Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, donderdag bij het begin van de vergadering te behandelen:

  • - de Wijziging van de Comptabiliteitswet (26974).

Op verzoek van een aantal fracties stel ik voor, de stemmingen in verband met de begroting van Verkeer en Waterstaat één week uit te stellen. Dit betreft de agendapunten 8 t/m 11 en ook agendapunt 14 (begroting FES).

Ik stel voor, de Wijziging van de Wet op de rechterlijke indeling in verband met de opheffing van de kantongerechten Meppel, Zevenbergen en Zuidbroek (27036) van de agenda van deze week af te voeren.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van de Camp.

De heer Van de Camp (CDA):

Mevrouw de voorzitter! Plaatsvervangend korpschef Van Riessen van de politieregio Amstelland heeft afgelopen zaterdag in Het Parool een pleidooi gehouden voor ruimere bevoegdheden bij de zogenaamde Pluk-ze-wetgeving. Minister Korthals heeft daar de afgelopen dagen via de pers reeds partieel op gereageerd, met name op het witwassen en BV-constructies. De CDA-fractie heeft op korte termijn behoefte aan een brief van de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de actuele stand van de bevoegdheden inzake het confisqueren van geld, goederen en onroerend goed. De heer Steenhuis, procureur-generaal, heeft in het Algemeen Dagblad laten weten dat wat de heer Van Riessen wil, inmiddels mogelijk is. Wij vragen de ministers dit in deze brief te bevestigen. Tevens vragen wij hen aan te geven hoe zij aankijken tegen de kwestie van de omkering van het bewijs in die zin dat een crimineel bijvoorbeeld moet aangeven op welke wijze hij aan zijn vele auto's is gekomen.

Mevrouw Kalsbeek (PvdA):

Wij hebben nog vrij kort geleden een overleg gehad met de minister over deze problematiek. Daaraan lag een onderzoek ten grondslag, onder andere van het WODC, over de stand van zaken. Ik heb het gevoel dat wij al veel weten. Het zou interessant zijn te horen wat nu kennelijk het nieuwe is van het Amsterdamse voorstel. Eerlijk gezegd, is mij dat niet echt helder. Ik weet ook niet of daarop een reactie nodig is.

De heer Van de Camp (CDA):

Voorzitter! Ik heb er geen enkele moeite mee het verzoek van de CDA-fractie met die vraag aan te vullen!

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Walsem.

De heer Van Walsem (D66):

Ik wil u namens de commissie voor de Rijksuitgaven verzoeken het verslag van het AO van deze commissie met de minister van Financiën over de VBTB op de plenaire agenda te zetten.

De voorzitter:

Ik zal de Kamer op een later moment een voorstel doen over het tijdstip waarop wij dat doen.

Het woord is aan mevrouw Van der Hoek.

Mevrouw Van der Hoek (PvdA):

Voorzitter! Tijdens de behandeling van de Zorgnota en de begroting voor het ministerie van VWS heeft de minister van VWS de Kamer beloofd de problemen met de 1,4 mln. voor het ambulancevervoer op de Waddeneilanden zo snel mogelijk op te lossen. Daarom heeft de PvdA-fractie vorige week bij de begrotingsbehandeling geen motie ingediend.

Uit informatie die ik gisteren heb ontvangen bij zorgverzekeraar en vervoerder tijdens een bezoek aan Terschelling is mij gebleken dat het geld er (nog) niet is. Sterker, die 1,4 mln. blijkt niet rechtstreeks ten goede te komen aan de zorgverzekeraar die bijna alle verzekerden op de Waddeneilanden onder zijn hoede heeft, maar het geld wordt volgens de geldende systematiek verdeeld over alle zorgverzekeraars in Nederland, dus ook over degenen die niets met de Waddeneilanden te maken hebben. Het effect is dat de zorgverzekeraar in Friesland volgens onze informatie zegge en schrijve ƒ 35.000 krijgt.

Voorzitter! Mede namens de heer Weekers van de VVD-fractie verzoek ik de minister van VWS ons uiterlijk vrijdag aanstaande een brief te sturen waarin zij heel duidelijk aangeeft dat die 1,4 mln. rechtstreeks ten goede komt aan de verzekerden van de Waddeneilanden en hoe zij dit probleem oplost. Verder willen wij graag een antwoord op onze vraag of op grond van deze systematiek dit effect zich wellicht ook in andere gebieden van Nederland voordoet.

Voorzitter! Ik wil nu alvast meedelen dat als het antwoord van de minister niet duidelijk of niet bevredigend is, de PvdA-fractie overweegt heropening te vragen van de beraadslaging over de VWS-begroting.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Verburg.

Mevrouw Verburg (CDA):

Mevrouw de voorzitter! Vorige week hebben wij in het vragenuurtje royaal stilgestaan bij de problemen die er zijn rond de uitkeringsafhankelijkheid van allochtonen. Wij hebben vorige week uit de krant mogen vernemen dat minister Vermeend van Sociale Zaken afspraken heeft gemaakt met de vier grootste gemeenten om de uitkeringsafhankelijkheid van allochtonen terug te dringen. Hij heeft daarover concrete afspraken gemaakt. Ik zou minister Vermeend willen vragen die concrete afspraken nog voor de begrotingsbehandeling van morgenochtend naar de Kamer te sturen in de vorm van een brief.

De voorzitter:

Ik neem aan dat de Kamer hiertegen geen bezwaar heeft. Ik stel dan ook voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering met de grootste spoed door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Atsma.

De heer Atsma (CDA):

Mevrouw de voorzitter! De film "Ajax, daar hoorden zij engelen zingen" heeft de afgelopen dagen nogal wat commotie veroorzaakt in een aantal steden. Met name de exploitanten van bioscopen hebben besloten, wellicht onder druk van en door intimidatie van hooligans, de film niet langer te vertonen. Wij hebben begrepen dat in een aantal gevallen ook de politie om advies en bijstand is gevraagd. Die zou niet gegeven zijn. Wij hebben vastgesteld dat minister Korthals van Justitie vandaag in het Algemeen Dagblad laat weten grote moeite te hebben met deze gang van zaken, althans met het niet meer vertonen van de film in een aantal bioscopen. Wij zouden via u het kabinet willen verzoeken, in het bijzonder de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken, inhoudelijk in te gaan op de vraag hoe dit probleem, waarmee de minister van Justitie grote moeite heeft, getackeld kan worden. Ik bedoel daarmee dat de film in die steden wordt vertoond waar de exploitanten van bioscopen er belangstelling voor tonen.

De voorzitter:

Ik stel voor, ook het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van den Akker.

De heer Van den Akker (CDA):

Mevrouw de voorzitter! Een paar weken geleden hebben wij in de Kamer de Overgangswet elektriciteitsproductiebedrijven behandeld. Die wet is voor een belangrijk gedeelte gebaseerd op een overeenkomst tussen het ministerie van EZ en de productiebedrijven. Nu hebben amendementen in de Tweede Kamer op de wet de elektriciteitsbedrijven doen besluiten die overeenkomst geheel of gedeeltelijk op losse schroeven te zetten.

Wij zouden graag van de minister op korte termijn een brief willen ontvangen over wat er precies aan de hand is en wat de besprekingen met de elektriciteitsproductiebedrijven hebben opgeleverd.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Nicolaï.

De heer Nicolaï (VVD):

Voorzitter! Ik vraag u het verslag van het algemeen overleg over kunstvakonderwijs van 13 september op de plenaire agenda te zetten.

De voorzitter:

Ik zal op een later tijdstip daarvoor een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Van Heemst.

De heer Van Heemst (PvdA):

Mevrouw de voorzitter! Nu de stemmingen over de begroting van Verkeer en Waterstaat en de behandeling van het Meerjarenplan infrastructuur en transport, het MIT, een week zijn uitgesteld, vraag ik namens de PvdA-fractie of de minister van Verkeer en Waterstaat ons voor de stemmingen van volgende week dinsdag kan informeren over twee kwesties. De inhoud van het antwoord kan mede bepalend zijn voor ons stemgedrag.

De eerste kwestie betreft de onderhandelingen tussen de minister en de gemeente Tilburg over de realisatie van een nieuw station, Reeshof, waarbij afgelopen maandag vrij uitvoerig is stilgestaan. De heer Leers heeft daarover een motie ingediend. Ik wil de minister vragen om ons te informeren of zij nog deze week bestuurlijk overleg over deze kwestie wil voeren met de gemeente Tilburg en om ons voor de stemmingen van volgende week dinsdag in een brief over de uitkomsten van het overleg op de hoogte te stellen, inclusief de financiële paragraaf.

De tweede kwestie is de aanleg van een deel van rijksweg A50 in Noord-Brabant, tussen Oss en Uden. Wij hebben vorige week, tijdens het overleg, begrepen dat de minister in financiële zin met de provincie Noord-Brabant het probleem van het tekort op de aanleg van die weg heeft opgelost. Wie schetst onze verbazing toen afgelopen vrijdag in het Brabants Dagblad toch weer berichten opdoken dat op die aanleg alsnog nieuwe tekorten zouden ontstaan, waarvoor de betrokken gemeenten zouden moeten opdraaien.

De voorzitter:

Wilt u opletten dat het niet op een heropening gaat lijken. U wilde immers een brief vragen aan de minister.

De heer Van Heemst (PvdA):

Omdat het niet op een heropening mag lijken, wil ik het bij deze vraag laten en de minister verzoeken om over de financiële oplossing van dit probleem de Kamer nog voor dinsdag aanstaande te informeren.

De heer Leers (CDA):

Het doet mij genoegen dat de heer Van Heemst voor de A50 opkomt. Ik steun zijn vragen dan ook.

De voorzitter:

Dat vindt de heer Van Heemst heel fijn. Ik vind het iets minder fijn, omdat wij al tijden geleden afgesproken hebben dat bijval bij dit soort vragen niet meer hoeft. Het staat nu echter reeds in de Handelingen.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven