Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels die een geconcentreerde aanpak van grootstedelijke problemen mogelijk maken (Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek) (30091), en over:

- de motie-Van Gent over het laten vervallen van de passendheidstoets uit de huursubsidiewet (30091, nr. 25);

- de motie-Van Gent over sluitende afspraken met stadsregio's (30091, nr. 26);

- de motie-Balemans/Koser Kaya over een experiment met het instrument van de bestuurlijke boete (30091, nr. 27);

- de motie-Adelmund over een investeringspremieregeling voor gemeenten met achterstandswijken (30091, nr. 28);

- de motie-Vergeer over het sluiten van wijken voor kansarmen (30091, nr. 29).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Het amendement-Adelmund (stuk nr. 37) is ingetrokken. De amendementen-Vergeer (stukken nrs. 21 en 23) zijn eveneens ingetrokken.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bruls (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de Groep Wilders, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Nawijn voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 33 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Bruls (stuk nr. 33, 1), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Adelmund (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Bruls (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de Groep Wilders, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Nawijn voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het eerste lid van artikel 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Bruls (stuk nr. 33, IIA) en het amendement-Bruls (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid van artikel 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Bruls (stuk nr. 33, IIB), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde en het vierde lid van artikel 3 worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bruls (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de Groep Wilders, het CDA en de Groep Nawijn voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vergeer (stuk nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Adelmund (stuk nr. 39, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 39 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Adelmund (stuk nr. 40, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 40 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Het eerste lid van artikel 6, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Adelmund (stuk nr. 40, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid van artikel 6, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Adelmund (stuk nr. 40, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vergeer (stuk nr. 22) tot het invoegen van een nieuw derde lid.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het derde lid van artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bruls (stuk nr. 31) tot toevoeging van een vierde lid.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de Groep Nawijn voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het gewijzigde artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 7 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Adelmund (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het eerste lid van artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Adelmund (stuk nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Het tweede lid van artikel 8, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Adelmund (stuk nr. 38), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde en het vierde lid van artikel 8 worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 9 t/m 11 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bruls (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de Groep Wilders, D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de Groep Nawijn en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 12, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bruls (stuk nr. 14), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 13 t/m 18 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Voordat ik het wetsvoorstel in stemming breng, geef ik gelegenheid tot het afleggen van een drietal stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Vergeer (SP):

Voorzitter. De SP-fractie is voorstander van samenwonen en samen naar school gaan. Arm en rijk, hoogopgeleide ouders, laagopgeleide ouders, alle gezindten en verschillende etnische achtergronden. Samenleven doe je immers samen. Wij zijn ook voor wettelijke regels die dat mogelijk maken. Een vergunningenstelsel kan daar onderdeel van zijn. Maar als je wijken op slot doet voor mensen zonder inkomen uit arbeid, zoals deze wet beoogt, dan moet je andere wijken openen. En dat wordt niet geregeld in deze wet. Nergens in de wet komt te staan dat er naast het op slot doen van woningen ook andere woningen ontsloten moeten worden. Hiervoor heeft de SP-fractie het amendement op stuk nr. 36 ingediend, dat is verworpen.

Gezien het huidige liberale volkshuisvestingsbeleid waarbij er wel gebouwd wordt voor een koopkrachtige vraag, maar lage inkomens jaren op wachtlijsten staan, is het volstrekt ongeloofwaardig dat er voldoende huisvestingsmogelijkheden overblijven voor lage inkomens. De SP is voor een spreidingsbeleid, maar dan wel twee kanten op. Deze wet is eenzijdig. De SP-fractie vindt dit onaanvaardbaar en zal daarom tegen de wet stemmen.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. De fractie van GroenLinks erkent en herkent de problemen in de grote steden. Wij vinden het van groot belang dat de grootstedelijke problematiek met verve wordt aangepakt. In deze wijken moet heel veel gebeuren. Huizen moeten worden opgeknapt, de woonomgeving moet worden verbeterd en vooral de keuzevrijheid van mensen met lage inkomens en lage middeninkomens moet worden vergroot in de randgemeenten en de Vinexwijken. Er moet veel meer gebouwd worden voor mensen met lage inkomens en middeninkomens. Natuurlijk moet ook de overlast in deze wijken worden aangepakt, moet worden geïnvesteerd in inburgering, opleiding en werk en moet de sociaal-economische positie worden verbeterd.

Wat niet moet, is mensen uitsluiten en stigmatiseren omdat zij een uitkering hebben en dat doet deze wet. In bepaalde wijken worden mensen uitgesloten, terwijl in andere wijken voor hen geen plaats is. Daardoor worden mensen in onze ogen gediskwalificeerd en gediscrimineerd. Om deze reden kunnen wij de inhoud van deze maatregel zeker niet steunen.

De wet zullen wij dan ook afwijzen.

Mevrouw Adelmund (PvdA):

Voorzitter. Wij hebben een urenlang debat achter de rug. Dat debat was voor mijn fractie zeer van belang. Niemand was op voorhand enthousiast over deze wet. Wij hebben een verslag ingediend, dat groter was en meer omvatte dan het wetsontwerp. Samen met de voorstellen van de ChristenUnie heeft dat geleid tot een nota van wijziging. Onze kritiek werd gedeeld door de minister. Vervolgens hebben wij bij de behandeling van de wet zoveel zaken aan de orde gesteld dat dit opnieuw leidde tot een nota van wijziging. Ook volgde een zeer uitgebreide brief van de minister. Daarbij hebben wij de wet binnenstebuiten gekeerd.

Wij zijn niet voor het weren van kansarmen. Wij zijn wel voor het aanpakken van de leefbaarheid in wijken waar die zeer onder druk staat. Feit is dat door de toezegging van minister Dekker alles in het werk moet worden gesteld om de wet zodanig te laten werken dat huisvestingsmogelijkheden in betere buurten worden gecreëerd voor mensen zonder werk en voor potentiële huizenzoekers. Wat minister Dekker heeft toegezegd, is substantieel. Omdat over dit woord zoveel verwarring was, heb ik het in de Van Dale opgezocht. Voor "substantieel" staat "fundamenteel" en "inhoud". Daarom zijn wij voor de wet.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de Groep Wilders, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de LPF en de Groep Nawijn voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Aangezien de motie-Adelmund (30091, nr. 28) is aangehouden en de motie-Vergeer (30091, nr. 29) is ingetrokken, maken zij geen onderwerp van de stemming meer uit.

In stemming komt de motie-Van Gent (30091, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Gent (30091, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Balemans/Koser Kaya (30091, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Sluiting 0.14 uur

Naar boven