Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin (Wet arbeid en zorg) (27207).

(Zie vergadering van 11 april 2001.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter! De SP-fractie heeft zich na de heropening vorige week van de behandeling van het wetsvoorstel Arbeid en zorg beraden op de vele gewijzigde amendementen. Wij steunen de amendementen die een uitbreiding inhouden van de verlofregeling; een verbetering van de wet. Deze steun geldt ook voor de afgezwakte amendementen-Bussemaker/Schimmel. Wij steunen het amendement-Örgü/Dankers niet, omdat dit een afzwakking inhoudt van de werking van de wet.

Wat het amendement-Dankers/Van Gent betreft: de SP is geen voorstander van financiering van langer durend zorgverlof uit het persoonsgebonden budget. Als tijdelijke maatregel zijn wij ervoor, omdat het beter is dan het ontbreken van financiering. Wij zullen daarom voor dit amendement stemmen, maar tegen de motie-Dankers op ditzelfde punt, omdat daarin wordt uitgesproken dat het persoonsgebonden budget de beste vorm van financiering is. Wij steunen het wetsvoorstel.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Dankers/Van Middelkoop (stuk nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen 1:1 t/m 1:2 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Dankers/Van Gent (stuk nr. 52, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 52 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1:3 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit nader gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 59 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

De titel van hoofdstuk 3 en afdeling 1, zoals zij zijn gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, I), worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 3:1 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:2, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 30, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 30 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Schimmel/Bussemaker (stuk nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Staaij (stuk nr. 47, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 47 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Schimmel/Bussemaker (stuk nr. 55) en het amendement-Van der Staaij (stuk nr. 47, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, II) is een vierde lid toegevoegd.

Het gewijzigde artikel 3.2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Staaij (stuk nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 3:3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van der Staaij (stuk nr. 53), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3:4 en 3:5 worden zonder stemming aangenomen.

De titel van afdeling 2, zoals deze is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:6 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:7, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:8 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:9, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Staaij (stuk nr. 47, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, V) is een vierde lid toegevoegd.

Het gewijzigde Voorzitterartikel 3:9 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:10 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:11, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:12, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3:13 t/m 3:17 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:18, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:19 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:20, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, IX), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:21 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:22, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, X), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:23, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, XI), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3:24 t/m 3:28 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 3:29, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 59, XII), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3:30 t/m 4:1 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het subamendement-Van Gent (stuk nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Schimmel/Bussemaker (stuk nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de ChristenUnie en de SGP tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

De heer Van Middelkoop (ChristenUnie):

Ik trek het amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 34) tot het toevoegen van een tweede lid in. Dat kan immers nu niet meer worden aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 31) tot het toevoegen van een tweede lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 4:2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het subamendement-Van Gent (stuk nr. 39) en het gewijzigde amendement-Schimmel/Bussemaker (stuk nr. 56), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 4:3 t/m 4:6 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Örgü/Dankers (stuk nr. 54, I) tot het vervangen van paragraaf 5.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat als gevolg van de aanvaarding van het gewijzigde amendement-Örgü/Dankers (stuk nr. 54, I) het andere op stuk nr. 54 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 4:7, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Örgü/Dankers (stuk nr. 54, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanneming van het gewijzigde amendement-Örgü/Dankers (stuk nr. 54, I) is artikel 4:8 vervallen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 25, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 25 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 57).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 5:1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 57), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 5:2 en 5:3 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 45) tot het toevoegen van een derde lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 5:4, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 45), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 5:5 t/m 5:9 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 5:10, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Örgü/Dankers (stuk nr. 54, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 40, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 40 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 26 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 6:1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Dankers (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 15 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 6:2, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 17, I) tot het invoegen van een nieuw tweede lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 17 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde t/m zesde lid wordt zonder stemming aangenomen. Het gewijzigde artikel 6:2 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 6:3 t/m 6:9 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Dankers (stuk nr. 16) tot het laten vervallen van hoofdstuk 7, artikelen 7:1 t/m 7:6.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen. Derhalve zijn de artikelen 7:1 t/m 7:6 vervallen.

De artikelen 8:1 en 8:2 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 8.3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 8.4 t/m 8.6 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 23, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 23 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 8:7, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 23, I, II en III), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 58, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 58 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 8:8, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Bussemaker/Schimmel (stuk nr. 58, I en II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 8:9 t/m 9:3 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Dankers (CDA):

Voorzitter! Mijn fractie heeft tijdens de behandeling aangegeven grote bezwaren te hebben tegen dit wetsvoorstel, zowel qua vorm als inhoud. Ik hoef dat niet allemaal te herhalen. Aan één belangrijk bezwaar is bij de stemmingen in dit huis tegemoetgekomen door de verbetering van de positie van de sociale partners via het driekwartdwingend recht. Mijn fractie heeft uitvoerig beraad nodig gehad om af te wegen of wij voor het amendement-Bussemaker/Schimmel op stuk nr. 58 zouden kunnen stemmen, indien het amendement-Dankers/Van Gent op stuk nr. 52 zou worden afgewezen, aangezien dat langdurige mantelzorg voor iedereen die eraan behoefte heeft regelt, terwijl nu rest de regeling voor de kleinst mogelijke groep die binnen het coalitieberaad berekend kon worden. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen toch voor het amendement-Bussemaker/Schimmel te stemmen, opdat dan in ieder geval die kleinst mogelijk berekenbare groep geholpen is. Eigenlijk is dat ook de reden waarom wij het wetsvoorstel zelf steunen, zij het dat wij ons met collega's zullen beijveren om voorstellen ter verbetering en aanvulling in te dienen.

Ik geef ook maar meteen een stemverklaring over de moties, waarover bij agendapunt 9 zal worden gestemd. Alle moties die betrekking hebben op de toekomstige vormgeving van het langdurig zorgverlof zullen wij steunen, opdat het kabinet met al die inbreng rekening kan houden.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven