden. Deze leden vragen naar het historisch kader van de huidige werkwijze waarbij notariële dienstverlening door Sint Maartense dienstverleners plaatsvindt. Is er aanleiding om te vermoeden dat er op dit moment vanwege «minder zicht» ook sprake is van misstanden bij de notariële dienstverlening op Sint Eustatius en Saba?

De leden van de CDA-fractie vragen in het kader van preventie van ondermijnende criminaliteit hoe de Minister denkt over het investeren in kansarme wijken op de BES-eilanden. Aan welke andere vormen van preventie denkt de Minister?

De leden van de CDA-fractie merken op dat het goed voorstelbaar is dat de impact van justitiabelen die na detentie op vrije voeten komen, groot is in kleine gemeenschappen. Deze leden vragen in dat kader hoe men van plan is om re-integratie en resocialisatie belangrijker te maken op de BES-eilanden. Ook vragen zij of de visie op het gevangeniswezen «Recht doen, kansen bieden» ook van toepassing is op het gevangeniswezen op de BES-eilanden.

De leden van de CDA-fractie constateren dat er rondom de resocialisatie is aangegeven dat het cliëntonderzoek eind 2021 klaar is. Deze leden vragen of deze resultaten al bekend zijn en/of deze resultaten te zijner tijd met de Kamer gedeeld kunnen worden.

De leden van de CDA-fractie merken op dat het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) een signaal afgeeft dat een aantal landen niet of niet tijdig hun begroting kunnen goedkeuren. Deze leden vragen naar voornemens voor extra inzet op governance. Zijn rollen en verantwoordelijkheden goed genoeg belegd? Deze leden vragen ook welke knelpunten bijdragen aan het niet tijdig kunnen goedkeuren van begrotingen en of daar zicht op is.

Naar boven