Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gerkens.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over de uitwerking van de modernisering van het huurbeleid op de plenaire agenda te zetten. Het hoeft niet meer deze week, want als het goed is, heeft de commissie nog een verzoek om advies aan de landsadvocaat gericht. Volgende week is dus vroeg genoeg.

De voorzitter:

Ik stel voor, dat verslag aan de agenda van volgende week toe te voegen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Karimi.

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Voorzitter. Ik heb gisteren tijdens het vragenuur aan de staatssecretaris van Defensie vragen gesteld over de incidenten die zich op fregatten hebben voorgedaan. De staatssecretaris heeft in antwoord daarop gezegd wanneer en hoe hij van die incidenten op de hoogte is gesteld. Vanochtend heb ik van de media begrepen dat er aanwijzingen zijn dat de staatssecretaris en de minister eerder op de hoogte waren van die incidenten. Daarom wil ik, als het even kan, de staatssecretaris vandaag nog interpelleren om hier zeer snel helderheid over te verkrijgen. Over dit incident en dit onderwerp mag geen enkele onduidelijkheid bestaan.

De voorzitter:

Ik stel voor, het verzoek van mevrouw Karimi om de staatssecretaris van Defensie te mogen interpelleren over incidenten op fregatten, in te willigen. Ik stel voorts voor, deze interpellatie te houden aan het begin van de avondvergadering.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Samsom.

De heer Samsom (PvdA):

Voorzitter. Gisteren vroeg ik om een brief over de schrijnende hongersnood in Afrika. Vanochtend ontvingen wij die brief. Daaruit blijkt zowel de enorme omvang van het probleem als de in mijn ogen tekortschietende reactie van de Nederlandse regering hierop. Ik houd dus mijn verzoek om een spoeddebat, zoals ik gisteren al zei, staande. Ik debatteer graag met spoed over deze kwestie met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

De voorzitter:

Wilt u de woorden "met spoed" nader specificeren?

De heer Samsom (PvdA):

Het gaat om elf miljoen mensen van wie er zeven miljoen acuut dreigen te bezwijken aan een hongersnood. Ik heb dat spoeddebat dus liever vandaag dan morgen. Als de agenda het toelaat, houd ik het in ieder geval liever niet later dan morgen.

De heer Szabó (VVD):

Voorzitter. Zoals de heer Samsom weet, is het onderwerp noodhulp aan mensen in nood ook heel belangrijk voor de VVD-fractie. Ik spreek hier graag uitgebreid met de minister over. In een spoeddebat zijn meestal slechts enkele minuten spreektijd beschikbaar. Daarom stel ik voor om een spoed algemeen overleg te organiseren, zodat wij hier meer tijd voor kunnen nemen in een gesprek met de minister. Ik kijk de heer Samsom hier heel serieus bij aan.

De heer Samsom (PvdA):

Nee, ik houd vast aan een plenair debat, mede vanwege het belang van dit onderwerp. Ik wijs erop dat de fracties van de CDA en de VVD met spoed wilden debatteren over het bijvoederen van edelherten in de Oostvaardersplassen. Mij dunkt dat een hongersnood in Afrika dat belang vele malen overstijgt. Ik heb hier ook een praktische reden voor. Uiteraard wil mijn fractie zo snel mogelijk zo veel mogelijk extra doen. Zij wil moties indienen in de hoop dat daar zo snel mogelijk over kan worden gestemd. Het is een voordeel als wij dan toch al in de plenaire zaal zitten. Ik heb dus zowel een inhoudelijke als een politieke reden om in de plenaire zaal over dit onderwerp met elkaar van gedachten te willen wisselen.

De voorzitter:

Ik stel voor, hier morgenavond een spoeddebat over te houden met spreektijden van vijf minuten.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven