Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de PVV-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Economische Zaken het lid Graus tot lid, in plaats van het lid Van Dijk.

Het woord is aan mevrouw Schippers.

Mevrouw Schippers (VVD):

Voorzitter. Ik vraag, de stemmingen over de moties bij de begroting van VWS tot volgende week uit te stellen.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Verburg.

Mevrouw Verburg (CDA):

Voorzitter. Op de langetermijnplanning van de Kamer staat voor volgende week het rapport "Lang zullen we leven" geagendeerd, het eindrapport van de Themacommissie ouderenbeleid. Dat rapport is gevuld met zeer veel belangwekkende voorstellen. Wij willen de behandeling van dat rapport vooruitschuiven totdat er een nieuw kabinet is. Daarmee kan de inhoud van dat rapport dan worden "verzilverd". Ik doe dit verzoek mede namens de fracties van de Partij van de Arbeid, de VVD en de ChristenUnie.

De heer Van der Vlies (SGP):

Voorzitter. Ik heb alle begrip voor goede argumenten, maar ik wil hier wel verwoord hebben dat de Kamer zichzelf moet respecteren. Dit is een rapport, afgescheiden door een themacommissie uit deze Kamer, gericht aan deze Kamer. Sinds het rapport van de themacommissie bij de Kamer ligt, is daar inhoudelijk nog niet over gesproken. Het duurt allemaal wel heel erg lang. Ik vind dat niet geweldig. Hoe is dat gekomen? Ooit is de procedureafspraak gemaakt dat dit rapport en de beleidsbrief van de coördinerend bewindspersoon van VWS integraal aan de orde zullen komen. Daardoor is de behandeling van het rapport mee opgeschoven.

De aldus ontstane situatie ken ik uiteraard. Wij hoeven de geschiedenis niet terug te draaien, maar als de Kamer op eigen verzoek een integrale visie neerlegt, moet zij zich daarover ook een oordeel vormen. Dat oordeel wordt nu weer uitgesteld. Het klinkt alsof het voor een paar maanden wordt uitgesteld, maar ik geef u op een briefje dat het voor langer dan twee maanden is. Dat wordt niet eerder dan de zomer, want de nieuwe bewindspersoon moet zich inwerken. Enfin, wij kennen dat verhaal. Ik vind dat niet respectvol ten opzichte van onszelf. Dat wil ik even verwoord hebben.

Ik voeg mij overigens naar het voorstel, want ik kan ook tellen, net als u. Ik vertel mij wel eens, maar niet majeur. Ik begrijp dat er een meerderheid is voor het voorstel van mevrouw Verburg, maar de contra-argumentatie wil ik toch onder woorden hebben gebracht.

De voorzitter:

Uw argumenten zullen vanzelfsprekend in de Handelingen worden opgenomen en zullen wellicht nog een keer terugkomen. Ik constateer overigens met de heer Van der Vlies dat een ruime meerderheid van de Kamer de behandeling van dit onderwerp een tijdje wil uitstellen totdat er een nieuw kabinet is. Ik stel dan ook voor, aan het verzoek van mevrouw Verburg te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Dijsselbloem.

De heer Dijsselbloem (PvdA):

Voorzitter. Voor aanstaande donderdag staat het wetsvoorstel Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap op de plenaire agenda. De behandeling van dit wetsvoorstel is halverwege geschorst, omdat er overleg moest plaatsvinden tussen de indiener van een ingewikkeld amendement – die indiener ben ik overigens zelf – en het departement. Dat overleg is inmiddels gepland, maar heeft nog niet plaatsgevonden. Verder is een van de andere onderdelen van dat wetsvoorstel inmiddels onderwerp van de formatiebesprekingen. Om deze twee redenen verzoek ik u mede namens de fracties van de ChristenUnie en het CDA om het wetsvoorstel voorlopig van de agenda af te voeren.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik weet dat ik voor een voldongen feit sta, omdat een meerderheid van de Kamer dit punt kennelijk van de agenda wil afvoeren. Ik wil echter toch aangeven, het een schande te vinden dat zo schaamteloos wordt vooruitgelopen op de komst van een nieuw kabinet door zo'n belangrijk en urgent punt van de agenda af te voeren.

De voorzitter:

Uw opmerkingen zullen in de Handelingen worden opgenomen. Ik stel voor, aan het verzoek van de heer Dijsselbloem te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven