Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2022-2023 | nr. 75, item 19 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2022-2023 | nr. 75, item 19 |
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het rapport "Groningers boven gas" (35561) met de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen,
te weten:
-de motie-Van der Plas over uitspreken dat de aardbevingsslachtoffers en de Tweede Kamer door de regering zijn bedrogen en misleid (35561, nr. 13);
-de motie-Van Wijngaarden c.s. over op korte termijn een kabinetsreactie op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen aan de Kamer doen toekomen (35561, nr. 14);
-de motie-Stoffer c.s. over in het Reglement van Orde opnemen dat een inspecteur-generaal op eigen initiatief een wezenlijk punt van zorg onder de aandacht kan brengen van een commissie (35561, nr. 15);
-de motie-Stoffer c.s. over het instellen van een tijdelijke commissie zelfreflectie (35561, nr. 16).
(Zie vergadering van 13 april 2023.)
De voorzitter:
De heer Stoffer verzoekt om een hoofdelijke stemming over zijn motie op stuk nr. 16. Voordat we gaan stemmen, is er een aantal stemverklaringen. Allereerst mevrouw Beckerman, dan de heer Van Haga, dan de heer Drost en dan de heer Omtzigt. Allereerst mevrouw Beckerman, SP.
Mevrouw Beckerman (SP):
Goedemiddag. De conclusies van de parlementaire enquête gaswinning zijn terecht snoeihard. De belangen van de Staat, Shell en Exxon, hun winst, gingen boven onze veiligheid en onze toekomst — en nog steeds. De minister-president was 12,5 jaar lang verantwoordelijk en heeft niet het verschil gemaakt voor Groningen — en nog steeds niet. We stemmen daarom voor de motie-Van der Plas op stuk nr. 13, omdat de gedupeerden en de Tweede Kamer inderdaad door de regering zijn bedrogen en misleid.
We zien veel argumenten om voor de motie-Van Wijngaarden op stuk nr. 14 te stemmen. We delen volledig de grootst mogelijke waardering voor de commissie en haar staf. We onderschrijven de analyse én de conclusies, maar het dictum van de motie vraagt ook om alle aanbevelingen direct over te nemen. Daar zit een probleem voor mijn partij, want waar de conclusies van de enquête hard zijn, zijn de aanbevelingen ons niet vergaand genoeg. Net als toen de PVV dit in stemming bracht, stemmen we nu opnieuw tegen.
De motie-Stoffer op stuk nr. 16 over een aparte werkgroep zelfreflectie, terwijl zelfreflectie wat ons betreft een cruciale taak is voor elk Kamerlid en een vast onderdeel hoort te zijn van ons werk, voegt voor ons niets toe. Alle analyses zijn gemaakt en oplossingen zijn bekend. Hoe sympathiek ook, wij stemmen hiertegen. Voorts zijn we van mening dat het debat met het kabinet nu zo spoedig mogelijk moet worden ingepland.
Dank u.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Beckerman. Dan geef ik het woord aan de heer Van Haga, Groep Van Haga.
De heer Van Haga (Groep Van Haga):
Voorzitter. Het oordeel van de parlementaire enquêtecommissie was vernietigend. BVNL onderschrijft voor een groot deel de conclusies en aanbevelingen. Echter, de conclusie dat het Groningengasveld dicht zou moeten, is een hele foute conclusie. Het is technisch namelijk mogelijk om op een veilige manier door te gaan met de gaswinning in Groningen als we de druk in het veld op peil houden door gebruik te maken van bijvoorbeeld waterinjectie of stikstofinjectie. TNO doet daar nu een onderzoek naar. Het zou heel wijs zijn om dat eerst af te wachten. BVNL zal daarom tegen de motie-Van Wijngaarden cum suis stemmen in het belang van Nederland.
Dank u wel, voorzitter.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Van Haga. Dan geef ik het woord aan de heer Drost, ChristenUnie.
De heer Drost (ChristenUnie):
Dank u wel, voorzitter. De fractie van de ChristenUnie onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van het enquêterapport en verwacht op korte termijn een kabinetsreactie. We steunen daarom de motie-Van Wijngaarden c.s.
Pas na de kabinetsreactie en het debat met de regering daarover zullen wij een definitief oordeel uitspreken. Wij steunen dus niet de motie-Van der Plas.
Dan over de motie op stuk nr. 15 van Stoffer c.s. over directe toegang van inspecteurs-generaal tot de Kamer. Wij zijn voor het idee erachter en vinden dat in lijn met het rapport van de enquêtecommissie. Wij willen hier echter een zorgvuldiger proces doorlopen, inclusief wetswijzingen, zoals gewisseld tijdens dit debat. Wij zullen vandaag dus tegen deze motie stemmen.
De motie op stuk nr. 16 van Stoffer c.s. over de tijdelijke commissie zelfreflectie zullen wij steunen.
Dank u wel.
De voorzitter:
Dank u wel. Dan geef ik tot slot het woord aan de heer Omtzigt. Gaat uw gang.
De heer Omtzigt (Lid Omtzigt):
Voorzitter. Hoewel ik het niet altijd geweldig vind om te spreken over een motie om iets uit te spreken, maak ik in dit geval een uitzondering bij de motie van mevrouw Van der Plas, omdat wij wel degelijk misleid zijn door de regering. Niet alleen wij, maar vooral de Groningers zijn op een schandelijke manier misleid, zeker in de periode rond 2012.
Voorzitter. Ik sluit me aan bij de woorden van mevrouw Beckerman over de motie op stuk nr. 14. Ik kom echter tot precies de tegenovergestelde conclusie, omdat het voor mij wel zwaar weegt om de commissie te bedanken. Dat betekent echter nog niet dat we een-op-een alles overnemen.
Ik wil ook wel iets zeggen over de moties op de stukken nrs. 15 en 16, maar die heb ik meegetekend, dus dat mag niet volgens het reglement.
De voorzitter:
Zo is dat. Dank u wel, meneer Omtzigt.
Mevrouw Van der Plas heeft aangekondigd dat zij graag een hoofdelijke stemming over haar motie op stuk nr. 13 wil. Dat gaan we dus eerst doen.
Vóór stemmen de leden: Kathmann, Van Kent, Kerseboom, Klaver, Kröger, Kuiken, Kuzu, Kwint, Van der Lee, Leijten, Madlener, Maeijer, Marijnissen, Markuszower, Van Meijeren, Mohandis, Edgar Mulder, Mutluer, Nijboer, Omtzigt, Piri, Van der Plas, Pouw-Verweij, Van Raan, De Roon, Sylvana Simons, Smolders, Teunissen, Thijssen, Wassenberg, Van Weerdenburg, Westerveld, Wilders, Agema, Alkaya, Azarkan, Van Baarle, Baudet, Beckerman, Beertema, Martin Bosma, Bouchallikh, Boutkan, Bushoff, Dassen, Tony van Dijck, Eerdmans, Ephraim, Eppink, Van Esch, Fritsma, Futselaar, De Graaf, Graus, Gündoğan, Den Haan, Van Haga, Helder, Hijink, De Hoop, Van Houwelingen, Jansen en Léon de Jong.
Tegen stemmen de leden: Klink, Koerhuis, De Kort, Krul, Van der Laan, Van Meenen, Michon-Derkzen, Minhas, Agnes Mulder, Palland, Paul, Paulusma, Peters, Podt, Raemakers, Rahimi, Rajkowski, Chris Simons, Sjoerdsma, Smals, Sneller, Van der Staaij, Stoffer, Van Strien, Strolenberg, Tielen, Valstar, Verkuijlen, Van der Werf, Werner, Van Wijngaarden, Van der Woude, Wuite, Aartsen, Amhaouch, Becker, Van den Berg, Bergkamp, Van Beukering-Huijbregts, Bevers, Bikker, Bisschop, Bontenbal, Boswijk, Boucke, Boulakjar, Brekelmans, Van Campen, Ceder, Dekker-Abdulaziz, Inge van Dijk, Drost, El Yassini, Ellian, Erkens, Geurts, Van Ginneken, Van der Graaf, Grevink, Grinwis, Peter de Groot, Tjeerd de Groot, Hagen, Hammelburg, Haverkort, Rudmer Heerema, Pieter Heerma, Heinen, Van den Hil, Idsinga, Romke de Jong, Kamminga en Kat.
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met 63 stemmen voor en 73 stemmen tegen is verworpen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, BBB, JA21, de PVV en FVD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan, Lid Omtzigt, de SGP, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
Vóór stemmen de leden: Omtzigt, Van der Plas, Pouw-Verweij, Van Raan, De Roon, Sylvana Simons, Smolders, Van der Staaij, Stoffer, Teunissen, Wassenberg, Van Weerdenburg, Wilders, Agema, Azarkan, Van Baarle, Baudet, Beertema, Bikker, Bisschop, Martin Bosma, Boutkan, Ceder, Dassen, Tony van Dijck, Drost, Eerdmans, Ephraim, Eppink, Van Esch, Fritsma, De Graaf, Van der Graaf, Graus, Grinwis, Gündoğan, Van Haga, Helder, Van Houwelingen, Jansen, Léon de Jong, Kerseboom, Kuzu, Madlener, Maeijer, Markuszower, Van Meijeren en Edgar Mulder.
Tegen stemmen de leden: Mutluer, Nijboer, Palland, Paul, Paulusma, Peters, Piri, Podt, Raemakers, Rahimi, Rajkowski, Chris Simons, Sjoerdsma, Smals, Sneller, Van Strien, Strolenberg, Thijssen, Tielen, Valstar, Verkuijlen, Van der Werf, Werner, Westerveld, Van Wijngaarden, Van der Woude, Wuite, Aartsen, Alkaya, Amhaouch, Becker, Beckerman, Van den Berg, Bergkamp, Van Beukering-Huijbregts, Bevers, Bontenbal, Boswijk, Bouchallikh, Boucke, Boulakjar, Brekelmans, Bushoff, Van Campen, Dekker-Abdulaziz, Inge van Dijk, El Yassini, Ellian, Erkens, Futselaar, Geurts, Van Ginneken, Grevink, Peter de Groot, Tjeerd de Groot, Den Haan, Hagen, Hammelburg, Haverkort, Rudmer Heerema, Pieter Heerma, Heinen, Hijink, Van den Hil, De Hoop, Idsinga, Romke de Jong, Kamminga, Kat, Kathmann, Van Kent, Klaver, Klink, Koerhuis, De Kort, Kröger, Krul, Kuiken, Kwint, Van der Laan, Van der Lee, Leijten, Marijnissen, Van Meenen, Michon-Derkzen, Minhas, Mohandis en Agnes Mulder.
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met 48 stemmen voor en 88 stemmen tegen is verworpen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20222023-75-19.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.