Noot 1 (zie blz. 5357)

Interpellatievragen van het lid Buijs (CDA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake spoedeisende hulp in Spijkenisse e.o.

1

Bent u op de hoogte van het feit dat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RVPZ) in Spijkenisse tijdens de nachtelijke uren geen spoedeisende hulp meer kan bieden in een verzorgingsgebied met 100 000 inwoners (eiland Voorne en Putten) en dat in deze regio het vervoer naar het dichtstbijgelegen ziekenhuis welke wel deze functie vervult meer dan een half uur kan bedragen?1 Worden niet op deze wijze, bij calamiteiten, de wettelijk termijnen voor spoedeisend vervoer overschreden?

2

Op welke wijze wilt u invulling geven aan de twee doelstellingen t.w. goede bereikbaarheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg voor wat betreft de gerezen problematiek op het gebied van spoedeisende hulp op Voorne en Putten?

3

Is nu al, los van een onderzoek naar knelpunten in de ambulancezorg dat binnenkort zal worden afgerond, bekend of er knelpunten zijn in de regio Voorne-Putten, en is de ambulancezorg op dit moment in staat in de nu ontstane situatie spoedeisend vervoer te realiseren binnen de wettelijk voorgeschreven rijtijden?

4

Welke afspraken zijn over patiënten met kleine verwondingen die volgens het RVPZ zullen worden doorverwezen naar de nabijgelegen huisartsenpost gemaakt? Wie doet de triage? Is deze post iedere nacht bereikbaar? Zijn de nieuwe aangekondigde acties van huisartsen ook in deze regio gepland en, zo ja, wie verzorgt dan de opvang voor deze kleine ingrepen?

5

Welke maatregelen hebben de ziekenhuisdirectie en de zorgverzekeraar in deze regio tot nu toe ondernomen om deze situatie te voorkomen?

6

Was u door de Inspectie op de hoogte gebracht dat deze noodsituatie zich in deze regio zou voordoen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was het advies van de Inspectie?

7

Is bekend op welke plaatsen het "landelijk overigens geregeld voorkomt, aldus de directie van het RVPZ, dat een EHBO van een ziekenhuis tijdelijk wordt gesloten"? Welke oplossingen zijn in die situaties getroffen? Kunt u de Kamer inlichten welke ontwikkelingen zich hebben voorgedaan na sluiten van de spoedeisende hulp in het ziekenhuis te Zierikzee (Schouwen-Duiveland)?

8

Wilt u binnen 4 weken een plan van aanpak naar de Kamer zenden waaruit blijkt op welke wijze de huidige knelpunten voor spoedeisende hulp kunnen worden opgelost?

1 ANP-bericht, 5 juni jl.

Naar boven