Noot 1 (zie blz. 4429)

Interpellatievragen van het lid Depla (PvdA) aan de minister van Justitie inzake misstanden bij executieveilingen

1

Wat is uw oordeel over het feit dat vastgoedhandelaren bij executieveilingen het biedingproces beïnvloeden zodat een pand verkocht wordt op de veiling tegen een prijs onder de marktwaarde? Klopt het dat de voormalige eigenaren met schulden hier de dupe van zijn? Weet u om hoeveel gevallen het per jaar gaat?

2

Bent u op de hoogte van het feit dat executieveilingen1 ook gebruikt worden voor dubieuze vastgoed transacties voor het witten van zwartgeld, het plegen van hypotheekfraude, en voor huisjesmelkers die katvangers inzetten zodat zij ongrijpbaar zijn voor gemeenten, fiscus en justitie en rustig door kunnen gaan met grootschalige wietteelt, illegale verhuur, verkrotting en overbewoning in woonbuurten? Bent u op de hoogte van de stelling van notaris Vic van Heeswijk, die verantwoordelijk is voor de helft van de executieveilingen in Nederland, dat in Den Haag, Rotterdam maar ook in Limburg bij 40% van de executiepanden grof wordt gefraudeerd voorafgaand aan de veiling?2

3

Hoe is het mogelijk, dat ondanks het feit dat notarissen eindverantwoordelijk zijn voor het verloop van veilingen en daarmee dus bevoegd zijn om veilingen stil te leggen bij vermoedens van fraude, veilingen nagenoeg nooit worden stilgelegd? Wat is volgens u de reden, dat notarissen dit slechts in hoge uitzonderingsgevallen doen? Klopt het dat zij dan het risico lopen dat banken een schadeclaim indienen bij de notaris die de veiling stillegt? Bent u op de hoogte van de hardnekkige geruchten dat notarissen moedwillig meewerken aan deze praktijken? Bent u ook op de hoogte van het feit dat notarissen door criminelen onder druk worden gezet om deze misstanden bij executieveilingen oogluikend toe te staan?

4

Klopt het dat het aantal pogingen tot hypotheekfraude in 2004 met 50% is toegenomen?3 Bent u op de hoogte van de uitspraak van de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) dat een vaste groep van 10 tot 15 notarissen uit Den Haag en Rotterdam telkens opduiken in deze fraudedossiers?

5

Wat is de taak en wat zijn de mogelijkheden van notarissen om hypotheekfraude te voorkomen?

6

Klopt het dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) afgezien heeft van het doen van onderzoek naar overtredingen van de mededingingswet bij huizenveilingen4 omdat de notarissen verbeteringen hebben toegezegd?5

7

Welke verbeteringen zijn door de notarissen doorgevoerd? Wat heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) gedaan? Heeft de KNB concrete voorstellen aan u gedaan om de regelgeving aan te passen zodat notarissen beter dan nu in staat zijn om misstanden bij executieveilingen aan te pakken?

8

Is het waar dat het overleg tussen de KNB en het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) heeft geleid tot aanpassing van de Algemene Veilingvoorwaarden? Is het waar dat deze aanpassingen onvoldoende zijn om executieveilingen ook aantrekkelijk te maken voor particulieren? Deelt u de opvatting dat het toetreden van particulieren op de veilingmarkt een bijdrage kan leveren aan het breken van de macht van de vastgoedhandelaren? Is het waar dat de notarissen ook aan u gevraagd hebben de regelgeving hiervoor aan te passen? Is het waar dat u negatief gereageerd heeft op deze voorstellen? Zo ja, waarom?

9

Is het waar dat de KNB vindt dat banken te makkelijk dubieuze hypotheken verstrekken? Deelt u die opvatting?

10

Deelt u de mening van de KNB dat onderhandse verkopen door banken, buiten de veiling om, een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het probleem van samenspannen tegen en intimidatie van onder andere notarissen? Welke rol kan de Raad voor de Rechtspraak hierbij vervullen?

11

Waarom hebben de Kamers van Toezicht niet ingegrepen? Zij kunnen toch ook de krant lezen?

12

Wat hebben de Kamers van Toezicht sinds februari 2004 gedaan om misstanden bij executieveilingen tegen te gaan? Naar hoeveel notarissen hebben zij onderzoek ingesteld? Wat heeft dat opgeleverd?

13

Hebben de Kamers van Toezicht zelfstandig onderzoek gedaan naar mogelijke integriteitschendingen na de berichtgeving over misstanden bij executieveilingen in 2004? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat heeft dit opgeleverd? Wat is uw oordeel over het feit dat een journalist van de Volkskrant tot twee keer toe informatie op tafel heeft gekregen over misstanden bij executieveilingen en dat de Kamers van Toezicht niet zelfstandig in de praktijk onderzoek hebben uitgevoerd naar hardnekkige berichten over notarissen die vrijwillig dan wel gedwongen medewerking verlenen aan onoirbare praktijken bij executieveilingen en zitten te wachten op concrete klachten?

14

Wat hebben de onderzoeken van de NMa en de KNB, die u in uw antwoorden van 16 maart 20046 heeft aangekondigd, opgeleverd? Hebt u op basis van de resultaten van deze onderzoeken inderdaad, zoals u aankondigde, kunnen vaststellen of de bestaande regelgeving voldoende waarborgen levert voor goede tenuitvoerlegging van de executieveilingen? Klopt het dat de resultaten van deze onderzoeken voor u geen aanleiding vormden voor nadere actie en aanpassing van de regelgeving?

15

Welke maatregelen gaat u nemen om er voor te zorgen dat er binnen vier maanden nu een einde komt aan de misstanden bij executieveilingen en dat er een einde komt aan het feit dat veilingen een speelbal zijn van criminelen?

16

Gaat de NMa nu alsnog de executieveilingen bezoeken en samenspannende vastgoedhandelaren aanpakken?

1 de Volkskrant, 8 april jl., «Hypotheekfraude neemt fors toe».

2 de Volkskrant, 22 maart jl.

3 zie noot 1.

4 Aanhangsel-Handelingen nr. 1084, vergaderjaar 2003–2004.

5 website van de NMa.

6 zie noot 4.

Noot 2 (zie blz. 4443)

Interpellatievragen van het lid Aptroot (VVD) aan de staatssecretaris van Economische Zaken inzake de voor ondernemingen verplichte advertentie in de Staatscourant na het deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel

1

Bent u op de hoogte van de door de Kamers van Koophandel (KvK's) aangeboden informatie op hun websites over de jaarrekeningen die bij de KvK's zijn gedeponeerd?

2

Deelt u de mening dat deze altijd beschikbare informatie veel beter toegankelijk is dan de statische en éénmalige informatie door publicatie in de Staatscourant, die bovendien slechts in beperkte mate wordt gedistribueerd?

3

Deelt u de mening dat door de websites van de KvK's reeds een elektronisch medium beschikbaar is dat informatie genereert over de gedeponeerde jaarrekeningen, zoals vereist in het kader van de Europese regelgeving indien er géén papieren publicatieblad is?

4

Waarom stelt u voor dat er technische en organisatorische voorbereidingen moeten worden getroffen alvorens een elektronisch medium kan worden aangewezen, terwijl dit medium al bestaat en de benodigde informatie geeft?

5

Bent u van plan om naast de websites van de KvK's een aparte infrastructuur op te bouwen, waardoor de kosten zullen toenemen in plaats van afnemen?

6

Bent u bereid om per direct de websites van de KvK's aan te wijzen als het elektronisch medium voor informatie over gedeponeerde jaarrekeningen? Bent u bereid om de verplichte advertentie in de Staatscourant te laten vervallen? Zo ja, bent u bereid de KvK's en de Staatscourant in deze zin te instrueren en maakt u dan ook per direct bekend dat deze verplichting voor ondernemingen vervalt?

Naar boven