Noot 1 (zie blz. 4117)

Interpellatievragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Defensie over misstanden bij de marine.

1

Klopt het dat u en de minister van Defensie al langer wisten van mogelijk seksueel wangedrag, misstanden, aanranding of verkrachting aan boord van marinefregat Tjerk Hiddes? (Het Algemeen Dagblad, 29 maart 2006)

2

Heeft u op 14 maart 2006 al een briefje gekregen van de hoogste ambtenaar van Defensie waarin het seksueel misbruik wordt gemeld? Of bent u hierover al eerder in algemene of specifieke termen geïnformeerd? Wanneer? Door wie?

3

Wat was de aanleiding van het interne marineonderzoek? Was u op de hoogte van dat onderzoek? Zo ja, wanneer? Waarom heeft u geen actie ondernomen toen u hoorde van dat onderzoek?

4

Klopt het dat de marineleiding half februari 2006 al melding heeft gemaakt van het interne onderzoek naar de verkrachting en aanranding? Wat is de procedure bij dit soort gevoelige zaken? Dienen de bewindslieden onmiddellijk te worden geïnformeerd?

5

Waarom heeft u tot gisteren verklaard dat u pas op maandag 20 maart 2006 inhoudelijk bent geïnformeerd over deze zaak? Waarom heeft u gisteren, toen u hierover door de Kamer bevraagd werd, niet gemeld dat u al eerder op de hoogte was?

6

Worden ook de Koninklijke Marechaussee en/of het Openbaar Ministerie ingeschakeld/geïnformeerd als er een intern onderzoek wordt gestart?

7

Wanneer en door wie bent u op de hoogte gesteld van het voornemen van het blad OpLinie om een artikel over deze zaak te plaatsten? Was dat voor u aanleiding om een extern onderzoek in te stellen?

Naar boven