21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 668 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 oktober 2017

Hierbij stuur ik uw Kamer de geannoteerde agenda van de Telecomraad die op 24 oktober 2017 plaats zal vinden. Deze Telecomraad is door het Estse voorzitterschap ingelast na de Tallinn Digitale Top van 29 september jongstleden.

Uw Kamer is 9 oktober 2017 over de resultaten van de Top geïnformeerd.

Er zal een beleidsdebat plaatsvinden over de Implementatie van de Digitale Interne Markt, als vervolg op de Europese Raad en de Digitale Top.

Ook zal er een beleidsdebat plaatsvinden over cybersecurity.

Tot slot zal het Estse voorzitterschap de Raad informeren over praktische stappen om de volgende generatie connectiviteit te bereiken, over de Ministeriële Bijeenkomst over e-Government die 6 oktober jl. gehouden is met inbegrip van de Ministeriële Verklaring over e-Government en over de Oostelijk Partnerschap Digitale Ministeriële Bijeenkomst die 5 oktober jl. gehouden is.

In vervolg op mijn brief van 11 oktober jl.1 deel ik u mee dat de Raadspositie ten aanzien van de herziening van het Europees telecomkader is aangenomen in het Coreper van 11 oktober jl. Dit heeft tot tevredenheid van Nederland niet meer geleid tot wijzigingen in de concept-Raadspositie zoals geschetst in mijn brief.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Geannoteerde Agenda Telecomraad 24 oktober 2017

Implementatie van de Digitale Interne Markt

Beleidsdebat

De mededeling inzake de Digitale Interne Markt Strategie (6 mei 2015) kondigde 16 wetgevende en niet-wetgevende maatregelen aan met het gemeenschappelijke doel om een Europese Digitale Interne Markt te realiseren.2 Inmiddels heeft de Commissie alle aangekondigde voorstellen gepubliceerd. Op 10 mei jl. heeft de Commissie een mid-term review van de strategie gepubliceerd, waarin nieuwe initiatieven op het gebied van onder meer cybersecurity, data en platforms werden aangekondigd.3 De onderhandelingen over de gepubliceerde wetsvoorstellen bevinden zich in verschillende fases, daarbij zijn de onderhandelingen inzake vijf wetsvoorstellen afgerond: regels voor wholesale roamingmarkten, portabiliteit van digitale inhoud, WiFi4EU, het Marrakesh-verdrag en het gebruik van de 470–790 MHz frequentieband.

Het kabinet stelt dat de algehele strategie op een ambitieuze wijze uiterlijk in 2018 geïmplementeerd dient te worden, zoals in 2016 afgesproken in de Bratislava Roadmap. Nederland vindt dat de implementatie niet alleen voortvarend moet verlopen, maar dat er ook kwalitatieve eindresultaten worden bereikt die de digitale interne markt daadwerkelijk verbeteren en daarmee de concurrentiepositie van de Europese Unie verstevigen.

Op de Digitale Top van 29 september4 hebben regeringsleiders en de Commissie opgeroepen om de voortgang op de Digitale Interne Markt te versnellen. Ook de Europese Raad van 19–20 oktober zal hier waarschijnlijk toe oproepen, de geannoteerde agenda heeft uw Kamer 9 oktober ontvangen. Dit sluit aan bij de inzet van Nederland, mits dit niet ten koste gaat van zorgvuldigheid en kwalitatieve eindresultaten oplevert.

Met dit beleidsdebat wil het Estse voorzitterschap met lidstaten doorspreken hoe gehoor kan worden gegeven aan de oproep van de regeringsleiders tijdens de Digitale Top en in het bijzonder voor de voorstellen die in de Telecomraad spelen. Nederland waardeert het dat het Estse voorzitterschap dit beleidsdebat agendeert, om politieke betrokkenheid bij de ontwikkeling van de digitale interne markt te houden.

Cybersecurity

Beleidsdebat

Tijdens de Digitale Top is door de lidstaten erkend dat cybersecurity een belangrijke uitdaging is voor lidstaten. Om deze uitdaging het hoofd te bieden heeft de Europese Commissie in september het zogenaamde EU-cybersecurity pakket gepresenteerd. Het debat tijdens de Telecomraad zal door het voorzitterschap worden benut voor de totstandkoming van Raadsconclusies in reactie op de voorstellen van de Commissie in een latere Raad.

De inschatting van de dreigingsontwikkeling van de Commissie, zoals weergegeven in de gezamenlijke mededeling sluit aan bij de inschatting van het kabinet en komt overeen met in het jaarlijkse Cyber Security Beeld Nederland (CSBN)5. De noodzaak tot versterking van de inzet op cybersecuritygebied, zowel op lidstaat- als op EU-niveau, wordt door het kabinet ondersteund.

Het kabinet heeft daarom een positieve grondhouding ten opzichte van het pakket en kijkt uit naar de nadere uitwerking van de aangekondigde plannen die de Commissie in 2018 en later zal publiceren.

Het uitgebreide Nederlandse standpunt zal u in de BNC-fiches over het pakket toekomen.

Praktische stappen om de volgende generatie connectiviteit te bereiken

Informatie van het voorzitterschap

Het voorzitterschap zal de Raad informeren over hoe een vervolg gegeven wordt aan de Ministeriële Verklaring 5G6, die in juli op de informele bijeenkomst van Ministers verantwoordelijk voor Concurrentievermogen en Telecom is vastgesteld.7

Ministeriële Bijeenkomst over e-Government en Ministeriële Verklaring over e-Government

Informatie van het voorzitterschap

Het voorzitterschap zal de Raad informeren over de ministeriële bijeenkomst over e-Government en de aangenomen verklaring over e-Government. Deze bijeenkomst is 6 oktober jl. gehouden. Nederland heeft deze verklaring ook ondertekend. De inhoud sluit goed aan op het rapport «Maak Waar»8 dat wordt beschouwd als opmaat naar toekomstig digitale overheidsbeleid

Oostelijk Partnerschap Digitale Ministeriële Bijeenkomst

Informatie van het voorzitterschap

Het voorzitterschap zal de Raad informeren over de tweede ministeriële bijeenkomst van de EU met de landen van het Oostelijk Partnerschap over de digitale samenwerking. Deze bijeenkomst is 5 oktober jl. gehouden.


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-33, nr. 667

X Noot
2

Uw Kamer is over de Digitale Interne Marktstrategie geïnformeerd middels een BNC-fiche, Kamerstuk 22 112, nr. 1967.

X Noot
3

Uw Kamer is over de mid-term review van de Digitale Interne Markt Strategie geïnformeerd, Kamerstuk 22 112, nr. 2346

X Noot
5

Cyber Securitybeeld Nederland (2017), Kamerstuk 26 643, nr. 477

X Noot
7

Uw Kamer is hierover in de geannoteerde agenda en het verslag geïnformeerd, Kamerstuk 21 501-30, nrs. 407 en 411

X Noot
8

Uw Kamer is hierover geïnformeerd, Kamerstuk 26 643, nr. 460

Naar boven