Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van GroenLinks benoem ik in de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken het lid Van Gent tot lid in plaats van het lid Halsema.

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Vandaag is het Millennium ecosystem assessment report van Unesco verschenen. Aan dit rapport hebben 1360 experts uit 195 landen meegewerkt. Zij waarschuwen dat de mensheid de planeet beschadigt in een tempo dat zich nog nooit heeft voorgedaan. Dit is niet het eerste bericht dit jaar. Eerder dit jaar verscheen het rapport Meeting the climat challenge van drie denktanks uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië. Dit rapport leidde ook in Nederland tot grote commotie. In het rapport wordt er namelijk voor gewaarschuwd dat zich een onomkeerbare klimaatsverandering binnen tien jaar voordoet. Er tikt een ecologische tijdbom, zo werd er gezegd.

Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu publiceerde duurzaamheidsverkenningen, waaronder "Kwaliteit en toekomstverkenning van duurzaamheid" waaruit blijkt dat ook bij de Nederlandse bevolking een grote urgentie bestaat om klimaat- en milieuproblemen aan te pakken. De minister-president deed in 2002 tijdens de duurzaamheidstop in Johannesburg forse uitspraken. Hij zei: "We've done the talking, let's start the walking." Daar wil ik hem aan herinneren nu dit nieuwe rapport is verschenen. In de ogen van de GroenLinks-fractie houdt de minister-president zich te afzijdig in het debat over duurzaamheid. Zij ziet graag dat dit voorbij is. Zij wil dat de minister-president zijn woorden uit Johannesburg waarmaakt. Daarom vraagt zij de minister-president om een brief waarin hij uiteenzet wat hij vindt van zowel de internationale als de nationale ontwikkelingen op het gebied van milieu. Mijn fractie wil dat hij duidelijk maakt hoe hij het begrip rentmeesterschap definieert in de hervormingsplannen van het kabinet, welke rol hij voor zichzelf ziet weggelegd, welke acties hij onderneemt, met andere woorden: welk leiderschap hij aanneemt in de duurzaamheidskwesties.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister-president.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van As.

De heer Van As (LPF):

Voorzitter. Mede namens mijn fractiegenoot de heer Van den Brink willen wij in navolging van het algemeen overleg over toerisme en recreatie een voortgezet algemeen overleg aanvragen.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en dit punt toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Aldus wordt besloten.

Naar boven