15 Stemmingen Begroting Buitenlandse Zaken 2024

Stemmingen Begroting Buitenlandse Zaken 2024

Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024 (36410-V).

(Zie vergadering van 14 februari 2024.)

De voorzitter:

Het amendement-Omtzigt (stuk nr. 76) is ingetrokken.

Het amendement-Ceder/Stoffer (stuk nr. 39) is ingetrokken.

Ik stel vast dat daarmee wordt ingestemd.

De heer Bosma (PVV)

De heer Van Baarle heeft een stemverklaring. Het woord is aan hem.

De heer Baarle van (DENK)

De heer Van Baarle (DENK):

Dank u wel, voorzitter. Wij vinden het van heel erg groot belang dat we met elkaar een goede dienst van ambassades in stand houden en de consulaire dienstverlening aan Nederlanders wereldwijd op peil houden. Wij zijn echter genoodzaakt vanwege principiële redenen om tegen de begroting van Buitenlandse Zaken te stemmen. Dat heeft alles te maken met de opstelling van de Nederlandse regering inzake de verschrikkingen die op dit moment in Gaza plaatsvinden en het gebrek aan actie van de Nederlandse regering om het geweld van Israël te stoppen. Omwille van die principiële redenen stemmen wij tegen de begroting van Buitenlandse Zaken.

Dank u wel, voorzitter.

In stemming komt het amendement-Paternotte c.s. (stuk nr. 40, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, DENK, Volt, D66, NSC, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 40 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Paternotte c.s. (stuk nr. 37, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, DENK, Volt, D66, NSC, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, JA21 en FVD voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 37 voorkomende nader gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Piri (stuk nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, DENK, Volt, D66, NSC, de ChristenUnie en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat de uitslag bij handopsteken niet kan worden vastgesteld.

We doen deze even opnieuw. Ik wil graag dodelijke stilte in de zaal.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Piri (stuk nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, DENK, Volt, D66, NSC, de ChristenUnie en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat de uitslag bij handopsteken niet kan worden vastgesteld.

De heer Bosma (PVV)

Nee. Dan moeten we hoofdelijk stemmen, want we kunnen de uitslag niet vaststellen. Dan gaan we hoofdelijk stemmen.

Mevrouw Piri (GroenLinks-PvdA)

Mevrouw Piri (GroenLinks-PvdA):

Wat mij betreft gaan we gewoon stemmen, voorzitter. Omdat niet alle fracties aanwezig waren bij het debat, dacht ik dat het misschien wel goed is om even te melden dat het amendement oordeel Kamer kreeg.

De heer Bosma (PVV)

De voorzitter:

De coalitie haalt opgelucht adem.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Piri (stuk nr. 41).

Vóór stemmen de leden: Six Dijkstra, Slagt-Tichelman, Sneller, Soepboer, Stultiens, Synhaeve, Teunissen, Thijssen, Uitermark, Vedder, Veldkamp, Vijlbrief, Van Vroonhoven, Welzijn, Westerveld, White, Zeedijk, Van Baarle, Bamenga, Beckerman, Bikker, Bontenbal, Boswijk, Bromet, Bruyning, Bushoff, Ceder, Chakor, Dassen, Dijk, Inge van Dijk, Olger van Dijk, Dobbe, El Abassi, Ergin, Gabriëls, Grinwis, Tjeerd de Groot, Hertzberger, Van Hijum, Hirsch, Holman, De Hoop, Idsinga, Daniëlle Jansen, Jetten, Joseph, Kahraman, Kathmann, Van Kent, Klaver, Koekkoek, Kostić, Kröger, Krul, Lahlah, Van der Lee, Maatoug, Mohandis, Mutluer, Van Nispen, Nordkamp, Omtzigt, Van Oostenbruggen, Ouwehand, Palmen, Paternotte, Patijn, Paulusma, Pijpelink, Piri, Podt en Postma.

Tegen stemmen de leden: Smitskam, Stoffer, Tielen, Tuinman, Valize, Van der Velde, Veltman, Vermeer, Vlottes, Vondeling, De Vree, Aukje de Vries, Van der Wal, Wilders, Yeşilgöz-Zegerius, Van Zanten, Aardema, Aartsen, Agema, Becker, Blaauw, Boon, Van den Born, Martin Bosma, Boutkan, Brekelmans, Van der Burg, Van Campen, Claassen, Crijns, Tony van Dijck, Diederik van Dijk, Emiel van Dijk, Eerdmans, Van Eijk, Ellian, Erkens, Esser, Faber-van de Klashorst, Flach, Graus, Peter de Groot, Van Haasen, Heinen, Helder, Hermans, Heutink, Van den Hil, Van der Hoeff, Van Houwelingen, Léon de Jong, Kamminga, Keijzer, Kisteman, Kops, De Kort, Madlener, Maeijer, Markuszower, Martens-America, Van Meetelen, Van Meijeren, Meulenkamp, Michon-Derkzen, Mooiman, Edgar Mulder, Nijhof-Leeuw, Paul, Pierik, Van der Plas, Pool, Ram en De Roon.

De voorzitter:

Ik constateer dat 73 leden voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en 73 ertegen, zodat de stemmen staken.

De heer Bosma (PVV)

Houston, we have a problem. De stemmen staken. Deze uitslag betekent dat we op een later moment nog een keer over dit amendement moeten stemmen. Echter, we willen de begroting wel graag aannemen. Of niet. De oplossing is als volgt: we gaan op 27 februari nog een keer stemmen over dit amendement en aansluitend meteen over de begroting. Het zou leuk zijn als iedereen er dan is. Ja, mevrouw Piri, u heeft heel wat op uw geweten. Maar we zijn ook deze staatsrechtelijke crisis gewoon weer te boven gekomen. Dan gaan we door met stemmen.

Naar boven