Noot 1 (zie blz. 3250)

Interpellatievragen van het lid Rosenmöller (GroenLinks) inzake uitlatingen over extra kosten voor de Betuwelijn en de relatie met het FES

Vragen aan de minister-president

1

Mag uit uw uitlatingen ten aanzien van het oplossen van knelpunten worden afgeleid dat het kabinet in principe besloten heeft tot aanleg van de Betuwelijn?

2

Waarop is het door u genoemde bedrag van «enkele honderden miljoenen guldens, op weg naar een half miljard» gebaseerd?1

3

Hebt u al een duidelijk oordeel over de knelpunten die wel en die niet moeten worden opgelost? Of zijn uw uitlatingen gebaseerd op een inschatting van de volgens u maximaal beschikbare financiële middelen? Of hebben overwegingen met betrekking tot de rentabiliteit van het project hierbij een rol gespeeld?

4

Mag uit uw uitlatingen worden afgeleid dat de besprekingen met de lagere overheden over het oplossen van de knelpunten inmiddels zijn voltooid?

5

Acht u het zorgvuldig om twee dagen nadat u in de Kamer heeft gezegd dat het kabinet vóór 8 maart nog geen besluit kan nemen, publiekelijk dergelijke uitlatingen te doen?

6

Heeft binnen het kabinet nog geen discussie plaatsgevonden over de eventuele extra uitgaven voor het oplossen van knelpunten? Acht u het tegen deze achtergrond dan verstandig om in deze gevoelige kwestie publiekelijk uitspraken te doen over de maximale hoogte van extra uitgaven?

7

Is het bericht waar dat de aanleg van de ecologische hoofdstructuur en bodemsaneringsprojecten – anders dan in het Regeerakkoord vastgelegd – niet als zelfstandige categorieën in het Fonds Economische Structuurversterking worden opgenomen?2

8

Zo ja, is de reden voor het uitsluiten van deze categorieën dat er meer middelen voor de Betuwelijn nodig zijn?

9

Is voor een rendabele Betuwelijn, zowel uit kosten- als milieuoogpunt, naar uw oordeel een stevig flankerend prijsbeleid een absolute voorwaarde?

Vragen aan de minister van VROM

1

Is uw gereserveerde reactie op de uitlatingen van de minister-president gebaseerd op uw verwachting dat maximaal een half miljard gulden onvoldoende zal zijn om de Betuwelijn op milieu- en landschappelijk verantwoorde wijze aan te leggen?

2

Is voor een rendabele Betuwelijn, zowel uit kosten- als milieuoogpunt, naar uw oordeel een stevig flankerend prijsbeleid een absolute voorwaarde?

3

Vindt u het aanvaardbaar indien de aanleg van de economische hoofdstructuur en de bodemsanering niet als afzonderlijke categorieën in het FES zouden worden opgenomen? 1 Volkskrant, 18 februari 1995. 2 Het Financieele Dagblad, 17 februari 1995.

Interpellatievraag van het lid Heerma (CDA) aan de minister-president over de Betuweroute

1

Wilt u aangeven waarom u de vorige week ingediende motie Heerma/Rosenmöller ontraadde omdat het kabinet voor een zorgvuldige besluitvorming meer tijd nodig heeft, terwijl u één dag later reeds een richtinggevende uitspraak doet over de kosten die maximaal gemoeid zullen zijn met verbeteringen aan het tracé van de Betuweroute?

Naar boven