Aan de orde is de herdenking van het oud-lid der Kamer de heer Barendregt.

De voorzitter:

Ik verzoek de leden te gaan staan.

Zojuist is in zijn geboorteplaats en woonplaats Barendrecht de rouwdienst voor Hendrikus Gerardus Barendregt beëindigd. Van 13 september 1983 tot 13 juni 1995 was hij lid van deze Kamer voor de Staatkundig Gereformeerde Partij, sedert 27 mei 1986 als voorzitter van de SGP-fractie.

In zijn werkzaam leven was hij landbouwer, maar van jongs af aan wijdde hij zich ook aan de politiek. Reeds op 24-jarige leeftijd, in 1954 (en dat was vroeg in die tijd) werd hij lid van de raad van de gemeente Barendrecht. Hij vervulde die functie 28 jaren lang, tot 1982. In dat jaar kwam hij in de provinciale staten van Zuid-Holland waarvan hij lid bleef tot 30 oktober 1985. Zijn lidmaatschap van de gemeenteraad combineerde hij van 1968 af met dat van de Rijnmondraad. Op alle niveaus, van gemeenteraad tot Staten-Generaal, heeft Barendregt, Driek voor zijn vrienden en bekenden, het volk vertegenwoordigd.

Hij vertegenwoordigde zijn kiezers uit het diepst van zijn overtuiging, die was geworteld in Gods woord. Hij was als fractievoorzitter van de SGP een waardig opvolger van dominee Abma, die zichzelf wel eens "minister van Gods woord" noemde.

Bij zijn afscheid van deze Kamer sprak de voorzitter der Kamer hem toe en blikte terug. Hij stelde vast dat Barendregt zich in deze Kamer een positie had weten te verwerven door zichzelf te blijven in optreden en in taal. De voorzitter citeerde toen enkele van Barendregts speelse vergelijkingen en bijzondere woordspelingen. Uit de maidenspeech van Barendregt citeerde hij het volgende: "Vadertje Staat heeft jaren achtereen meer verteerd dan Moeder Overheid beschikbaar had, daarom is ze gaan poffen. In gezinnen waar op een dergelijke manier met het inkomen wordt omgesprongen, leidt dit tot gespannen verhoudingen tussen vader en moeder. Erger is dat de kinderen hiervan de dupe worden." En: "Wij moeten niet alleen de tering naar de nering zetten, maar zelfs een sanering van de nering doorvoeren." Het ging toen om het dekkingsplan 1984.

In een kleine fractie moeten de leden van alle markten thuis zijn. Het is bewonderenswaardig te zien van hoeveel markten Barendregt thuis was, dankzij zijn grote politieke en maatschappelijke ervaring. Zijn onderwijskundige vooropleiding bestond uit het toenmalige MULO (Meer uitgebreid lager onderwijs) en een middenstandsdiploma. Alle begrotingshoofdstukken heeft Barendregt met deze kennis en vooral zijn ervaring behandeld, met uitzondering van die van Algemene Zaken, Justitie en Onderwijs.

Zijn komst in de Eerste Kamer in 1983 was eigenlijk een verrassing, het gevolg van een misverstand bij een CDA-lid van provinciale staten van Noord-Brabant. Het nog altijd gecompliceerde kiesstelsel voor onze Kamer, waarbij de stemmen in de verschillende provincies een verschillend gewicht hebben en lijstverbinding het resultaat belangrijk kan beïnvloeden, had ertoe geleid dat het CDA in Noord-Brabant twee lijsten had ingediend. Eén lid stemde op de tweede CDA-lijst in plaats van op de eerste, zoals hem was verzocht. Het resultaat was, dat een tweede kandidaat van de SGP werd verkozen in plaats van de 27ste CDA'er. Nadien heeft de SGP deze extra zetel weten te bestendigen. Die bestendiging is ongetwijfeld mede te danken aan de inspanningen van Barendregt, die daarvoor niet alleen van zijn eigen achterban, maar ook uit de kring van politiek en godsdienstig andersdenkenden veel waardering heeft geoogst.

Er was ook in de jaren dat Barendregt in de Kamer zat al sprake van een nauwe samenwerking tussen de leden van deze Kamer die behoren tot de kleine christelijke fracties. Uit de waardering die de leden van deze fracties uitten bij het afscheid van Barendregt uit deze Kamer, blijkt dat zijn rondborstigheid, zijn nuchter verstand en zijn doorleefde vroomheid grote indruk hebben gemaakt.

Zijn karakter zal zeker niet hebben meegebracht dat hij bewust ernaar zou streven door allen aardig te worden gevonden en te worden gewaardeerd, maar bij zijn afscheid werd door velen terecht gememoreerd dat Barendregt een van de weinige politici was, die door eenieder werd gewaardeerd en die met alle medeleden en het personeel een goede en persoonlijke verstandhouding had.

Bij zijn laatste bezoek aan deze Kamer bleek dan ook dat allen die hem kenden, hem verheugd begroetten. Gedurende de laatste weken heeft het ernstige verloop van zijn ziekte velen van ons verdriet gedaan. Die ziekte had hem al eens langere tijd uit ons midden weggeroepen. Bij zijn aftreden leek hij hersteld en mocht hij zich verheugen in de waardering van velen, mede tot uiting komend in een koninklijke onderscheiding.

Met groot respect denken wij terug aan het oud-lid van deze Kamer Barendregt, die, hoewel representant van een kleine groep, door zijn overtuiging, inzet en persoonlijkheid invloed had en aanzien verwierf.

Wij wensen zijn weduwe en familieleden de kracht toe het verlies te dragen.

Ik verzoek u enkele ogenblikken stilte in acht te nemen.

(De aanwezigen nemen enige ogenblikken stilte in acht.)

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven