Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het Structuurschema Groene Ruimte (22880),

- over:

- de motie-Van Gennip c.s. over de uitvoering van het Structuurschema Groene Ruimte (Gedrukt stuk Eerste Kamer, 1994-1995, nr. 258d).

(Zie vergadering van 12 september 1995.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

De heer Van Gennip (CDA):

Mijnheer de voorzitter! In de laatste minuut van het indringende debat over het structuurschema Groene Ruimte heeft de minister naar aanleiding van de motie van de CDA-fractie gezegd, in antwoord op een interruptie mijnerzijds: "Het willen vastleggen van iets wat al is toegezegd, is niet nodig."

In deze zeer gecompliceerde en uitgebreide materie, exact de reden waarom wij een motie hebben ingediend, vond mijn fractie het nodig om de beloftes van de minister op de door ons aangevoerde punten zorgvuldig te toetsen via het stenogram. Op grond van de toetsing en van de meer gepreciseerde toezeggingen van de minister, met name in tweede termijn, na de indiening van de motie, komt mijn fractie tot de conclusie dat aan het meeste van wat in die motie is gestipuleerd, is voldaan en dat daarmee ook de kern van onze motie is overgenomen. Op grond daarvan zal mijn fractie het structuurschema Groene Ruimte steunen en heeft mijn fractie besloten, de motie in te trekken.

De voorzitter:

Aangezien de motie-Van Gennip c.s. (Gedrukt stuk Eerste Kamer, 1994-1995, nr. 258d) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van stemming meer uit.

De heer Pitstra (GroenLinks):

Mijnheer de voorzitter! Voor GroenLinks staat vast uit de beantwoording in twee termijnen van de minister, dat ondanks het beperkte experiment te Gaasterland, de hoofdlijnen van het beleid niet zijn aangetast en dat gekozen wordt voor het "èn...èn"-beleid. Dat wil zeggen: agrarisch natuurbeheer als aanvulling en niet ten koste van aankoop en verwerving. Voor het koersen op totale vrijwilligheid wordt ook niet gekozen, want dat laat het noodzakelijke overheidsbeleid in het moeras belanden.

De CDA-fractie probeert nu aan de hand van die ingetrokken, inconsistente en veel te lange motie het debat nog enigszins naar zich toe te trekken.

De voorzitter:

Wilt u zich beperken tot een stemverklaring?

De heer Pitstra (GroenLinks):

Daar ben ik mee bezig. Dat naar zich toe trekken is mislukt, want de motie had geen enkel draagvlak in de Eerste Kamer. Er was slechts overlegd binnen de CDA-fractie. Het leek Gaasterland wel. En invloed op het beleid heeft zij ook niet gehad.

De fractie van GroenLinks kan daarom instemmen met het structuurschema Groene Ruimte. Wij wensen de minister vastberadenheid, snelheid en meer communicatiekracht toe bij het realiseren van dit beleid.

De heer Veling (GPV):

Mijnheer de voorzitter! In de eindafweging van het geheel van structuurschema en de beraadslaging daarover, zijn onze drie fracties niet tot een zelfde eindoordeel gekomen.

Wat de fractie van de RPF en het GPV betreft ondersteunen wij de doelstellingen van het SGR van harte. Onze aanvankelijke aarzelingen op het punt van de financiering, waar het ging om de ruimte die er is om te zoeken naar een voor alle bevredigende oplossing, ook waar belangentegenstellingen zijn, zijn weggenomen tijdens de behandeling, zodat wij het structuurschema zullen steunen.

Ook de SGP-fractie heeft veel sympathie voor de doelstellingen in het SGR. Zij draagt de natuur een goed hart toe, ook in politieke zin. Toch kan het structuurschema niet op haar steun rekenen. Voor zover er van een belangentegenstelling tussen natuur en agrarische sector sprake is, geven laatstgenoemde belangen, met name die van vitale bedrijven, de doorslag. De fractie heeft de opvatting dat de randvoorwaarden in de PKB die agrarische en plattelandsbelangen raken, per saldo toch nog een te dwingend karakter hebben. Dat betekent dat de SGP-fractie het structuurschema niet zal steunen.

De heer Bierman:

Mijnheer de voorzitter! De minister heeft duidelijk gemaakt dat nuanceringen zullen worden aangebracht, dat er veel op maat zal worden geleverd en dat alles uit de kast getrokken zal worden. Dat was voor mijn fractie aanleiding om het vertrouwen uit te spreken in het standpunt van de minister.

Daarbij wil ik hem nog wel toewensen dat hij bij het maken van vaart toch nog eens in overweging neemt of het niet handig zou zijn om een projectstaatssecretaris voor het landelijk gebied alsnog zijn krachten te laten geven aan de uitvoering van het structuurschema Groene Ruimte.

De voorzitter:

Ik stel voor, te stemmen bij zitten en opstaan.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SGP tegen het structuurschema hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven