34 Stemming motie Dividendbelasting

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij het debat over de dividendbelasting,

te weten:

  • -de motie-Wilders over het opzeggen van het vertrouwen in de minister-president (25087, nr. 212).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Aan de orde is de stemming over een motie (25087, nr. 212), ingediend bij het debat over dividendbelasting. Het gaat over de motie-Wilders over het opzeggen van het vertrouwen in de minister-president. We gaan hoofdelijk stemmen, maar voordat we dat gaan doen, geef ik eerst mevrouw Marijnissen namens de SP het woord voor een stemverklaring van één minuut.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Marijnissen (SP):

Zeker, voorzitter, één minuut. Vanmiddag hebben wij deelgenomen, weliswaar onder protest, aan de geheime briefing over de afspraken die er zijn met Shell. Wat wij daar gehoord hebben, is wat ons betreft niet geheim. Het is wat ons betreft wel explosief. Wat we daar gehoord hebben, moet hier in de Kamer gedeeld worden. We hebben dat bepleit. We hebben dat vorige week al aan de minister-president gevraagd en vandaag aan de Kamer. Ons verzoek is weggestemd. Het is misschien wat ongebruikelijk om dit aan het begin van het debat te doen, maar dat is de reden waarom de motie van de heer Wilders zal steunen.

De voorzitter:

Dan geef ik nu het woord aan de heer Azarkan namens DENK. Nee, doorlopen!

De heer Azarkan (DENK):

Excuses, voorzitter. Ik werd aangesproken. Het is mijn gebruik om dan in ieder geval te reageren, sorry.

Voorzitter. Ook voor mij één minuut voor een stemverklaring. Mijn partij was bij het vorige debat dat we hebben gedaan, ook buitengewoon onthutst over de antwoorden die we kregen en over het feit dat we dat debat op die manier hebben gevoerd. Desondanks zijn we op dit moment nog niet overtuigd dat we deze weg willen bewandelen. Dat betekent dat we nog overwegen om in de tweede termijn zelf een motie van wantrouwen in te dienen. Voor nu geven we de bewindslieden nog even de mogelijkheid om zelf de beantwoording te doen en op basis daarvan, zoals dat zou moeten naar goed democratisch gebruik, de afweging te maken. Ik heb nu nog 32 seconden.

Dank, voorzitter.

De voorzitter:

Dank u wel. Dan gaan we nu hoofdelijk stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel. Dan gaan we nu hoofdelijk stemmen. We beginnen bij nummer 60. Het woord is aan de griffier.

In stemming komt de motie-Wilders (25087, nr. 212).

Vóór stemmen de leden: Hijink, De Jong, Karabulut, Van Kent, Van Kooten-Arissen, Kops, Kwint, Laçin, Leijten, Madlener, Maeijer, Marijnissen, Markuszower, Edgar Mulder, Van Nispen, Van Raak, Van Raan, De Roon, Thieme, Wassenberg, Van Weerdenburg, Wilders, Van Aalst, Agema, Alkaya, Baudet, Beckerman, Beertema, Tony van Dijck, Emiel van Dijk, Jasper van Dijk, Fritsma, Futselaar, Van Gerven, De Graaf, Graus en Helder.

Tegen stemmen de leden: Hermans, Van den Hul, Jetten, Kerstens, Klaver, Koerhuis, Koopmans, Kröger, Krol, Kuik, Kuzu, Laan-Geselschap, De Lange, Van der Lee, Van der Linde, Lodders, Von Martels, Van Meenen, Middendorp, Van der Molen, Moorlag, Agnes Mulder, Anne Mulder, Nijboer, Nijkerken-de Haan, Van Ojik, Omtzigt, Van Oosten, Özdil, Öztürk, Özütok, Paternotte, Peters, Ploumen, Raemakers, Renkema, Rog, Van Rooijen, Arno Rutte, Sazias, Segers, Sienot, Sjoerdsma, Slootweg, Smeulders, Sneller, Van der Staaij, Stoffer, Tellegen, Tielen, Van Toorenburg, Veldman, Verhoeven, Voordewind, Aukje de Vries, Westerveld, Weverling, Van Weyenberg, Wiersma, Wörsdörfer, Van 't Wout, Yeşilgöz-Zegerius, Ziengs, Amhaouch, Arib, Asscher, Azarkan, Azmani, Becker, Belhaj, Van den Berg, Bergkamp, Bisschop, Den Boer, Van den Bosch, Bosman, Bouali, Van Brenk, Bromet, Bruins, Bruins Slot, Buitenweg, Van Dam, Diertens, Gijs van Dijk, Dijkhoff, Pia Dijkstra, Remco Dijkstra, Dik-Faber, Diks, Van Eijs, El Yassini, Ellemeet, Geluk-Poortvliet, Geurts, Van der Graaf, De Groot, Groothuizen, Van Haersma Buma, Van Haga, Rudmer Heerema, Pieter Heerma, Van Helvert en Hennis-Plasschaert.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 37 tegen 104 stemmen is verworpen.

Naar boven