Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Lansink.

De heer Lansink (CDA):

Voorzitter! Vanochtend opende het Algemeen Dagblad met een tamelijk onheilspellende mededeling, namelijk dat de tekorten bij de ziekenfondsen vanwege de AWBZ inmiddels zijn opgelopen tot 4,4 mld. Wellicht is dat niet voorzien. Ik wijs erop dat mijn fractie bij de behandeling van het Financieel overzicht zorg al heeft aangetoond dat het groeicijfer van 1,3% ontoereikend zou zijn. Dat schijnt nu uit te komen op 2,3%. Het kabinet is eraan gehouden snel maatregelen aan ons voor te leggen. Kan het kabinet ons, na ommekomst van de stukken van de Ziekenfondsraad, zo snel mogelijk inlichten over deze kwestie, zodat wij kunnen nagaan welk beleid er gevoerd moet worden?

In het bericht stond tevens dat de coalitie vandaag spoedoverleg voert, ook over de aanpalende problematiek van de eigen risico's. Het lijkt mij van belang dat ook dat punt in de brief aan de orde komt.

De heer Marijnissen (SP):

Mijnheer de voorzitter! Ik sluit mij aan bij het verzoek van de heer Lansink. Er dreigt onder andere een forse extra premieverhoging. In aansluiting op het verzoek van de heer Lansink verzoek ik het kabinet om een expliciet antwoord op de vraag of dit het gewenste scenario is.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering Voorzitterdoor te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Rabbae.

De heer Rabbae (GroenLinks):

Voorzitter! Uit persberichten is gebleken dat president Chirac niet naar Nederland komt voor het tripartiete overleg over het drugsbeleid. Hij wil eerst dat er een aantal coffeeshops gesloten wordt. Ook schijnt hij geschrokken te zijn van een motie die is ingediend tijdens het congres van de Partij van de Arbeid van afgelopen zaterdag. Ik verzoek het kabinet een brief aan de Kamer te zenden over de juistheid van deze berichtgeving. Zo ja, heeft een en ander consequenties voor de verhouding tussen Nederland en Frankrijk, zowel bilateraal alsook binnen Europese Commissie en Unie?

De heer De Hoop Scheffer (CDA):

Voorzitter! Ik heb vanmorgen samen met collega Van de Camp schriftelijke vragen over dit onderwerp ingediend, maar dat laat onverlet dit verzoek. De inzet is echter hetzelfde.

De voorzitter:

Ik ga ervan uit dat de schriftelijke vragen beantwoord zullen zijn wanneer de brief de Kamer bereikt dan wel dat zij, zoals gebruikelijk, expliciet in de brief worden beantwoord.

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven