34ste vergadering

Dinsdag 9 juni 2009

13.30 uur

Voorzitter: Timmerman-Buck

Tegenwoordig zijn 69 leden, te weten:

Asscher, Van de Beeten, Bemelmans-Videc, Benedictus, Van den Berg, Biermans, Van Bijsterveld, De Boer, Broekers-Knol, Doek, Dölle, Van Driel, Dupuis, Duthler, Eigeman, Engels, Essers, Franken, Goyert, De Graaf, Haubrich-Gooskens, Hendrikx, Hermans, Hillen, Ten Hoeve, Hofstra, Holdijk, Ten Horn, Huijbregts-Schiedon, Janse de Jonge, Van Kappen, Klein Breteler, Kneppers-Heijnert, Koffeman, Kox, Kuiper, Laurier, Leijnse, Leunissen, Van der Linden, Linthorst, Meindertsma, Meulenbelt, Meurs, Peters, Putters, Quik-Schuijt, Rehwinkel, Reuten, Rosenthal, Schaap, Schuurman, Slager, Slagter-Roukema, Smaling, Strik, Swenker, Sylvester, Tan, Terpstra, Thissen, Timmerman-Buck, Vedder-Wubben, Vliegenthart, De Vries, De Vries-Leggedoor, Werner, Westerveld en Willems,

en de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie, en mevrouw Bijleveld-Schouten, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Lagerwerf-Vergunst, wegens persoonlijke omstandigheden;

Elzinga, wegens verblijf buitenslands in verband met deelname aan de ILO-conferentie;

Yildirim, wegens gezondheidsredenen;

Böhler, wegens bezigheden elders.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Ik deel de Kamer mee dat dit de laatste vergadering is waaraan de heer Klein Breteler deelneemt als lid van de Eerste Kamer. De heer Klein Breteler heeft mij bij brief van 20 april 2009 in kennis gesteld van zijn voornemen om het lidmaatschap van deze Kamer vandaag, op 9 juni, te beëindigen.

Hans Klein Breteler is sinds 12 juni 2007 lid van deze Kamer. In de afgelopen twee jaar dat hij lid was van deze Kamer, voerde hij zesmaal namens zijn fractie het woord tijdens een plenair debat. Twee moties dragen zijn naam en vier werden mede namens hem ingediend. Mede door zijn inzet kreeg de Kamer tien toezeggingen van de regering.

In de maidenspeech van Hans op 6 november 2007 en in het verdere debat over het wetsvoorstel tot het invoeren van een verplicht eigen risico in de gezondheidszorg werd al direct blijk gegeven van een geroutineerde stijl van debatteren. Belicht werden zowel de deugdelijkheid van het voorstel op juridische gronden, de uitvoerbaarheid van het plan en de maatschappelijke wenselijkheid ervan. Daarmee werd van meet af aan een besef getoond van de kerntaken van deze Kamer.

Beste Hans, van harte bedankt voor je bijdrage aan het werk van de Kamer, met al je expertise, met name op het gebied van de zorg. Wij allen wensen je alle goeds toe voor de toekomst.

Op een ander moment, buiten de vergadering, zal ik graag hierop terugkomen.

(applaus)

De voorzitter:

In verband met het volgende agendapunt, de stemmingen over het wetsvoorstel 31122, geef ik het woord aan mevrouw Slagter.

Mevrouw Slagter-Roukema (SP):

Voorzitter. Ik wil namens de woordvoerders van een aantal fracties verzoeken om de stemming over het wetsvoorstel 31122 tot nader order aan te houden.

De voorzitter:

Ik stel voor, de stemming over het wetsvoorstel Uitbreiding van de bestuurlijke handhavingsinstrumenten in de wetgeving op het gebied van de volksgezondheid (Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving) (31122) tot nader order van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het einde van deze editie.)

De voorzitter:

Ingekomen is een beschikking van de voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal houdende aanwijzing van de heer H. Franken tot lid van de Parlementaire NAVO-Assemblee.

Op verzoek van de fractie van het CDA heb ik de volgende leden in commissies aangewezen:

  • - tot lid van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis der Koningin mevrouw Van Bijsterveld in de bestaande vacature;

  • - tot lid van de commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties de heer Benedictus in de bestaande vacature;

  • - tot lid van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de heer Hillen in plaats van de heer Franken;

  • - tot lid van de Tijdelijke Gemengde Commissie Subsidiariteitstoets de heer Hillen in plaats van mevrouw Van Bijsterveld;

  • - tot lid van de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de heer Benedictus in plaats van mevrouw Goyert;

  • - tot lid van de commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu/Wonen, Wijken en Integratie mevrouw Goyert in plaats van de heer Klein Breteler;

  • - tot lid van de commissie voor Verkeer en Waterstaat de heer Benedictus in plaats van de heer Klein Breteler.

Naar boven