Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het Presidium heeft met eenparigheid van stemmen besloten, te stellen in handen van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet brutering overhevelingstoeslag lonen (24285).

Ik stel voor, dinsdag 12 september bij het begin van de vergadering aan de orde te stellen:

  • - de Rijksrekening 1992 (24267).

Ik stel voor, straks bij het debat inzake Bosnië voor de sprekerslijst de begrotingsvolgorde te hanteren.

Op verzoek van de fractie van D66 stel ik voor, de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen een week uit te stellen. Dat betekent dat wij volgende week dinsdag daarover stemmen.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Kamp.

Mevrouw Kamp (VVD):

Mijnheer de voorzitter! Op de agenda staat dat wij vandaag zullen stemmen over het wetsvoorstel De kwaliteit van zorginstellingen. Namens de woordvoerders die aan dit debat hebben deelgenomen, vraag ik u of de stemming van de agenda kan worden afgevoerd. Wij zouden heel graag een korte derde termijn hebben. Gezien de agenda van deze week zou die behandeling in derde termijn ook volgende week kunnen plaatsvinden.

De voorzitter:

Ik stel voor, de stemmingen over het wetsvoorstel De kwaliteit van zorginstellingen van de agenda voor deze dag af te voeren. Ik zal later op deze dag of morgen meedelen of de heropening deze week of volgende week zal plaatsvinden. Die zal vermoedelijk deze week plaatsvinden, want dan kunnen wij volgende week stemmen. Anders blijft het wetsvoorstel immers zo liggen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Oven.

De heer Van Oven (PvdA):

Voorzitter! Onrustbarende berichten hebben mijn fractie bereikt over de financiële toestand op de Nederlandse Antillen. De erfenis van het vorige, net afgetreden college van gedeputeerden van Curaçao zou inhouden dat er een enorme schuld is geconstateerd, die ongetwijfeld vergaande financiële consequenties zal hebben. Mijn fractie zou er graag gedetailleerd over worden ingelicht, niet omdat zij op dit ogenblik al wil overwegen of een hoger toezicht eventueel gewenst zou zijn, maar wel omdat die financiële situatie op de Nederlandse Antillen Nederland als koninkrijkspartner uiteraard ten zeerste aangaat. Voorts zou het wellicht onderwerp van gesprek kunnen zijn op de komende Contactplan-bijeenkomst met parlementariërs uit de Nederlandse Antillen.

In dat verband wil ik u vragen om de minister van Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken te verzoeken, de Kamer over dit onderwerp in te lichten. Daarbij dient hij bijzondere aandacht te besteden aan eventuele consequenties voor de financiële relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen.

Mevrouw Bijleveld-Schouten (CDA):

Voorzitter! Op zichzelf steun ik het verzoek wel, maar het verbaast mij toch enigszins dat de heer van Oven dat verzoek hier plenair doet. Vorige week is in de procedurevergadering van de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken over een zelfde type verzoek van mijn kant besloten om een brief te vragen aan het kabinet. Inhoudelijk heeft het voorstel van de heer Van Oven dus mijn steun, maar naar mijn idee is deze procedure reeds in werking gesteld.

De heer Van Oven (PvdA):

Wij zijn het inhoudelijk eens. Het gaat mij om een versnelling van de procedure, omdat ik denk dat op zeer korte termijn daarover beslissingen moeten vallen.

De voorzitter:

Gegeven het verzoek van de commissie stel ik voor, te volstaan met het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Bijleveld-Schouten.

Mevrouw Bijleveld-Schouten (CDA):

Voorzitter! Afgelopen week kwamen er zorgelijke berichten vanuit de Sociale verzekeringsbank naar buiten over de enorme fraude met de kinderbijslag in het district Den Haag. De Sociale verzekeringsbank maakte tegelijkertijd een aantal maatregelen bekend, maar zei dat de fraude op zichzelf ook exemplarisch zou kunnen zijn voor de rest van het land. Mijn fractie ziet graag een reactie van het kabinet op het geconstateerde tegemoet en hoort ook graag van het kabinet of de op dit terrein genomen maatregelen afdoende worden geacht.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven