Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, woensdag 20 september 2006 – dat is de woensdag na Prinsjesdag – de vergadering te beginnen om 13.00 uur. Ik stel u verder voor om dan eerst te stemmen over de onderwerpen die deze week al zijn behandeld of die vanmiddag en morgen nog behandeld worden, om op die woensdag geen vragenuur te houden en om dus direct na de stemmingen over te gaan tot de orde van de dag.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Wilders.

De heer Wilders (Groep Wilders):

Voorzitter. Gisteren werd bekend dat de minister van Justitie van mening is dat als twee derde van de Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, die mogelijkheid er ook zou moeten zijn. Het zou dus mogelijk moeten zijn, in Nederland het islamitisch recht in te voeren. Dat is een uitspraak die bij mij en veel anderen tot verbijstering, maar ook gewoon tot enorme woede heeft geleid. De invoering van de barbaarse sharia zou immers het einde betekenen van de democratie zoals wij die in Nederland nu kennen, waar wij juist trots op moeten zijn en die wij tot het uiterste moeten verdedigen. De minister van Justitie dient zich voor zijn uitspraken te verantwoorden in de Tweede Kamer. Mij dunkt, een belangrijker onderwerp dan het behoud van onze democratie is er niet. Daarom is mijn verzoek om op korte termijn een spoeddebat te houden met de minister van Justitie, wat mij betreft nog deze week. Het zou mij daarbij helpen als wij vandaag in ieder geval nog antwoord zouden krijgen op de Kamervragen die ik hierover gisteren al heb gesteld.

De heer Herben (LPF):

De minister gaf in dat interview blijk van een onvervalst staaltje cultuurrelativisme en ik denk dat hij daarover spoedig verantwoording moet afleggen in de Tweede Kamer. Ik steun het verzoek van de heer Wilders.

De heer Dijsselbloem (PvdA):

Mijn fractie steunt het verzoek ook.

De heer Van der Ham (D66):

Ik steun het verzoek ook, maar wil daarbij wel opmerken dat de minister naast de beantwoording van de vragen ook enige uitleg zal moeten geven over de duiding van het artikel. Is hij wel goed geciteerd? Ik hoorde nu al in de media dat hij daar vraagtekens bij heeft gezet. Daartoe zal hij hier natuurlijk ook de gelegenheid moeten krijgen.

De heer Wilders (Groep Wilders):

Ik dank de collegae voor hun steun. Tegen de heer Van der Ham zeg ik: de minister zal daar ook op kunnen ingaan in antwoord op de Kamervragen die zijn gesteld. Des te belangrijker is het dat wij ook echt vandaag zijn antwoorden krijgen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Justitie. Hij wordt verzocht, de schriftelijke vragen van het lid Wilders over dit onderwerp voor vandaag 18.00 uur te beantwoorden. Ik stel voorts voor, het spoeddebat met de minister morgenochtend te houden, met spreektijden van vier minuten per fractie.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Tichelaar.

De heer Tichelaar (PvdA):

Voorzitter. Als voorzitter van de vaste commissie voor Financiën verzoek ik u om het verslag van het algemeen overleg over de aandelenverkoop Connexxion op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor om aan het verzoek te voldoen en het punt toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven