Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het Presidium heeft met eenparigheid van stemmen besloten, te stellen in handen van:

a. de vaste commissie voor Financiën:

  • - het wetsvoorstel Regeling van een vereenvoudigde administratie van de Grootboekschuld (Wet administratie grootboekschuld) (24117);

b. de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer:

  • - de brief van het lid M.B. Vos, inzake het bevorderen van het besluit van de Kamer waarin de minister van Economische Zaken wordt verzocht het wetsvoorstel bij de Europese Commissie en bij de GATT te notificeren (23982, nr. 4);

c. de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

  • - de brief van de minister en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, inzake uitwerking regeerakkoord zorgverzekering en kostenbeheersing, voorzien van het bestuurlijk/wetgevend programma zorgsector 1995-1998 (24124, nrs. 1 en 2);

d. de algemene commissie voor de Rijksuitgaven:

  • - de brief van de Algemene Rekenkamer, ter gelegenheid van het verslag van de Algemene Rekenkamer over 1994 (24130);

  • - de brief van de Algemene Rekenkamer ter gelegenheid van het rapport over de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) (24119);

e. de vaste commissie voor Financiën en de algemene commissie voor Europese Zaken:

  • - het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 31 oktober 1994 te Luxemburg tot stand gekomen Besluit betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Gemeenschappen (Trb. 1994, 278) (24127).

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van wetgevings- c.q. nota-overleg met stenografisch verslag op:

maandag 15 mei:

  • - van 11.15 uur tot 18.30 uur van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over de nota Gezond en wel (24126).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat het voor hedenmiddag geagendeerde twee-minutendebat over het VAO "Weer samen naar school" niet doorgaat wegens ziekte van de staatssecretaris. Dit onderwerp zal worden toegevoegd aan de agenda van aanstaande donderdag.

Het woord is aan de heer Blauw.

De heer Blauw (VVD):

Mijnheer de voorzitter! Op 16 maart heeft de Kamer met staatssecretaris Linschoten gedebatteerd over het probleem van de marginale arbeid. De grondslag voor dat debat was de brief van de staatssecretaris van 27 februari waarin hij aangaf dat de arbeidsvoorziening in dit proces een essentiële taak te vervullen had. De Kamer was en is dat met de staatssecretaris eens. Nu blijkt echter uit recente publikaties dat arbeidsbureaus wat dit betreft medewerking weigeren. Ik verzoek u, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar de staatssecretaris met het verzoek om vóór de regeling van werkzaamheden die morgenmiddag plaatsvindt, zijn reactie te ontvangen over deze kwestie. Bij die werkwijze kunnen morgenmiddag eventueel afspraken worden gemaakt over een volgende stap.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet. De reactie van het kabinet zal uiterlijk morgen om 12.30 uur binnen moeten zijn omdat de regeling van werkzaamheden morgen bij de aanvang van de vergadering, om 13.00 uur, plaatsvindt. In het tussenliggende halfuur zijn de desbetreffende leden in de gelegenheid om te bezien wat er verder moet worden gedaan.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Houda.

De heer Houda (PvdA):

Mijnheer de voorzitter! De situatie rond de Koerden in Noord-Irak heeft de laatste weken de aandacht getrokken van de internationale gemeenschap. De fractie van de PvdA maakt zich zorgen over de situatie aldaar. De inval van Turkije in Noord-Irak heeft in Duitsland geleid tot stopzetting van alle wapenleveranties aan Turkije. Ook de mogelijkheid van het bevriezen van de douane-unie met Turkije is ter discussie gesteld.

De fractie van GroenLinks heeft schriftelijk vragen gesteld, onder meer over eventueel gebruik van Nederlandse wapens door Turkije tegen de Koerden in Noord-Irak. Ik verzoek de fractie van GroenLinks er begrip voor te hebben dat mijn fractie niet wil wachten op een schriftelijk antwoord. Gezien de urgentie van deze zaak verzoeken wij de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie om nog deze week een brief aan de Kamer te zenden over de stellingname van de regering over de wapenexport naar Turkije en over de discussie binnen de NAVO met betrekking tot de ontstane situatie in Noord-Irak. Deze brief moet onzes inziens de Kamer zo snel bereiken dat er, indien de inhoud daartoe aanleiding geeft, nog deze week een spoeddebat kan worden gehouden.

Mevrouw Sipkes (GroenLinks):

Voorzitter! De berichten over de situatie in Noord-Irak en over de houding van de Turkse autoriteiten waren inderdaad een bron van zorg voor de GroenLinks-fractie. Daarom hebben wij vorige week meteen schriftelijke vragen gesteld en er bij de minister op aangedrongen deze zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Vanmorgen hebben wij nog contact gehad met de minister. Hij heeft ons verzekerd dat wij morgen vóór 12 uur een zeer uitvoerig antwoord zullen ontvangen. Mijn fractie had er nadrukkelijk op aangedrongen dat de Kamer vóór dat tijdstip over het antwoord zou kunnen beschikken, omdat wij op basis van dat antwoord, dat uitvoeriger zal zijn dan gebruikelijk bij schriftelijke vragen, morgen bij de regeling nog een debat over dit onderwerp zouden kunnen aanvragen.

Ik weet niet of de vragen van de heer Houda hieraan nog iets toevoegen. Mijns inziens is dat niet het geval, maar dat moeten wij afwachten. Ik stel voor, hierop morgen bij de regeling terug te komen.

De heer Houda (PvdA):

Mijnheer de voorzitter! Mijn vraagstelling voegt zeker een dimensie toe: ik wil graag weten hoe de discussie binnen de NAVO over deze zaak zich ontwikkelt.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, met de toevoeging dat ook de brief waar de heer Houda om vraagt, morgen vóór 12 uur in de Kamer wordt verwacht. De Kamer kan dan de balans opmaken en vaststellen of er een debat nodig is dat, in verband met het paasreces, in de loop van donderdag kan plaatsvinden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Duivesteijn.

De heer Duivesteijn (PvdA):

Mijnheer de voorzitter! Er is verleden week verzocht om uitstel van de stemmingen over het wetsvoorstel Balansverkorting geldelijke steun volkshuisvesting voor beraad. Naar aanleiding van dat beraad daarover verzoekt mijn fractie om een vijfde termijn.

De voorzitter:

Ik stel voor, te bewilligen in het verzoek om heropening. Ik ben de tel kwijt geraakt, dus ik weet niet of het om een vijfde of om een zesde termijn gaat.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, de heropening hedenmiddag direct na de stemmingen te doen plaatsvinden en donderdag aanstaande aan het eind van de vergadering over dit onderwerp te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven