Aan de orde zijn de stemmingen over zestien moties, ingediend bij de algemene financiële beschouwingen, te weten:

- de motie-Terpstra over versterking van de economische structuur (25000, nr. 29);

- de motie-Terpstra over uitstel van de voorgenomen verhoging van de motorbrandstofaccijnzen (25000, nr. 30);

- de motie-Van der Ploeg/Ybema over een extra bedrag voor rechtsbijstand en slachtofferhulp (25000, nr. 31);

- de motie-Van der Ploeg over uitvoering van de motie-Duivesteijn (24506, nr. 26) over de eigen huurbijdrage voor alleenstaanden (25000, nr. 32);

- de motie-Rabbae over de voorgenomen bezuinigingen op het stads- en streekvervoer (25000, nr. 33);

- de motie-Rabbae over het besteden van 0,1% BNP aan internationaal milieubeleid (25000, nr. 34);

- de motie-Rabbae over begeleiding van allochtone leerlingen (25000, nr. 35);

- de motie-Rabbae over een belastingvrije voet in het huurwaardeforfait (25000, nr. 36);

- de motie-Hoogervorst over een integraal inzicht in de collectieve uitgaven (25000, nr. 37);

- de motie-Hoogervorst over de voorgestelde verhoging van de brandstofaccijnzen (25000, nr. 38);

- de motie-Ybema/Van der Ploeg over aanvullende financiering voor de toegevoegde G6-gemeenten (25000, nr. 39);

- de motie-Van Dijke over verhoging van de tabaksaccijns op sigaren (25000, nr. 40);

- de motie-Van Dijke over tabaksreclame (25000, nr. 41);

- de motie-Van Dijke over het privé-gebruik van de zakenauto (25000, nr. 42);

- de motie-Van Dijke over de financiële gevolgen voor het bedrijfsleven van de invoering van de euro (25000, nr. 43);

- de motie-Van Dijke over het plan-Van Elswijk (25000, nr. 44).

(Zie vergadering van 9 oktober 1996.)

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Van der Ploeg, mevrouw Sipkes, de heer Hoogervorst en de heer Van Dijke stel ik respectievelijk voor, de moties op stukken nrs. 31, 35, 37 en 41 (25000) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Terpstra (CDA):

Voorzitter! Zoals wel vaker het geval is, heeft het CDA bij de financiële beschouwingen een deugdelijk verhaal gehouden. Al onze extra uitgaven zijn netjes gedekt. Op grond daarvan zouden wij alleen kunnen stemmen voor onze eigen moties en alle andere moties zouden wij moeten afwijzen. Er is echter een motie van de heer Hoogervorst van meer geestelijke aard. Dat is namelijk de uitstelmotie over de accijnzen, die niets kost en in ons beleid past. Wij stemmen dus principieel voor die motie.

De moties van de regeringspartijen zijn over het algemeen gedekt door de kreet "de minister van Financiën zoekt het maar uit". Ondanks ons grote vertrouwen in deze minister, zullen wij deze dekking toch niet kunnen steunen. Nu hebben de regeringspartijen PvdA en VVD een beetje ruzie gemaakt over de vraag welke regeringsfractie het nauwst samenwerkt met het CDA. Op grond daarvan hebben wij overwogen om naast de motie-Hoogervorst ook een motie te steunen van de PvdA. Ons oog is gevallen op de motie-Van der Ploeg, waarbij wij als argument hebben dat wij uiteraard een hekel hebben aan een verdergaande ruzie tussen de regeringspartijen. In de motie-Van der Ploeg wordt gevraagd om uitvoering van de motie-Duivesteijn. Ons tweede argument is dat wij ook voor die motie hebben gestemd.

De voorzitter:

Ik merk op dat er is gevraagd om een hoofdelijke stemming terzake van de motie op stuk nr. 38 (25000).

In stemming komt de motie-Terpstra (25000, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de CD, de SGP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Terpstra (25000, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Ploeg (25000, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rabbae (25000, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP, het GPV, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Rabbae (25000, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP, het GPV, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Rabbae (25000, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Hoogervorst (25000, nr. 38).

De voorzitter:

Er is om hoofdelijke stemming gevraagd.

Vóór stemmen de leden: Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Janmaat, De Jong, H.G.J. Kamp, M.M.H. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, Korthals, Lansink, Leers, Van der Linden, Mateman, R.A. Meijer, Th.A.M. Meijer, Mulder-van Dam, Nijpels-Hezemans, Passtoors, Reitsma, Remkes, Van Rey, Rijpstra, Van Rooy, Schuurman, Smits, Van der Stoel, Terpstra, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Verkerk, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Weisglas, Van Wingerden, Wolters, Zonneveld, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Beinema, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Bremmer, Bukman, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Deetman, Van den Doel, Essers, Gabor, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Heerma, Van der Heijden, Hendriks, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra en Van Hoof.

Tegen stemmen de leden: Houda, Huys, Jeekel, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, De Koning, Lambrechts, Leerkes, Liemburg, Lilipaly, Marijnissen, Middel, Van Middelkoop, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Van der Ploeg, Poppe, Rabbae, Rehwinkel, Van 't Riet, Roethof, Rosenmöller, Rouvoet, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schutte, Sipkes, Stellingwerf, Sterk, Swildens-Rozendaal, Van Traa, Valk, Ter Veer, Versnel-Schmitz, Verspaget, Vliegenthart, Van Vliet, M.B. Vos, Vreeman, Wallage, Van Walsem, Van Waning, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Woltjer, Ybema, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Adelmund, Apostolou, Augusteijn-Esser, Bakker, Van den Bos, Van Boxtel, M.M. van der Burg, De Cloe, Crone, Van Dijke, Dijksma, Dijksman, Dittrich, Duivesteijn, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Van Heemst en Hoekema.

De voorzitter:

Ik constateer, dat 72 leden voor en 72 leden tegen deze motie hebben gestemd.

Aangezien de stemmen staken en de vergadering niet voltallig is, zal in een volgende vergadering een nieuwe stemming moeten plaatsvinden.

Ik bepaal dat deze stemming morgenmiddag wordt gehouden, na de lunchpauze.

In stemming komt de motie-Ybema/Van der Ploeg (25000, nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, GroenLinks, de SP, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Dijke (25000, nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Dijke (25000, nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Dijke (25000, nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, GroenLinks en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Dijke (25000, nr. 44).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, D66, de PvdA, GroenLinks, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven