Noot 1 (zie blz. 4722)

Interpellatievragen van het lid M. B. Vos (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij inzake de berichten over illegale exporten van rundvlees naar Rusland.

1

Kunt u bevestigen dat de afgelopen jaren in ons land niet-Nederlands rundvlees met stempels en certificaten tot Nederlands vlees wordt «omgekat» en als Nederlands vlees naar met name Rusland wordt geëxporteerd? Heeft u een indicatie van de omvang van deze smokkel? Betreft het alleen export naar Rusland?

2

Hoeveel vleeszendingen uit Nederland zijn het afgelopen jaar door Rusland retour gezonden of geweigerd? Hoeveel kilo rundvlees betrof dit in totaal?

3

Wat is uw reactie op de berichten in de pers dat «RVV en ministerie, tot de top toe op de hoogte» waren van deze smokkel.1 Sinds wanneer weet de RVV van deze praktijken? Wat is de betekenis van de zinsnede in een document van juni vorig jaar in een rijksrecherchedossier dat u «zijdelings» van de fraude op de hoogte was?

4

Welke maatregelen hebt u getroffen nadat de Veterinaire Dienst – in juni vorig jaar – was gewaarschuwd dat (mogelijk op grote schaal) fraude werd gepleegd met vleesexporten naar Rusland? Heeft dit geleid tot aanpassing van de regelgeving ten aanzien van het bijstempelen van vlees en ten aanzien van de verstrekking van exportcertificaten en tot aanscherping van de controle? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

5

Is het waar dat de RVV voorgetekende blanco certificaten levert of heeft geleverd aan vleesexporteurs? Op welke schaal gebeurt of gebeurde dit?

6

Is december vorig jaar door èn de RVV èn uw Ministerie nog toestemming verleend voor het bijstempelen van 180.000 kilo uit Nederland afkomstig vlees in de haven van Rügen? Waarom is hiervoor toestemming verleend?

7

Heeft een medewerkster van het expeditiebedrijf Contiworld, dat nauw betrokken is bij vleesexporten naar Rusland, als tolk gefungeerd bij de onderhandelingen tussen uw departement en een Russische veterinaire delegatie over aanpassing van de handelsovereenkomst met Rusland? Acht u dit aanvaardbaar? Is genoemde medewerkster beëdigd tolk?

8

Kunt u bevestigen dat de Russische en Nederlandse tekst van het bilaterale verdrag waarin de handel in vlees wordt geregeld op een cruciaal onderdeel van elkaar afwijken, doordat in de Nederlandse versie de bepaling ontbreekt dat vlees van rundvee uit Nederland pas naar Rusland mag worden uitgevoerd nadat de betrokken dieren minstens een jaar in Nederland hebben verbleven? Hoe verklaart u deze afwijking?

9

Heeft de commotie die sinds het afgelopen weekend in de media is ontstaan over de rundvleesexporten inmiddels tot reacties uit het buitenland geleid? Zo ja, welke?

10

Welke maatregelen hebt u de afgelopen dagen getroffen of zult u op de korte termijn nemen om uit te sluiten dat de afspraken met Rusland en eventueel met andere handelspartners nog langer geschonden worden en dat het communautair BSE-beleid door Nederland wordt ondermijnd?

11

Kunt u garanderen dat rundvlees dat in Nederland op de markt wordt gebracht waterdicht naar herkomst te traceren is?

1De Limburger, De Stem, 13 maart jl.

Noot 2 (zie blz. 4727)

Naar boven