Noot 1 (zie blz. 3295)

Interpellatievragen van het lid Stellingwerf (RPF) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake het kloneren van mensen.

1

Waarom hebt u de bij meerdere gelegenheden geuite wens van de Kamer, om tot een verbod op het kloneren van mensen te komen, niet gehonoreerd d.m.v. ondertekening van het additionele protocol bij het Verdrag inzake mensenrechten en biogeneeskunde, temeer daar een groot aantal landen dat wel heeft gedaan?

2

Gaat van de niet-ondertekening van het protocol geen verkeerd signaal uit, in die zin dat de Nederlandse regering de wetenschappelijke vrijheid schijnbaar een groter goed acht dan de bescherming van de menselijke waardigheid en de identiteit van alle mensen zoals in artikel 1 van de Convention on Human Rights and Biomedicine staat opgetekend, welk artikel in dit protocol wordt aangehaald?

3

Acht de regering de definitie van kloneren in artikel 1 van het protocol aanvaardbaar?

4

Acht de regering het mogelijk dat de Nederlandse overheid te zijner tijd tot een striktere dan wel ruimere formulering van een verbod op het kloneren van mensen zal komen? Laat de huidige protocoltekst een eventuele toekomstige versoepeling dan wel aanscherping van het verbod op het klonen van mensen toe?

5

Ziet het kabinet verschillen tussen het kloneren van mensen en het kloneren van dieren?

6

Dient het door de Kamer gevraagde en door het kabinet geëntameerde debat over kloneren, gezien de verstrekkendheid van de consequenties en gezien het gewicht van de moreel-ethische dilemma's, niet tenminste plaats te vinden binnen de beschermende kaders van een verbod op het kloneren van mensen?

7

Wanneer we weten dat in de Wet op de Dierproeven en in de Gezondheids en Welzijnswet voor Dieren uit wordt gegaan van het zg. «Nee-tenzij»-principe zodra we het hebben over genetische modificatie van dieren, is het dan niet logisch, dat bij het kloneren van mensen tenminste wordt uitgegaan van een moratorium?

8

Blijven er gedurende de periode dat een breed maatschappelijk debat wordt georganiseerd m.b.t. het kloneren van mensen mogelijkheden experimenten met het kloneren van mensen uit te blijven voeren? Acht de regering dat aanvaardbaar?

9

Impliceert het brede maatschappelijke debat over kloneren ook een mogelijke uitkomst waarbij niet alleen het kloneren van dieren, maar ook het kloneren van mensen in de toekomst wordt toegestaan?

Naar boven