Noot 1 (zie blz. 3359)

Interpellatievragen van het lid Rosenmöller (GroenLinks) aan de minister-president over de besteding van de belastingmeevaller

1

Hoe moet uw pleidooi voor een «koopkrachtverbetering voor de laagstbetaalden», «of ze nu werken of niet», worden opgevat?

2

Welke concrete koopkrachtverbeterende maatregelen kunnen de laagstbetaalden in 1995 nog tegemoet zien?

3

Welke concrete voorstellen ten gunste van de koopkracht van de laagstbetaalden bent u van plan in te brengen tijdens de besprekingen over de begrotingsvoorbereiding 1996?

4

Deelt u de opvatting van de minister van Financiën die eergisteren zei: «Belastingmeevallers verdwijnen voorlopig allemaal in het schatkisttekort, totdat we meer zekerheid hebben dat ze er in 1998 nog zijn»?

5

Zo ja, waarom hebt u dan gepleit voor een besteding ten gunste van de laagstbetaalden die u niet waar kunt maken?

6

Zo neen, hoe denkt u de minister van Financiën over te halen om aan een koopkrachtverbetering voor de laagstbetaalden mee te werken?

7

Wat is uw reactie op de woorden van de minister van Financiën: «Als ik de steun van Kok verlies, dan verliest hij een minister van Financiën?

8

Deelt u de mening van de minister van Financiën, dat het structurele deel van de belastingmeevaller in 1994 (f 200 miljoen), nu het bedrijfsleven zulke mooie winstcijfers laat zien, wellicht met enkele honderden miljoenen kan worden bijgesteld?

9

Zo ja, op welke schatting van het structurele deel van de belastingmeevaller komt u dan uit?

Naar boven