Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan de heer De Roon.

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u om het verslag van het algemeen overleg over slachtofferbeleid op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Wij zullen het VAO toevoegen aan de agenda.

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. De Arubaanse minister Croes wil Nederlandse AIVD'ers uitzetten, zo was vanochtend het bericht. Ik wil graag namens mijn collega Brinkman de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzoeken om een reactie hierop mee te nemen in de brief die tijdens de regeling van werkzaamheden van 10 februari is gevraagd.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is wederom aan mevrouw Agema voor haar tweede verzoek.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Ik wil graag een spoeddebat aanvragen over het bericht dat wij vanmorgen kregen dat Meavita 20 mln. overheidssteun eist van staatssecretaris Bussemaker. Het gerucht gaat dat de staatssecretaris om 15.15 uur zal tekenen. Voor mijn fractie is de continuïteit van zorg enorm belangrijk en dat geldt ook voor de honderdduizend mensen die afhankelijk zijn van Meavita. Wij willen hier echter wel in gekend worden. Daarom willen wij graag een spoeddebat voeren met staatssecretaris Bussemaker.

De voorzitter:

Ik wil vooraf eerlijk zeggen dat ik vandaag geen tijd heb voor een spoeddebat. Ik heb inmiddels een brief van de staatssecretaris gezien. Ik neem aan dat de leden daar inmiddels een kopie van hebben ontvangen.

Mevrouw Leijten (SP):

Omdat ik wist dat u vandaag geen ruimte heeft op de agenda, heb ik de griffier gevraagd om de commissie bijeen te roepen voor een procedurevergadering. Dat is inmiddels gedaan door de voorzitter van de commissie. Om 15.30 uur bespreken wij hoe wij nu verder gaan. Het zou kunnen dat wij een extra regeling van werkzaamheden nodig hebben om een VAO en stemmingen aan te vragen. Dat sluit ik niet uit.

De voorzitter:

Dat kunt u nu aankondigen. Dan kunnen wij daar al rekening mee houden en hoeven wij geen extra regeling van werkzaamheden te houden.

Mevrouw Leijten (SP):

Bij dezen.

De voorzitter:

Ik loop nu echter wel een beetje vooruit op de dingen die nog komen gaan.

Mevrouw Agema (PVV):

Ik vind het een beetje omslachtig om een procedurevergadering bijeen te roepen, dan een spoed-AO te houden en vervolgens weer een VAO. Wat mij betreft houden wij het bij een spoeddebat van anderhalf uur met aansluitend stemmingen over de moties. Maar daar is geen meerderheid voor. Ik vind dit erg omslachtig.

De voorzitter:

Maar het is wel praktisch, want ik heb nu geen tijd voor een spoeddebat. Als het echt spoed heeft, moet u het in een AO doen.

Mevrouw Agema (PVV):

Maar een VAO moet toch ook ingepland worden?

De voorzitter:

Ja, maar dat duurt korter. Zoals u weet, krijgt u daar van mij wat minder tijd voor.

Mevrouw Agema (PVV):

Wij krijgen toch wel twee minuten spreektijd?

De voorzitter:

Ja, maar dan is het toch altijd nog korter dan een spoeddebat. U snapt mij best en de anderen ook.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Heel voorzichtig wil ik het toch even over de stemmingen hebben. Is het de bedoeling dat de leden weer al hun donderdagavondverplichtingen in den lande afzeggen? Ik wil graag snel kunnen stemmen over dat punt. Het gaat namelijk iedere week zo en het is niet meer te organiseren.

De voorzitter:

Het spijt me, maar daar gaat u niet over. Ik kan geen spoeddebat plannen. De commissie beslist zelf of er een AO of een spoed-AO zal worden gehouden. Er is aangekondigd dat er wellicht een VAO aangevraagd zal worden. Stel dat dit allemaal gebeurt – ik zie de heer De Vries ook al knikken – dan zou het VAO om 17.30 uur kunnen worden gehouden en dan zouden wij, als dat nodig is, daarna meteen kunnen stemmen. Daar hoeft u niet op te reageren, mevrouw Agema. Ik kan het u alleen meedelen, want het is allemaal nog kijken in een glazen bol. Wij weten het nog niet.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Als het zo gebeurt, gebeurt het zo, maar dit huis draait volkomen dol.

Mevrouw Van Miltenburg (VVD):

Sorry, voorzitter, er was even enige verwarring. Ik had begrepen dat wij nog een brief zouden krijgen van de staatssecretaris. Naar aanleiding daarvan zouden wij een procedurevergadering en een AO houden. Zojuist is ons een procedurele brief van één alinea in handen gedrukt. Volgt er nog een inhoudelijke brief of gaan wij een spoed-AO houden over één alinea?

De voorzitter:

U vraagt mij dingen waar ik echt geen verstand van heb.

Mevrouw Van Miltenburg (VVD):

U concludeerde dat er een AO plaats kan vinden, terwijl ...

De voorzitter:

Welnee, ik heb het zelfs over een glazen bol gehad. U dicht mij dingen toe die ik helemaal niet kan.

Het woord is aan mevrouw Vermeij.

Mevrouw Vermeij (PvdA):

Voorzitter. Ik wil graag het verslag van het algemeen overleg SUWI-onderwerpen op de plenaire agenda zetten, met dien verstande dat er geen enkele haast bij is.

De voorzitter:

Nou, dan zullen wij volgend jaar eens kijken of daar tijd voor is. Bij wijze van spreken. Wij zullen het toevoegen aan de agenda.

Het woord is aan de heer De Krom.

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter. Ik wil u verzoeken om het verslag van het algemeen overleg Migratie en ontwikkelingssamenwerking volgende week op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Wij zullen het toevoegen aan de agenda van volgende week.

De heer De Wit (SP):

Ik wil, met excuses, terugkomen op het verzoek van de heer De Roon. Mede namens de heer Teeven heb ik een vraag. De minister heeft gisteren in een algemeen overleg toegezegd dat hij nog met een brief zal komen over de rechtsbijstand voor mensen in het buitenland. Het hangt van die brief af of een aantal Kamerleden nog een VAO zal aanvragen. Wilt u daar in de planning rekening mee houden, als de heer De Roon dat tenminste goed vindt?

De voorzitter:

Wilt u met de Griffie contact houden over een geschikt moment?

De heer De Roon (PVV):

Ik wil best even wachten, maar ik zou wel volgende week het VAO dat ik heb aangevraagd, willen laten plaatsvinden.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet. Dan kan men precies zien dat men anders misschien wel vaker dan een keer naar de Kamer moet komen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven