Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Gemeentewet in verband met het schrappen van de beperking van de tarieven van de onroerendezaakbelastingen (31133), en over:

- de motie-Brinkman/Van Beek over het individueel korten van gemeenten indien zij de macronorm overschrijden (31133, nr. 7);

- de motie-Brinkman over het opheffen van belastingen die zijn ingevoerd na de ozb-maximering (31133, nr. 8);

- de motie-De Pater-van der Meer over ingrijpen bij onevenredige en onverantwoorde lastenverzwaringen (31133, nr. 9);

- de motie-Van der Staaij over onderzoek naar alternatieve mogelijkheden om te sterke tariefstijgingen in individuele gemeenten tegen te gaan (31133, nr. 10).

(Zie vergadering van heden.)

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Op verzoek van de heer Van der Staaij stel ik voor, zijn motie (31133, nr. 10) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

Mevrouw De Pater-van der Meer (CDA):

Voorzitter. Helemaal aan het eind van het debat heeft de staatssecretaris toegezegd, een brief te sturen. Gelet op de context van haar toezegging, ga er ik bijna van uit dat in die brief al een aantal dingen die ik in mijn motie vraag, aan de orde komen. Ik wens mijn motie tot die tijd aan te houden.

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw De Pater-van der Meer stel ik voor, haar motie (31133, nr. 9) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Brinkman/Van Beek (31133, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Brinkman (31133, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven