Aan de orde is de verkiezing van de Voorzitter der Kamer.

De voorzitter:

Zoals vorige week is afgesproken, hebt u zaterdag 17 juni de schriftelijke kandidaatstelling thuis ontvangen. Het is u derhalve bekend dat zich maar één kandidaat heeft gemeld. Ik geef het woord aan mevrouw Timmerman-Buck voor een korte toelichting op haar kandidatuur.

Mevrouw Timmerman-Buck (CDA):

Voorzitter. Gisterenochtend ben ik geïnterviewd. Het was een interview dat niet door een breed publiek zal worden bekeken. Het was namelijk een afstudeeropdracht van studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht. De interviewer, een leuke jonge meid, constateerde dat ik de enige kandidaat was voor het voorzitterschap van deze Kamer en vroeg in alle oprechtheid: "Mevrouw Timmerman, is het echt zo'n rotbaan?" Wij weten allen dat dit niet zo is.

Ik sta hier echter wel anders dan vier jaar geleden toen tevens twee andere leden zich kandideerden. Ook in een ander opzicht sta ik hier anders, want ik heb nu vier jaar ervaring als voorzitter. Dat heeft gemaakt dat ik, nog meer dan daarvoor, deze Kamer als instituut heb geïnternaliseerd. Als instituut, dat is iets anders dan een optelsom van tien fracties.

Ik ben diep overtuigd van de toegevoegde waarde van de Eerste Kamer, mits deze zich navenant blijft positioneren: als toegevoegde waarde en niet als een kopie van de Tweede Kamer, meer als een soort chambre de réflexion dan een orgaan voor day-to-day politics, geen onderdeel van de waan van de dag maar een solide bewaker van de kwaliteit van de wetgeving. Deze Kamer doet ertoe en mag zich rijk weten in de wetenschap dat haar nog steeds gezag wordt toegekend. In het huidige tijdsgewricht moet gezag echter telkens weer worden verdiend. Toekenning van gezag is geen automatisme. Het vertrouwen in de wijze waarop de Kamer opereert, is niet alleen gegeven met haar grondwettelijke verankering.

Gisterenavond heb ik een discussie mogen leiden bij een symposium dat handelde over rechtsstaat en respect, respect voor en vertrouwen in instellingen die als pijler van onze rechtsstaat fungeren. Er is onder andere gesproken over het vertrouwen in de rechterlijke macht en respect voor het openbaar bestuur of, beter, het gebrek daaraan. Wil deze Kamer haar gezag behouden, dan zal zij zelf vertrouwenwekkend moeten zijn. Dat betekent dat kwaliteit moet worden geleverd, dat sprake moet zijn consistentie, van transparantie, van kenbaarheid, van zichtbaarheid en, last but not least, van een zelfkritisch vermogen dat op peil is. Ik benadruk dit zo omdat dit de noties zijn die ten grondslag liggen aan de maatregelen en de voornemens die ik uitgebreid heb genoemd bij mijn schriftelijke kandidaatstelling.

Mijn spreken en handelen in de afgelopen vier jaar, inclusief wat ik bewust heb nagelaten te zeggen en te doen, heeft vooral in het teken gestaan van inhoudelijkheid. Dat geldt zelfs voor de introductie van kerstdiners en nieuwjaarslunches. Alles wat bevorderlijk is voor goede onderlinge verhoudingen, kan het immers gemakkelijker maken om over politieke scheidslijnen heen te stappen en te komen tot de eensgezindheid die deze Kamer zo vaak haar kracht geeft. Ik zou graag in die geest willen doorgaan. Als de Kamer mij kiest, kiest zij geen voorzitter die haar eigen naamsbekendheid van belang vindt. Zij kiest een voorzitter die er met een rechte rug alles aan zal doen om deze Kamer nationaal en internationaal een gezaghebbend instituut te doen blijven.

De voorzitter:

Conform het gestelde in artikel 113 van het Reglement van Orde zal de verkiezing schriftelijk plaatsvinden.

Ik benoem tot stemopnemers de leden Werner, als voorzitter, Noten, Rosenthal en Kox.

Hierna wordt tot schriftelijke stemming overgegaan.

De voorzitter:

Ik geef het woord aan de heer Werner, voorzitter van het stembureau.

De heer Werner:

voorzitter van het stembureau

Uitgebracht zijn 73 stemmen, waarvan 71 op mevrouw Timmerman-Buck en 2 blanco.

De voorzitter:

Ik dank de heer Werner en de overige leden van de stemcommissie hartelijk voor het volbrengen van hun taak.

Op grond van de uitslag van deze verkiezingen constateer ik dat mevrouw Timmerman-Buck overeenkomstig artikel 115 van het Reglement van Orde een volstrekte meerderheid heeft verkregen en daarmee is gekozen tot Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Ik wens haar daarmee van harte geluk en zal deze gelukwensen dadelijk doen vergezellen door bloemen.

Mevrouw Timmerman-Buck won de vorige verkiezingen, waarin zij het moest opnemen tegen twee andere Kamerleden. Deze keer hoefde zij het alleen maar op te nemen tegen blancostemmers. Zij heeft het glansrijk gewonnen.Waarnemend tijdelijke voorzitter

Yvonne, namens de hele Kamer van harte gelukgewenst. Nadat de heer Werner heeft gesproken, volgen mijn bloemen.

De heer Werner (CDA):

Voorzitter. Ik richt mij rechtstreeks tot mevrouw Timmerman-Buck.

Beste Yvonne, ik herinner mij nog heel erg goed dat onze fractie vier jaar geleden een beroep op je deed om je beschikbaar te stellen als voorzitter van deze Kamer. Je hebt er toen even over moeten nadenken of je voorkeur uitging naar het fractievoorzitterschap of het Kamervoorzitterschap. Uiteindelijk heb je besloten om te gaan voor het Kamervoorzitterschap. Ik weet maar al te goed hoe je je hebt afgevraagd of dit de goede keuze was, of je dit wel moest doen en welke andere ambities je er allemaal wel niet voor moest opzij zetten. Geleidelijk aan hebben wij kunnen vaststellen hoe je een fantastische Kamervoorzitter bent geworden.

Ik herinner mij dat zelfs Jan Mulder verrukt was over de wijze waarop jij de verenigde vergadering bij het overlijden van prinses Juliana voorzat. Hij was verrukt over je intonatie en je zorgvuldige woordgebruik. Wij hebben daarvan de afgelopen jaren zeer kunnen profiteren, ook wat betreft de representatie: de speeches die je overal houdt en wat al niet meer. Ik meen dat 37 Kamerleden afscheid hebben genomen. De wijze waarop jij iedereen individueel op een persoonlijke manier wist toe te spreken, getuigt van grote klasse.

Bij de herdenking van prinses Juliana heb jij gezegd: "Zij heeft het koningschap niet gezocht, maar het koningschap heeft haar gevonden." Ik heb het gevoel dat zich zoiets ook bij jou met het Kamervoorzitterschap heeft voltrokken. Je zocht het niet, maar je hebt het je geleidelijk aan eigen gemaakt. Je bent gewoon onze Kamervoorzitter. Het moet je erg veel goed doen dat er zoveel stemmen op jou zijn uitgebracht. Het zal je ook veel moed en vertrouwen geven om er de komende vier jaar weer voor ons te zijn. Ik meen dat de Kamer blij moet zijn jou de komende jaren weer als haar Voorzitter te mogen hebben. Ik volg de waarnemend tijdelijke voorzitter en geef je namens de fractie en de hele Kamer een bloemetje om je geluk te wensen met je herbenoeming tot voorzitter van de Eerste Kamer.

(applaus)

De voorzitter:

Ik zal nu de Voorzitter bloemen uitreiken namens de hele Kamer. Tijdens een korte schorsing kunnen wij de Voorzitter feliciteren. Dat kan uitgebreider tijdens de pauze in het debat over de regeringsinzet voor de Europese Raad. Dan kunt u haar zelfs toedrinken.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Voorzitter: Timmerman-Buck

De voorzitter:

Ik dank u allen van ganser harte voor het geweldige en zelfs overweldigende vertrouwen dat in mij gesteld is. Ik zal dat waarmaken en ik zie ontzettend uit naar de samenwerking met u allemaal, met de griffier en met alle medewerkers.

Ik stel voor om nu toch maar over te gaan naar het volgende agendapunt en heet de minister en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van harte welkom in dit huis.

Naar boven