In stemming komt de motie-Halsema c.s. (30559, nr. 7).

Vóór stemmen de leden: Arib, Azough, Bakker, Blom, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Bussemaker, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Douma, Dubbelboer, Duyvendak, Eijsink, Fierens, Van Gent, Gerkens, Halsema, Van der Ham, Hamer, Heemskerk, Van Heteren, Huizinga-Heringa, Irrgang, Jungbluth, Kalsbeek, Koenders, Koşer Kaya, Krähe, Kruijsen, Van der Laan, Lambrechts, Lazrak, Leerdam, Marijnissen, Meijer, Noorman-den Uyl, Özütok, Roefs, Rouvoet, Samsom, Slob, Smeets, Smits, Straub, Stuurman, Tichelaar, Timmer, Tjon-A-Ten, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Vergeer, Klaas de Vries, Waalkens, Wagner, De Wit en Wolfsen.

Tegen stemmen de leden: Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Aptroot, Van As, Atsma, Van Baalen, Balemans, Van Beek, Blok, Van Bochove, Van den Brink, Buijs, Van de Camp, Çörüz, Dezentjé Hamming, Van Dijk, Eerdmans, Van Egerschot, Eski, Ferrier, Van Fessem, Griffith, Van Haersma Buma, Haverkamp, Herben, Hermans, Hessels, Van Hijum, Hofstra, Ten Hoopen, Jager, Joldersma, Jonker, Knops, Koopmans, Kortenhorst, Kraneveldt, De Krom, Lenards, Van Lith, Mastwijk, Van Miltenburg, Mosterd, Nawijn, De Nerée tot Babberich, Nijs, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rutte, Rambocus, Van der Sande, Van Schijndel, Schippers, Schreijer-Pierik, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Van der Staaij, Sterk, Szabó, Varela, Veenendaal, Verburg, Verhagen, Vietsch, Visser, Van der Vlies, Bibi de Vries, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Weisglas, Wilders en Willemse-van der Ploeg.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 79 tegen 64 stemmen is verworpen.

De heer Bos (PvdA):

Voorzitter. Het is betrekkelijk uniek dat, ondanks de uitslag van de stemming over deze motie, een van de coalitiepartijen niet langer vertrouwen heeft in een minister van het kabinet. Ik vraag het kabinet om ons vandaag zo spoedig mogelijk te laten weten wat dit betekent voor het functioneren en/of aanblijven van deze minister.

Minister Balkenende:

Voorzitter. Gelet op de uitslag van de stemming en het verloop van het debat, heb ik er behoefte aan om dit alles eerst in het kabinet te bespreken.

De heer Bos (PvdA):

Daar heb ik uiteraard begrip voor, maar mijn vraag is of wij hierover vandaag nog uitsluitsel kunnen krijgen, zodat er nog gelegenheid bestaat om daarover een gezellig debat te hebben.

De voorzitter:

Ik stel voor, het kabinet te verzoeken om ons vandaag om 14.00 uur te laten weten wat de reactie is op de vraag van de Kamer, zoals geformuleerd door de heer Bos.

De heer Van As (LPF):

Voorzitter. De overgrote meerderheid van de Kamer heeft de motie van mevrouw Halsema c.s. afgewezen. In dat licht vraag ik wat de consequenties zijn voor de bewindslieden van D66. Wellicht kan de premier die vraag betrekken bij zijn overwegingen en ons daarvan om 14.00 uur mededeling doen.

De voorzitter:

Ik meen dat wij in dit nachtelijke uur het kabinet de vrijheid moeten geven om eerst beraad te voeren. Daarom stel ik voor om vandaag de plenaire vergadering niet om 10.15 uur te laten beginnen, maar in beginsel om 14.00 uur, in de veronderstelling dat wij dan schriftelijk of op andere wijze van de minister-president uitsluitsel hebben gekregen. Uiteraard is het aan het kabinet om te bepalen welke vorm daarbij wordt gekozen. Verder stel ik voor om ook de commissievergaderingen niet eerder dan 14.00 uur te laten beginnen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Vanwege veteranendag zal vandaag de parkeergarage tussen 11.30 uur en 16.00 uur zeer moeilijk bereikbaar zijn. De bijzonderheden over de ingewikkelde aanrijroutes zijn enkele dagen geleden via een Kamerbreed verzonden e-mail bekendgemaakt.

Sluiting 5.38 uur

Naar boven