Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

De vaste commissie voor Financiën heeft besloten dat het wetsvoorstel over VUT, prepensioen en levensloopregeling, dat voor donderdagochtend was gepland, van de agenda van deze week kan worden afgevoerd. Ik stel voor, het wetsvoorstel over VUT en prepensioen (29760) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Van de regering heb ik vernomen dat de antwoorden op de vragen die zijn gesteld naar aanleiding van de brief over de moord op de heer Van Gogh, hoogstwaarschijnlijk hedenavond de Kamer zullen bereiken. Indien de antwoorden er vanavond zijn, wil ik morgen bij de regeling van werkzaamheden voorstellen om hierover een debat te houden aanstaande donderdag om 10.15 uur, met spreektijden van 7 minuten per fractie. Wij kunnen dat zo nodig morgen of in onderlinge contacten bezien. Ik geef het maar vast mee, zodat men erop voorbereid is.

Het woord is aan de heer Bos.

De heer Bos (PvdA):

Mijnheer de voorzitter. De afgelopen dagen heeft het kabinet ons geïnformeerd over de resultaten van het overleg met werkgevers en werknemers. De komende week zal in meer specifieke zin, waar het specifieke wetsvoorstellen en aanpassingen van reeds ingediende wetten betreft, het nodige overleg worden gevoerd. Het lijkt ons goed om dat debat vooraf te doen gaan door een debat op hoofdlijnen over de vraag hoe het zo gekomen is dat wij een jaar nodig hebben gehad om tot deze resultaten in het overleg met werkgevers en werknemers te komen en welke lessen wij allen, het kabinet in het bijzonder, daaruit zouden moeten leren. De gedachte is dat dit debat misschien het best op donderdag kan plaatsvinden. De reden daarvoor is dat vanochtend het Centraal Planbureau berekeningen openbaar heeft gemaakt over de effecten van de oorspronkelijke kabinetsvoorstellen. Om het debat goed te kunnen voeren, zou het goed zijn om in elk geval voordat wij het debat met het kabinet voeren, een reactie van het kabinet op die berekeningen beschikbaar te hebben.

Mevrouw Verburg (CDA):

Wij ondersteunen het verzoek van de heer Bos, omdat ook wij het zeer plezierig vinden om hier in de Kamer de minister-president en anderen te kunnen complimenteren met het prachtige resultaat. Ik neem aan dat de heer Bos dit ook wil doen ...

De voorzitter:

Dit is de regeling van werkzaamheden, mevrouw Verburg.

Mevrouw Verburg (CDA):

Dat is juist; desalniettemin vinden wij het een goed idee om dit te doen.

Er is wel één vraag. Als de heer Bos vraagt om doorrekeningen, dan ga ik ervan uit ...

De heer Bos (PvdA):

Voordat er een misverstand ontstaat, wijs ik erop dat er een doorrekening van het Centraal Planbureau van de oorspronkelijke voorstellen ligt. Het enige dat ik vraag, is een reactie van het kabinet op dat document, zodat wij dit bij het debat kunnen betrekken. Dat moet mijns inziens mogelijk zijn binnen twee dagen.

Mevrouw Verburg (CDA):

Ik kan mij voorstellen dat het Centraal Planbureau dan een doorrekening maakt van het uiteindelijke resultaat, want daar gaat het natuurlijk om.

De heer Bos (PvdA):

Als dat kan, graag.

De voorzitter:

Ik stel voor, te voldoen aan het tweeledige verzoek van de heer Bos. Ten eerste betreft dit het vragen van informatie aan het kabinet door het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar de betrokken ministers: de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën en de minister-president. Ten tweede betreft dit het houden van een debat hierover. Het zou mijn voorkeur hebben om het woensdagavond te doen. De bewindslieden zijn beschikbaar en daarmee wordt hun tevens verzocht de gevraagde informatie morgen in de loop van de dag aan de Kamer toe te zenden. Ik stel de Kamer tevens voor, het debat te voeren met spreektijden van 5 minuten per fractie.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Dit betekent dat de wetsvoorstellen die voor woensdagavond geagendeerd stonden, Wijziging Wgr-plus (29532), Wijziging Wgr (27008) en Verlenging gemeenschappelijke regelingen (29836), van de agenda voor die dag worden afgevoerd.

Het woord is aan mevrouw Verburg.

Mevrouw Verburg (CDA):

Voorzitter. Als wij morgen een debat hebben met de regering over de resultaten van het sociaal akkoord en over de impact ervan, zou het zeer plezierig zijn als wij dan niet alleen het resultaat dat er ligt kunnen beoordelen, maar ook eens naar voren kunnen kijken. Nu is één van de voorlieden van de PvdA, onze voormalige premier Wim Kok, voorzitter van een commissie in Europa die adviseert over de uitvoering van de Lissabon-akkoorden. Wij hebben begrepen dat deze commissie een zeer behartigenswaardig advies heeft afgescheiden. Wij zouden graag de resultaten daarvan, voorzien van een reactie van de regering, betrekken bij de beoordeling van het sociaal akkoord en een en ander tevens benutten bij het vooruitkijken ná het sociaal akkoord.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen door het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar de minister-president, zodat hij het kan toewijzen aan de betrokken ministers.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Duyvendak.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Ik zou graag het verslag van het algemeen overleg over verkeersemissies op de plenaire agenda willen zetten en wel zodanig dat zowel staatssecretaris Van Geel als minister Peijs erbij aanwezig kan zijn.

De voorzitter:

Ik stel voor, als dit mogelijk is wat betreft de gevraagde beschikbaarheid van bewindslieden, het punt aan de agenda van volgende week toe te voegen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Weekers.

De heer Weekers (VVD):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over emancipatie, dat vorige week heeft plaatsgevonden, op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en ook dit punt toe te voegen aan de agenda van de volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Noorman-den Uyl.

Mevrouw Noorman-den Uyl (PvdA):

Voorzitter. Ik verzoek u, de gelegenheid te bieden voor een derde termijn bij de Wet inkomensvoorzieningen kunstenaars, vanwege de brieven die wij hedenochtend ontvangen hebben. Dit hoeft niet al te lang te duren. Ik verzoek u deze derde termijn zo mogelijk deze week te doen plaatsvinden.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en dit onderwerp zo mogelijk aan de agenda van deze week toe te voegen. Wij zullen kijken wat de mogelijkheden zijn, ook wat de beschikbaarheid van de bewindslieden betreft. Dat betekent dat de stemmingen die op de agenda van vandaag staan voor dit onderwerp worden uitgesteld totdat de derde termijn heeft plaatsgevonden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Kant.

Mevrouw Kant (SP):

Voorzitter. Ik verzoek u het verslag van het algemeen overleg over de kwijtschelding eigen bijdrage thuiszorg op de plenaire agenda te plaatsen. Het heeft niet erg veel haast.

De voorzitter:

Ik stel voor, ook aan dit verzoek te voldoen en het onderwerp toe te voegen aan de agenda van de volgende week of de week daarna. Wij zullen u laten weten wanneer dat mogelijk is.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven