Aan de orde zijn de stemmingen over zes moties, ingediend tijdens het debat over verkeershandhaving, te weten:

- de motie-Eurlings over een strafpuntenrijbewijs (26115, nr. 16);

- de motie-Eurlings over rijden onder invloed van drugs (26115, nr. 17);

- de motie-Niederer/Valk over de verdeling van de opbrengst van verkeersboetes (26115, nr. 18);

- de motie-Niederer/Valk over de hoogte van verkeersboetes bij recidive (26115, nr. 19);

- de motie-Valk/Niederer over een registratiesysteem van notoire overtreders (26115, nr. 20);

- de motie-Van der Steenhoven over een inkomensafhankelijk boetesysteem (26115, nr. 21).

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Eurlings (CDA):

Voorzitter! Het Nederlandse boetesysteem voor verkeersovertreders kent op dit moment geen effectieve aanpak van notoire overtreders die steeds weer overtredingen begaan. Dat is de reden dat de CDA-fractie sinds lange tijd voorstander is van een strafpuntenrijbewijs voor alle verkeersdeelnemers.

De voorzitter:

Mijnheer Eurlings, ik hoor u het woord "strafpuntenrijbewijs" gebruiken. U wilt het toch niet over uw eigen motie hebben?

De heer Eurlings (CDA):

Absoluut niet.

Het is de vraag hoe een dergelijk rijbewijs in Nederland kan worden ingevoerd. Dat vergt creativiteit. De twee moties op de stukken nrs. 19 en 20 kunnen een handvat bieden voor het opzetten van een systeem met een strafpuntenrijbewijs. Dat is de reden dat de CDA-fracties voor deze moties zal stemmen.

Een ander discussiepunt is de decentralisering van het verkeersboetesysteem naar lagere overheden. Dit biedt zeker kansen en heeft wel degelijk redelijke elementen in zich. Als een dergelijk systeem niet goed wordt ingevoerd, zijn er grote risico's aan verbonden. De CDA-fractie wacht daarom de toegezegde notitie van de minister van Justitie in dezen af. Daar de motie op stuk nr. 18 al een concrete invulling geeft aan zo'n decentrale verdeelsleutel, vindt mijn fractie haar prematuur en zullen wij tegen haar stemmen.

In stemming komt de motie-Eurlings (26115, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Eurlings (26115, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Niederer/Valk (26115, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Niederer/Valk (26115, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van D66 tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Valk/Niederer (26115, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Steenhoven (26115, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf over de onderwerpen, waarover zojuist is gestemd.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

De heer Cornielje (VVD):

De VVD-fractie heeft voor de motie-Barth op stuk nr. 46 gestemd, omdat de eerste ondertekenaar heeft verklaard dat de PvdA-fractie zich aan de politieke spelregels zal houden. Ik verwijs hiervoor naar de Handelingen 22, pagina 1714 en de heropening op dinsdag 28 november jl. Bovendien hebben de minister en de staatssecretaris verklaard het meerjarig investeringsperspectief in het voorjaar te zullen uitbrengen en de motie als ondersteuning van het beleid te zien.

De voorzitter:

U kunt nu allen Sint Nicolaas gaan vieren.

Sluiting 15.31 uur

Naar boven