Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Gemeentelijke herindeling van Schouwen-Duiveland en Walcheren (24461), en over:

- de motie-Noorman-den Uyl/Hoekema over tussentijdse verkiezingen (24461, nr. 9);

- de motie-Stellingwerf/Klein Molekamp over Neeltje Jans (24461, nr. 10).

(Zie vergadering van heden.)

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Mulder-van Dam c.s. (stuk nr. 8, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, de RPF, de SGP, GroenLinks en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 8 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3 t/m 20 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de SGP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl/Hoekema (24461, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, het GPV, de RPF, de VVD en de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf/Klein Molekamp (24461, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf over de onderwerpen, waarover zojuist is gestemd.

Individuele huursubsidie

De heer Biesheuvel (CDA):

Voorzitter! Hoewel met de motie op stuk nr. 25 van de heren Duivesteijn en Jeekel een duidelijk andere systematiek werd beoogd als het gaat om de kwaliteitskorting en de aftoppingsgrenzen dan in de CDA-motie op stuk nr. 11 wilden wij, toen de motie op stuk nr. 11 door deze Kamer was verworpen, toch inhoud geven aan de zaken waarvoor wij stonden en waarover wij in feite twee keer een nota-overleg en een plenair debat gehouden hebben. Om toch iets te doen voor de mensen om wie het hierbij gaat, hebben wij uiteindelijk, alles afwegende, voor de motie op stuk nr. 25 gestemd, alhoewel de systematiek niet geheel overeenkomt met hetgeen wij voor ogen hadden.

Verpakkingen

Mevrouw Assen (CDA):

Voorzitter! Het CDA is van mening dat de doelstelling in de ministeriële regeling ten aanzien van het terughalen van verpakkingsmaterialen een minimale is, zelfs minder dan in het eerste convenant. Een lagere doelstelling is wat ons betreft niet aan de orde. Mijn fractie vindt dat er zo snel mogelijk een tweede convenant dient te komen als vervolg op de eerste. Daarom hebben wij voor de motie-Augusteijn-Esser/Dijksma gestemd.

De CDA-fractie sluit niet uit dat de ministeriële regeling administratieve lasten voor het bedrijfsleven met zich kan brengen. Ondertekening van het convenant vangt deze mogelijke problematiek op. Voor de overige individuele bedrijven heeft de minister versoepeling van de regeling en daarmee verlichting van de lastendruk toegezegd. Uitstel van de uitvoeringsdatum zal betekenen dat niet aan de EU-richtlijn wordt voldaan en dat – dat weegt zwaar voor het CDA – de doelstelling in 2001 niet zal worden gehaald. De CDA-fractie kon daarom niet met de motie-Klein Molekamp op stuk nr. 9 meegaan.

Individuele huursubsidie

De heer Duivesteijn (PvdA):

Voorzitter! Ik verklaar graag namens de PvdA dat wij de gewijzigde motie op stuk nr. 29 van het CDA hebben gesteund, omdat wij van mening zijn dat de beslissing over de individuele huursubsidie en het stelsel op dit moment verantwoord is. Op de langere termijn vinden wij het echter noodzakelijk om te komen tot een koppeling van de normhuurquoten aan het belastbaar inkomen. In die zin hebben wij dan ook met overtuiging het onderzoeksvoorstel gesteund in dezen.

De heer Hofstra (VVD):

Voorzitter! De VVD-fractie heeft gestemd voor de motie op stuk nr. 13 over de verruiming van de vermogensgrens van met name alleenstaanden. De VVD is het volledig eens met de doelstelling van deze motie en kan zich tevens volledig vinden in de door de indiener gegeven dekking, zijnde het afschaffen van de kindertoeslag, een en ander zoals verwoord in de noot van het verslag van het nota-overleg op 15 april 1996.

De voorzitter:

Ik wens de leden een goed reces toe.

Sluiting 18.33 uur

Naar boven