Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van volgende week:

  • - het wetsvoorstel Uitvoering van richtlijn 2006/68/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 6 september 2006 (PbEU L 264) tot wijziging van richtlijn 77/91/EEG betreffende de oprichting van naamloze vennootschappen en de instandhouding en wijziging van hun kapitaal (31220);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties en Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, ter implementatie van richtlijn nr. 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 17 mei 2006 betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen, tot wijziging van de Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad, en houdende intrekking van Richtlijn 84/253/EEG van de Raad (PbEU L 157) (31270);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 in verband met de regulering van bestaand gebruik en enkele andere zaken (31038);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs inzake deregulering en administratieve lastenverlichting (DAL) (30853);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met de verstrekking van bijdragen aan zorgaanbieders die inkomsten derven ten gevolge van het verlenen van medisch noodzakelijke zorg aan bepaalde groepen vreemdelingen en van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten met het oog op verzekering van bepaalde groepen minderjarige vreemdelingen (31249).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Met het oog op het grote aantal geagendeerde VAO's stel ik voor, volgende week het zogenaamde kerstregime te hanteren. Ter onderbouwing van dit voorstel meld ik u dat er voor volgende week veertien VAO's op de plenaire agenda staan.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Roefs.

Mevrouw Roefs (PvdA):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over de prestaties van woningbouwcorporaties en huurharmonisatie op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda voor volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Wiegman.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik wil graag dat het verslag van het algemeen overleg over medische technologie op de agenda wordt geplaatst.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda voor volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is nogmaals aan mevrouw Roefs.

Mevrouw Roefs (PvdA):

Voorzitter. Ik wil rappelleren over een brief over zzp'ers, die is gevraagd aan de staatssecretarissen van Economische Zaken, van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De bewindspersonen hebben toezending van een dergelijke brief toegezegd tijdens het AO over zelfstandigen van 12 maart jongstleden. Die brief zou binnen moeten zijn voor het VAO over dat onderwerp, dat volgende week plaatsvindt.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Schreijer.

Mevrouw Schreijer-Pierik (CDA):

Voorzitter. Als voorzitter van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil ik graag dat het verslag van het AO over de VWA op de agenda wordt geplaatst.

De voorzitter:

Wij zullen het VAO op de agenda voor volgende week plaatsen.

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Met het oog op een mogelijk spoeddebat zou ik van de ministers van Verkeer en Waterstaat, van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Justitie en van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties graag een brief ontvangen over de onveiligheid van vliegveld Flamingo Airport op Bonaire en de mogelijke malversaties bij de aanleg daarvan. Ik vraag om toezending aan de Kamer van het volledige, in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat door NACO (Netherlands Airport Consultants) opgestelde rapport over de toestand van genoemd vliegveld. Ik baseer mij op berichten in NRC Handelsblad van gisteren en in nrc.next van hedenochtend. In mijn ogen gaat het hier om een ernstige situatie. Ik zou daarom deze brief graag ontvangen voor dinsdag aanstaande 12.00 uur, zodat de Kamer dan bij de regeling van werkzaamheden kan bepalen of er een spoeddebat over deze kwestie nodig is. Ik vind echt dat er snel gekeken moet worden naar de veiligheid van Flamingo Airport.

Mevrouw Gerkens (SP):

Mijn fractie steunt het verzoek.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over afbreking zwangerschap op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van volgende week.

Ik merk dat de Kamerleden steeds meer begrip krijgen voor de eerdere aankondiging.

Het woord is aan de heer De Krom.

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter. Wij zijn aardig wat gewend van het kabinet als het gaat om glitterende persconferenties en glossy boekjes. Gisteren ging het echter helemaal fout. Het convenant over duurzaam vervoer werd niet getekend en het zogenaamde maatschappelijke draagvlak voor de kilometerheffing wandelde na anderhalf uur onverrichter zake weer de deur uit.

De voorzitter:

Wat stelt u voor?

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter, de reden laat zich raden: er is gedonder in het kabinet over de bpm. Mijn fractie wil opheldering over de gang van zaken van gisteren en over de stand van zaken met de bpm.

De voorzitter:

Wat stelt u voor?

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter. Ik stel voor, vanavond een spoeddebat te voeren met de minister van Verkeer en Waterstaat, de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de staatssecretaris van Financiën.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Ik steun dit verzoek van harte.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Voorzitter. Mijn fractie steunt dit verzoek ook van harte.

De heer Madlener (PVV):

Voorzitter. Ik steun het ook heel erg van harte.

De voorzitter:

Hoe erg van harte steunt u het, mijnheer Koopmans?

De heer Koopmans (CDA):

De CDA-fractie steunt het verzoek eveneens, maar niet echt van harte.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Ik sluit mij daarbij aan.

De voorzitter:

Is uw steun wellicht schoorvoetend, mijnheer Cramer?

De heer Cramer (ChristenUnie):

Voorzitter. Het is helemaal niet van harte. Het is gewoon triest dat wij over dit onderwerp een spoeddebat moeten voeren.

De voorzitter:

Ik constateer dat er voldoende steun is voor een spoeddebat, mijnheer De Krom. Ik doe mijn uiterste best om het vanavond nog te plannen.

De heer De Krom (VVD):

Dank u wel, voorzitter.

Ik heb een tweede verzoek. Vanmorgen is het jaarverslag van Actal verschenen, over de ontwikkeling van de administratieve lasten. Dat gaat helemaal de verkeerde kant uit. Als het kabinet deze trend wil ombuigen, moet er snel actie worden ondernomen. Mijn fractie wil over dit onderwerp een spoeddebat met de staatssecretaris van Economische Zaken en de staatssecretaris van Financiën.

Mevrouw Blanksma-van den Heuvel (CDA):

Voorzitter. Vorige week is over dit onderwerp al een spoeddebat gevoerd, want de negatieve trend was te verwachten. Er is tijdens dat spoeddebat heel duidelijk gevraagd om een reactie van het kabinet op het moment dat de cijfers er daadwerkelijk zijn. Wij willen graag eerst een reactie van het kabinet op de cijfers en daar vervolgens over in overleg gaan.

De voorzitter:

Kort samengevat, zegt u dat u niet een spoeddebat wilt, maar eerst meer informatie van het kabinet wilt afwachten.

Mevrouw Blanksma-van den Heuvel (CDA):

Eerst moet er een reactie komen, daarna zullen wij bepalen of een spoeddebat noodzakelijk is.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Ik steun de opmerking van mevrouw Blanksma.

De heer Tony van Dijck (PVV):

Mijn fractie wil ook eerst een reactie van het kabinet ontvangen.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Ik steun het verzoek om een spoeddebat. Ik kan mij echter voorstellen dat het spoeddebat niet meer vandaag plaatsvindt. Het kabinet heeft dus alle tijd om een reactie te sturen.

De voorzitter:

Ik constateer dat er voldoende steun is voor een spoeddebat, mijnheer De Krom. Dat zal voor volgende week worden gepland, ik verwacht namelijk niet dat het vandaag nog lukt. Het zou eventueel kunnen, maar dan heeft u geen reactie.

De heer De Krom (VVD):

Volgende week vind ik prima.

De voorzitter:

Met brief.

De heer De Krom (VVD):

Het moet dan wel in deze zaal gehouden worden.

De voorzitter:

Ik ken geen andere zaal. Er zal voor beide debatten een spreektijd gelden van drie minuten per fractie.

De heer De Krom (VVD):

Mijn derde verzoek is om het verslag van het algemeen overleg over de betaling aan Nederlanders in VN-dienst op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Naar mij blijkt, verlangt niemand hierover het woord. Het onderwerp wordt toegevoegd aan de agenda van volgende week.

De heer De Krom (VVD):

Ten slotte verzoek ik u om de regering een rappel te sturen over schriftelijke vragen die ik 12 februari heb gesteld samen met mijn collega's Neppérus en Griffith, over de terreur van de gemeente Amsterdam tegen autobezitters. De antwoorden zijn nog niet binnen en het wordt tijd dat dit wel gebeurt.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet. Dat zullen wij overigens ook doen met een gedeelte van het vorige onderwerp, vanwege de daarin gevraagde brief.

Het woord is aan de heer Koopmans.

De heer Koopmans (CDA):

Voorzitter. Als voorzitter van de vaste commissie voor VROM verzoek ik u, het verslag van het algemeen overleg van hedenmorgen over duurzaam inkopen toe te voegen aan de agenda. Gezien de vele verzoeken, kan dit onderwerp ook over een week worden gepland.

De voorzitter:

Het onderwerp wordt toegevoegd aan de agenda van volgende week of de week daarop.

Daarmee zijn wij volgens mij gekomen aan het einde van de regeling van werkzaamheden. Ik zie dat dit toch niet het geval is. Het woord is aan mevrouw Gill'ard.

Mevrouw Gill'ard (PvdA):

Voorzitter. Ik heb al meer dan zes weken geleden vragen gesteld aan het ministerie van Buitenlandse Zaken over de mensen die vanuit andere departementen zijn weggezet bij internationale organisaties. Ik wil graag met spoed de antwoorden ontvangen en wel vóór het VAO.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Dames en heren. Zoals u allen weet, is vanmorgen tijdens de regeling van werkzaamheden door het CDA een debat aangevraagd over de artikel 100-brief over Tsjaad. Ik had gehoopt, die brief uiterlijk om 12.00 uur of 13.00 uur te ontvangen. Dat is niet gelukt. Wij hebben er op dit moment nog niet echt zicht op wanneer die wel komt. Mijn voorstel is dat wij u onmiddellijk informeren als de brief ontvangen is. Dan wachten wij één uur, zodat iedereen voldoende tijd heeft om de brief te bespreken in de fracties. Daarna houden wij hier het debat. Ik probeer daarbij ook rekening te houden met het feit dat met name de leden van de VVD-fractie acte de présence willen geven bij de installatie van de heer Van Aartsen als burgemeester van Den Haag. Ik probeer iedereen vandaag een beetje te helpen om ook aan andere verplichtingen te kunnen voldoen.

Mevrouw Van Gennip (CDA):

Voorzitter. Dat lijkt mij een goed voorstel. Ik heb overigens begrepen dat die brief er nu elk moment kan zijn. Dan kunnen wij het vanmiddag allemaal voor elkaar krijgen.

De voorzitter:

Eerst zien, dan geloven; zo ben ik op dit moment.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Hoe zit het dan met een eventuele stemming?

De voorzitter:

Wij gaan absoluut stemmen.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Dan weten wij dat.

De voorzitter:

Het stond al een hele tijd op de agenda.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Er stond: "eventuele stemmingen".

De voorzitter:

Daar gaat u over. Ik ga niet over de moties.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik ook niet in dezen.

De voorzitter:

Dus dat wachten wij af, maar wij weten er nu van. Wij zijn allemaal gewaarschuwd, maar wij tellen niet voor twee in deze zaal.

Ik schors de vergadering tot 15.30 uur. Dan gaan wij het spoeddebat doen en dan eventueel het debat over Tsjaad.

De vergadering wordt van 14.30 uur tot 15.30 uur geschorst.

Voorzitter: Ten Hoopen

De voorzitter:

Nadat de artikel 100-brief over Tsjaad is binnengekomen, is met de Kamer afgesproken om de vergadering voort te zetten om 16.00 uur. Omstreeks 18.00 uur worden de stemmingen verwacht. Vanavond vindt het spoeddebat over de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders plaats en daarna het spoeddebat over de mislukte ondertekening van het milieuplan vervoerssector.

De vergadering wordt van 15.31 uur tot 16.00 uur geschorst.

Naar boven