Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 7 december 2004 over bouwregelgeving.

Mevrouw Vietsch (CDA):

Voorzitter. Mijn fractie had wat moeite met de afloop van het AO en de toezeggingen. Daarom dien ik twee moties in.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat APK-keuringen van gebouwen of gebouwdelen gepaard gaan met grote lasten;

van mening dat APK-keuringen van gebouwen of gebouwdelen geen duidelijke meerwaarde hebben;

spreekt uit dat er geen APK-keuring van gebouwen of gebouwdelen moet komen;

verzoekt de regering, per direct te stoppen met activiteiten die samenhangen met APK-keuringen van gebouwen of gebouwdelen,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Vietsch, Hofstra en Van Heteren. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 11(28325).

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat het kadaster de gebruikelijke gegevens over gebouwen en terreinen registreert;

constaterende dat de gemeenten gegevens van gebouwen inzake bouw-, gebruikers- en milieuvergunningen archiveren;

spreekt uit dat er door de overheid geen overige gebouwdossiers ontwikkeld of verplicht gesteld moeten worden;

verzoekt de regering, te stoppen met activiteiten inzake overige gebouwdossiers,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Vietsch, Hofstra en Van Heteren. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 12(28325).

Minister Dekker:

Voorzitter. Ik was wat verrast door dit VAO naar aanleiding van het AO. Ik begrijp dat de APK-keuring de aanleiding is. Overigens wil ik vooraf één opmerking maken. Op mijn eigen ministerie is het woord "APK-keuring" eigenlijk nooit gevallen. Kennelijk is die benaming in de volksmond en in gesprekken met deskundigen ontstaan.

Vóór het einde van het reces stuur ik de Kamer een brief over de vormgeving van een mogelijke keuring van woningen. Ik vraag mevrouw Vietsch of zij ook woningen verstaat onder "gebouwen". Naar aanleiding van de ontploffing vorig jaar en de situatie rond de gas- en elektravoorzieningen heb ik een toezegging aan de Kamer gedaan. Wat dat onderdeel van de motie betreft, heb ik een verplichting om dat aan u kenbaar te maken. Daar zal ik mij ook aan houden. Dat betekent wat mij betreft dat wij niet direct stoppen, want dat antwoord heb ik u te geven.

De APK voor brandveiligheid is een instrument dat door enkele gemeenten met steun van het ministerie van BZK is ontwikkeld. Over een eventuele invoering daarvan is nog niets besloten. Ik verzoek de indieners dan ook om deze motie in ieder geval aan te houden totdat ik de eerder gestelde vragen rondom de keuring van woningen heb beantwoord.

Dan kom ik op de tweede motie van mevrouw Vietsch, de heer Hofstra en mevrouw Van Heteren over het gebouwdossier. Ik heb in het algemeen overleg aangegeven dat het idee van een gebouwdossier is ontstaan in overleg met de sector zelf. Ik heb nog gisteren overleg daarover gehad met de sector. Er wordt nu een kosten-batenanalyse gemaakt door het Overleg Platvorm Bouw. Ik ben er absoluut niet op uit om welke administratieve last dan ook op te leggen. Ik heb gisteren met het OPB, waarin de bouw breed is vertegenwoordigd, aangegeven dat ik die kosten-batenanalyse afwacht en dat ik dan met hen een gesprek zal voeren. Ik beveel u dus aan om deze motie aan te houden, totdat ik dat antwoord aan u heb gegeven.

Mevrouw Vietsch (CDA):

Voorzitter. Ons standpunt is klip en klaar. Wij willen dat de minister met al deze activiteiten ophoudt en als deze motie aangenomen wordt, ontslaat de Kamer haar van de toezeggingen die zij eerder gedaan heeft of waar wij om gevraagd hebben.

Minister Dekker:

Voorzitter. Het is mij, gezien de formulering van de motie, helder wat het standpunt van de indieners is. Wat de lopende projecten betreft, vind ik dat ik de brede sector een antwoord te geven heb in dat gebouwendossier. Ik ontraad dus de aanneming van deze motie.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, over de ingediende moties morgen of dinsdag te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven