2 Regeling van werkzaamheden

Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de D66-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie het lid Dijkstra tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Hachchi.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda het verslag van het AO beloningsbeleid staatsdeelnemingen van 26 januari 2011, met als eerste spreker het lid Irrgang van de SP.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Leijten. Zij heeft twee verzoeken.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Als je je zorgverzekering niet betaalt, kom je in een wanbetalersregeling. Dat is op zichzelf goed want iedereen moet de rekening voor zijn zorgverzekering betalen. Het probleem is echter dat wanneer iemand eenmaal in zo'n regeling zit, hij er niet meer uit komt, tenzij hij emigreert, overlijdt of niet in de regeling past. Inmiddels zitten er 280.000 mensen in die regeling, met weinig perspectief om eruit te komen. Zij betalen echter wel 130% zorgverzekeringspremie. De SP wil hierover graag een debat met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Het verzoek om een debat steunen wij in ieder geval niet. Linksom of rechtsom betaalt nu iedereen zijn basispremie. Daar zijn wij hartstikke blij mee. Dat scheelt iets van 0,5 mld. aan inkomsten. Een brief lijkt ons prima. Misschien kunnen wij naar aanleiding daarvan zien of er nog verbeterpunten zijn, maar voor ons voorlopig geen debat.

Mevrouw Wolbert (PvdA):

Voorzitter. De Partij van de Arbeid is het daarmee eens en steunt het voorstel van de PVV.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. Een brief lijkt ons goed. Laten wij dan in een procedurevergadering rustig bekijken hoe wij die een plek kunnen geven. Wij voelen niet voor het zomaar plannen van een debat.

Mevrouw Smilde (CDA):

Daar sluit ik mij bij aan, voorzitter.

Mevrouw Berndsen (D66):

Voorzitter. Ook D66 sluit zich daarbij aan.

De heer Grashoff (GroenLinks):

Voorzitter. Eerst een brief en dan kijken wat wij ermee doen.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Ik zie dat er geen steun is voor mijn verzoek. Ik wil wel graag dat de minister in de brief ingaat op de vraag wat de zorgverzekeraars doen om ervoor te zorgen dat de wanbetalers van hun schuld afkomen. Zij ontvangen nu immers wel de premie maar zorgen er niet voor dat die mensen uit de 130%-regeling komen. De Kamer is er toch niet om de zorgverzekeraars te beschermen?

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

U had nog een rappel, mevrouw Leijten.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Ik ben niet gewend om dat vanaf het spreekgestoelte te doen, maar ik heb schriftelijke vragen gesteld. Zij zijn allemaal vorig jaar gesteld en een serie zelfs al in november. Ik wil daarop graag antwoord krijgen. De vragen gaan over het voortbestaan van Fokuswoningen, over de staat van de ouderenzorg, over een medisch letselschadefonds en over de reclamekosten van zorgverzekeraars.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden.

Het woord is aan de heer Omtzigt.

De heer Omtzigt (CDA):

Voorzitter. Op 10 december hebben mevrouw Uitslag en ik namens de CDA-fractie aan de staatssecretaris van Financiën, de minister van VWS en de staatssecretaris van VWS vragen gesteld over de positie van zzp'ers in de zorg die nog steeds geen contracten kunnen krijgen. Er zijn meer dan zes weken verstreken, dus wij zouden graag snel een antwoord ontvangen.

Tevens wil ik namens mevrouw Voortman van GroenLinks, die gelijksoortige vragen gesteld heeft, de bewindslieden vragen om ook die vragen dan te beantwoorden.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden.

Het woord is aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. De SP-fractie probeert eigenlijk al maanden om een brief te krijgen van staatssecretaris Bleker over de deelname van natuur- en milieuorganisaties en LTO aan de bespreking van de kwekersvrijstelling. Ik heb deze plenaire weg gekozen om de staatssecretaris en het kabinet eraan te herinneren dat die brief er moet komen. Dat is ook besloten in de procedurevergadering van 18 januari van de commissie ELI. Ik vraag u, dit verzoek door te geleiden naar het kabinet.

De voorzitter:

Zullen wij gewoon een datum eraan toevoegen?

De heer Van Gerven (SP):

Misschien kan het voor aanstaande dinsdag 12.00 uur. Anders moet ik maar mondelinge vragen aanmelden. Misschien werkt het langs die weg wel. Maandagavond is misschien nog gemakkelijker.

De voorzitter:

Ik zit na te denken over uw tweede toevoeging. Dat kun je bij schriftelijke vragen doen. Aanstaande dinsdag voor 12.00 uur lijkt mij redelijk. Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Bashir.

De heer Bashir (SP):

Voorzitter. In plaats van het spoeddebat over de onveiligheid van de ov-chipkaart dat ik gisteren aanvroeg, houden wij om 14.00 uur een algemeen overleg. Bij dezen wil ik een vooraankondiging doen van een VAO met nog vandaag te houden stemmingen.

De voorzitter:

Dus u trekt het verzoek om een spoeddebat in, want er is een algemeen overleg en u kondigt aan dat het een VAO met stemmingen is. Prima. Het is goed dat u het hebt aangekondigd. Wij zullen het VAO toevoegen aan de agenda van heden, die er natuurlijk nog een beetje onduidelijk uitziet.

Het woord is aan mevrouw Dikkers.

Mevrouw Dikkers (PvdA):

Voorzitter. De PvdA is geschrokken van de berichten over fraude bij het Global Fund, het fonds dat hiv en malaria in ontwikkelingslanden zou moeten bestrijden. Wij vragen een spoeddebat aan met staatssecretaris Knapen om over dit onderwerp van gedachten te wisselen.

De heer Koopmans (CDA):

Voorzitter. Het lijkt ons wel verstandig dat de regering eerst een brief stuurt op dit punt.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Omdat het niet op de lijst stond, is het lastig om hierop te reageren, ook omdat onze woordvoerder er niet is. Ik stel vast dat mevrouw Dikkers met haar fractie in ieder geval al het benodigde aantal zetels heeft voor een spoeddebat. Ik sluit mij aan bij de heer Koopmans, omdat wij voorafgaande aan het debat ook graag informatie willen hebben van de staatssecretaris.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. Wij krijgen ook graag een brief met meer informatie over deze zaak.

Mevrouw Berndsen (D66):

Voorzitter. Wij willen ook graag eerst een brief.

De voorzitter:

Mevrouw Dikkers, u hebt met 30 leden genoeg steun. Maar sluit u uit dat in de brief informatie staat die u van gedachten zou kunnen doen veranderen?

Mevrouw Dikkers (PvdA):

Ja, dat sluit ik uit.

De voorzitter:

Dan gaan wij het spoeddebat plannen met drie minuten spreektijd per fractie. Wij sturen het stenogram door en dan moet de minister erop toezien dat er voor die tijd een brief is.

En dan nu hoe wij het vandaag verder gaan doen. Het verzoek om een VAO is gedaan door de heer Bashir. Om 17.00 uur is het AO afgelopen. Ik schors tot 17.15 uur; dan kunnen wij in ieder geval dat VAO doen. Ik hoop dan inmiddels ook iets meer te weten over het verloop van de tweede termijn in het algemeen overleg over de artikel 100-brief. Dan informeer ik u meteen verder.

De vergadering wordt van 13.14 uur tot 17.15 uur geschorst.

Naar boven