Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het Voorstel van het lid Depla tot wijziging van het Reglement van Orde (28853).

(Zie vergadering van 21 mei 2003.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van der Ham (D66):

Voorzitter. Vorige week hebben wij gediscussieerd over het voorstel van de heer Depla over het openbaar maken van cadeaus in de Kamer. Er zijn verschillende argumenten heen en weer gegaan. Wij hadden er enigszins kritiek op dat er vrij willekeurige bedragen werden genoemd. De fractie van D66 is van mening dat de openbaarmaking van cadeaus vooral een eigen verantwoordelijkheid is van Kamerleden zelf, maar vindt uiteindelijk de gezamenlijke openbaarheid toch overtuigend genoeg om voor het voorstel van de heer Depla te stemmen.

De voorzitter:

De heer Dijsselbloem verlangt hoofdelijke stemming.

Vóór hebben gestemd de leden:

Vos, K.G. de Vries, Waalkens, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Van As, Bakker, Blom, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Bussemaker, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Douma, Dubbelboer, Duyvendak, Eerdmans, Eijsink, Fierens, Van Gent, Giskes, Halsema, Van der Ham, Hamer, Heemskerk, Van Heemst, Herben, Hermans, Van Heteren, Huizinga-Heringa, Kalsbeek, Kant, Koenders, Kraneveldt, Kruijsen, Van der Laan, Lambrechts, Lazrak, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Rouvoet, De Ruiter, Samsom, Slob, Smeets, Smits, Van der Staaij, Straub, Stuurman, Timmer, Tjon-A-Ten, Tonkens, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Vergeer-Mudde en Van der Vlies.

Tegen hebben gestemd de leden:

B.M. de Vries, J.M. de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Weisglas, Wilders, Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Aptroot, Atsma, Van Baalen, Balemans, Van Beek, Blok, Van Bochove, Brinkel, Bruls, Buijs, Van de Camp, Cornielje, Çörüz, Dezentjé Hamming-Bluemink, Van Dijk, Eski, Eurlings, Van Fessem, Ferrier, Geluk, De Grave, Griffith, De Haan, Van Haersma Buma, Haverkamp, Hessels, Hofstra, Ten Hoopen, Jager, Joldersma, Koopmans, Kortenhorst, De Krom, Van Lith, Van Loon-Koomen, Luchtenveld, Mastwijk, Meijer, Van Miltenburg, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rijpstra, Schippers, Schreijer-Pierik, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Sterk, Szabó, Terpstra, Verburg, Verhagen, Vietsch en Visser.

De voorzitter:

Ik constateer dat het voorstel met 70 tegen 66 stemmen is verworpen.

Desalniettemin blijft de drieliterfles die ik van de burgemeester van Den Haag cadeau heb gekregen in het ledenrestaurant staan voor de leden.

Naar boven