Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor om toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene Ouderdomswet in verband met opname van de mogelijkheid om op verzoek van de pensioengerechtigde het ouderdomspensioen geheel of ten dele op een later tijdstip te laten ingaan (31774);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten in verband met het bevorderen van de participatie van jonggehandicapten door werk en arbeidsondersteuning (31780);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van een aantal wetten van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Verzamelwet SZW-wetgeving 2009) (31811);

  • - het wetsvoorstel Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek) (31065);

  • - het wetsvoorstel Wijziging Wetboek van Militair Strafrecht in verband met het opnemen van een strafuitsluitingsgrond voor rechtmatig geweldgebruik door militairen (31487);

  • - het voorstel van wet van het lid Van Dijken houdende wijziging van de Gemeentewet in verband met een vrijstelling van parkeerbelastingen voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart (30879).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de GroenLinksfractie benoem ik:

  • - in de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken het lid Heemelaar tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Justitie het lid Heemelaar tot lid in de bestaande vacature.

Het woord is aan mevrouw Leijten.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Op 23 januari heb ik vragen gesteld over de opkomst van private equity in de thuiszorg. Het lijkt mij tijd voor de beantwoording ervan. Morgen hebben wij een algemeen overleg over de hervorming van de AWBZ. Het zou heel mooi zijn als deze vragen vandaag voor 17.00 uur beantwoord worden, zodat ik ze morgen bij het overleg kan betrekken.

De voorzitter:

Het stenogram zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Schippers.

Mevrouw Schippers (VVD):

Voorzitter. Elf weken geleden is in deze Kamer met overweldigende meerderheid een motie aangenomen, waarin wordt uitgesproken dat er een wettelijk verbod moet komen op fusies tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. De minister heeft vandaag in een interview gezegd dat hij de motie niet wenst uit te voeren. Ik vind dat geen manier van doen. Ik vind dat de minister hierover eerst op een ordentelijke wijze met de Kamer had moeten communiceren. Ik wil hierover heel graag een spoeddebat met de minister van VWS voeren.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Ik steun namens de fractie van GroenLinks het verzoek van mevrouw Schippers. Wat mij betreft wordt het spoedig een debat, zodat wij voldoende tijd hebben om op zeer korte termijn met de minister over deze gevoelige zaak te spreken. Moties van de Kamer behoren namelijk te worden uitgevoerd.

De heer Van der Veen (PvdA):

Ik steun het voorstel van mevrouw Schippers.

De heer Jan de Vries (CDA):

Ook de CDA-fractie vindt het goed om hierover een debat te voeren. Dat kan ook in commissieverband zodat wij wat meer tijd hebben. Overigens heeft de minister dit ook gemeld in schriftelijke antwoorden op vragen van onder andere de CDA-fractie. Wat hij in een interview heeft gezegd, is dus wel aan de Kamer gemeld.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Ik heb eerder behoefte aan een debat dan aan een spoeddebat of anders aan een goede commissievergadering. Het verhaal van fusies vraagt toch wel wat meer. Het speelt op meer terreinen. Ik leg dat graag aan mevrouw Schippers voor.

De heer Van Gerven (SP):

De SP-fractie steunt het verzoek om een spoedig debat. Wat haar betreft, wordt het een debat met voldoende spreektijd. Gezien het belang van het onderwerp en de gang van zaken ben ik er voorstander van dat het een plenair debat is.

De voorzitter:

Ik hoor wat u zegt, maar ik maak dan altijd de opmerking dat niet-plenair net zo belangrijk is. Het wordt ook allemaal uitgezonden.

Mevrouw Schippers (VVD):

Ik wil de minister niet alleen aanspreken op zijn manier van handelen, maar ook een inhoudelijk debat voeren. Het is logisch dat daarin moties worden ingediend, aangezien er nu een motie ligt die door bijna de gehele Kamer is gesteund. Laten wij onszelf dus ook een beetje serieus nemen. Een spoeddebat of een spoedig debat, maar ik wil wel graag een plenair debat.

De voorzitter:

Er zijn allerlei vormen, zoals een algemeen overleg met daaropvolgend een VAO. Ik hoor heel goed wat u zegt. Ik houd er alleen niet van als commissievergaderingen afgewaardeerd worden.

Ik zit volgende week echt in de problemen, dat zeg ik u heel eerlijk. Ik hoor dat een ruime meerderheid van de Kamer zelfs voor een debat is. Volgende week heb ik heel weinig tijd op de agenda. Ik wil met u kijken naar een moment waarop er voldoende tijd is voor het debat. Ik begrijp dat u geen spreektijden van drie minuten wenst; dat is de spreektijd die ik altijd voor een spoeddebat reserveer. Daarmee wil ik rekening houden, maar dan moet u mij de kans geven om de agenda te raadplegen. Deze week lukt zeker niet. Volgende week heb ik heel weinig tijd, maar daar gaan wij goed naar kijken. Mag ik met mevrouw Schippers bespreken wat een goed moment is? Vertrouwt u dat aan haar toe?

Dank u wel, aldus besloten.

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Gisteren heeft een algemeen overleg plaatsgevonden met de minister van Economische Zaken over diverse energieonderwerpen. Ik verzoek u, het verslag van dat overleg nog deze week aan de plenaire agenda toe te voegen, waarbij niet onvermeld mag blijven dat uit de aard der zaak ook deze week gestemd zal moeten worden over de moties die ik daarbij zal indienen.

De voorzitter:

Ik begrijp dat wij morgen rond 15.00 uur een gaatje op de agenda hebben. Wij proberen dan voor de dinerpauze aansluitend te stemmen.

Aldus besloten.

Het woord is aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Ik rappelleer een aantal vragen. Het zijn er veel en ik wil daar graag snel antwoord op.

Allereerst betreft het de vragen over de voorkruipzorg door Quality Medical Services. De minister heeft gezegd dat dit wordt onderzocht. Dat onderzoek moet onderhand afgerond zijn.

Verder betreft het de vragen van de leden Van Gerven en Leijten aan de staatssecretaris over het inpikken van personeel door het Slotervaartziekenhuis; vragen van de leden Van Gerven en Irrgang aan de minister van Volksgezondheid en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over onethisch onderzoek in India; vragen van het lid Van Gerven aan de minister van VWS over het pionieren met complementaire gezondverstandgeneeskunde in het Slotervaartziekenhuis; vragen van de leden Van Gerven en De Roos aan de minister van VWS over de fusieplannen van de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen en ten slotte vragen van het lid Van Gerven aan de minister van VWS over de inkomens van medisch specialisten. Er is wel een uitstelbrief voor die laatste vragen, maar de antwoorden zouden er nu moeten zijn.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

De vergadering wordt van 13.40 uur tot 14.00 uur geschorst.

Naar boven