Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1994-1995 | nr. 101 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1994-1995 | nr. 101 |
Er is geen inhoudsopgave aanwezig.
Dinsdag 12 september 1995
14.00 uur
Voorzitter: Deetman
Tegenwoordig zijn 133 leden, te weten:
Adelmund, Apostolou, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Augusteijn-Esser, Bakker, Beinema, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Boogaard, Van den Bos, Van Boxtel, Bremmer, Bukman, M.M. van der Burg, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, De Cloe, Cornielje, Crone, Dankers, Deetman, Van Dijke, Dijksma, Dijksman, Dittrich, Van den Doel, Duivesteijn, Van Erp, Esselink, Essers, Fermina, Gabor, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Van Heemst, Heerma, Van der Heijden, Hendriks, Hessing, Hoekema, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Houda, Huys, Janmaat, Jeekel, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, H.G.J. Kamp, M.M.H. Kamp, Keur, Koekkoek, De Koning, Korthals, Lambrechts, Lansink, Leerkes, Leers, Liemburg, Lilipaly, Marijnissen, Mateman, Middel, Van Middelkoop, Mulder-van Dam, Van Nieuwenhoven, Nijpels-Hezemans, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Passtoors, Van der Ploeg, Rabbae, Rehwinkel, Reitsma, Remkes, Van Rey, Van 't Riet, Rijpstra, Roethof, Van Rooy, Rosenmöller, Rouvoet, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schutte, Schuurman, Sipkes, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Stellingwerf, Sterk, Van der Stoel, Terpstra, Van Traa, Valk, Ter Veer, Verbugt, Verhagen, Verkerk, Versnel-Schmitz, Van der Vlies, Van Vliet, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, Vreeman, B.M. de Vries, Wallage, Van Walsem, Van Waning, Weisglas, Van Wingerden, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Wolters, Woltjer, Ybema, Van Zijl, Zijlstra, Zonneveld en Van Zuijlen,
en de heren Kok, minister-president, minister van Algemene Zaken, Dijkstal, vice-minister-president, minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Sorgdrager, minister van Justitie, mevrouw Borst-Eilers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de heer Vermeend, staatssecretaris van Financiën.
De voorzitter:
Ik deel aan de Kamer mede, dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:
Van der Linden en Hillen, wegens bezigheden elders;
Aiking-van Wageningen, wegens ziekte.
Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.
De voorzitter:
De ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan, dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.
De minister-president heeft gevraagd, een verklaring te mogen afleggen in verband met de ramp op Sint Maarten. Het woord is aan de minister-president.
Minister Kok:
Mijnheer de voorzitter! Afgelopen woensdag, 6 september, heeft de orkaan Luis met verwoestende kracht de Bovenwindse eilanden van de Nederlandse Antillen getroffen. Vooral de bevolking van het eiland Sint Maarten heeft zware offers moeten brengen. Circa tweederde van de bevolking heeft ernstige, vaak onherstelbare schade opgelopen aan het eigen onderkomen, het aantal daklozen loopt in de vele duizenden, er zijn vele gewonden gevallen, en tot ons diepe leedwezen hebben ten minste acht personen het leven verloren. Waarschijnlijk zijn dat er nog meer, want de bergingswerkzaamheden zijn nog in volle gang.
Namens de regering wil ik mijn medeleven uitspreken met de bevolking van de zo zwaar getroffen eilanden, en onze deelneming gaat in het bijzonder uit naar de nabestaanden van de slachtoffers. De kroonprins, de Prins van Oranje, vertrekt heden naar de Bovenwindse eilanden om zich daar persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie, en ook van zijn medeleven te doen blijken. Op dit moment is over de totale omvang van de schade weinig zinnigs te zeggen. Vaststaat dat de materiële en immateriële schade enorm is. Het bedrag van 10 mln. gulden dat het kabinet afgelopen vrijdag ter beschikking heeft gesteld, moet worden gezien als een eerste bijdrage voor het lenigen van de eerste humanitaire nood.
De Nederlandse regering zal er alles aan doen om effectief bij te dragen aan het herstelproces. De meestbetrokken ministers coördineren de werkzaamheden, en minister Voorhoeve zal aanstaande vrijdag, 15 september, een bezoek brengen aan het getroffen gebied, ook om overleg te voeren over de structurele wederopbouw en het Nederlandse aandeel daarin. Vanuit alle krijgsmachtonderdelen, door de Nederlandse brandweer en door tal van andere instanties, is op grote schaal materiële en personele hulp beschikbaar gesteld. Al voordat de orkaan de Bovenwinden had bereikt, waren er mariniers gedetacheerd voor het eventueel kunnen verlenen van eerste-noodhulp. Thans zijn ruim 600 militairen op Sint Maarten bij de noodhulpverlening betrokken. De grote ontreddering op Sint Maarten maakte het nodig, conform de gebruikelijke procedures een beroep te doen op een deel van de krijgsmacht voor de handhaving van de openbare orde. Deze bijstand wordt nadrukkelijk niet ingezet voor gedwongen ontruiming van krottenwijken, of gedwongen verwijdering van illegalen. Om het humanitaire karakter van de thans op te zetten kampementen te benadrukken, zal het Rode Kruis de organisatie en het beheer van deze noodopvang hebben. Er is al met al nog heel veel te doen. Onze emotionele, menselijke en politieke betrokkenheid bij de gebeurtenissen is groot. Zoals wij in de afgelopen winter met elkaar klaarstonden om steun te geven aan de slachtoffers van de wateroverlast in eigen land, zo weten we ons nu, in koninkrijksverband, samen verantwoordelijk voor de hulpverlening en de wederopbouw op de Bovenwindse eilanden.
De voorzitter:
Ik dank de minister-president voor zijn verklaring. Namens de Kamer betuig ik ons leedwezen met de familieleden van de slachtoffers en vermisten, ons medeleven met de gewonden en de situatie in het algemeen thans op Sint Maarten. Als Tweede Kamer, en in het bijzonder als koninkrijksorgaan, voelen wij ons verantwoordelijk voor de te nemen maatregelen in dit verre deel van het Koninkrijk. De Kamer en de desbetreffende commissie uit de Kamer hebben de gelegenheid – zij zullen die ongetwijfeld benutten – om hierover met de regering van gedachten te wisselen, na ontvangst van de brief waar eerder om is gevraagd. Ik heb vernomen dat deze brief vanmiddag kan worden verwacht.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-19941995-101-6137-6138.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.